Speelt de ILT verstoppertje in het transport? Deel 3

De inspectie zit niet stil, en dat mag ook weleens worden gemeld. In deel 1 hadden we het vooral over de zichtbaarheid van de inspectiedienst en in deel 2 gingen we in op het overgewicht van vrachtwagens. Dit derde deel gaat over de tachograaf en digitale dataopslag.

Deel I

Deel II

transporteffect programma ilt
Copyright ILT

Locatiebepaling

Zoals bij de meesten nu wel bekend is probeert de ILT vooral gegevens van bedrijven te verzamelen, waarop ze gericht in actie kunnen komen. De ILT heeft gewoon niet het zelfde systeem als bv in Duitsland, waar men de busjes veel ziet rijden en ze zichtbaar zijn. In Nederland telt het team nog geen 30 voertuigen. Dit is natuurlijk niet erg veel op 140.000 kilometer aan verharde wegen, waarvan 5458 km aan rijkswegen (CBS). Dit is ook de reden waarom men slimmer wil omgaan met de middelen die ze hebben.

Nieuw in Europa is het ERRU* systeem . Daarin worden bijzondere overtredingen vastgelegd en het is wanneer nodig in te zien. Maar ook de tachograaf die alles in de wagen registreert maakt steeds meer ontwikkelingen door. Zo ging het eerder nog mechanisch met een kaart en is nu alles digitaal en te downloaden, zodat men met een simpel programma snel kan zien of het goed zit. Binnenkort zal zelfs de locatiebepaling worden opgeslagen en uitleesbaar zijn.

Pakkans

Voor de ILT is dit alles wel een uitkomst, vermoeden wij. Hoewel er 1200 man bij de ILT werken, is maar een klein gedeelte van deze mensen gereserveerd voor het goederenvervoer over de weg. Wanneer we de chauffeurs vragen wat ze vinden van de ILT is het dan ook niet verwonderlijk dat men zegt: "Perfect! We zien ze nooit!" Nederlandse transportbedrijven zullen dit minder snel roepen, omdat die toch wel in de gaten worden gehouden en om de zoveel tijd de gegevens moeten overdragen.

De whizzkids van de ILT zijn ook constant bezig om data zo goed en makkelijk mogelijk te kunnen controleren. De ILT is recent begonnen met het op afstand uitlezen van tachograafplichtige voertuigen, en dit zal waarschijnlijk de toekomst worden. Het probleem is echter wel dat veel data moet worden verwerkt en dat buitenlandse voertuigen nog steeds aan een fysieke controle moeten worden onderworpen. Er zitten dus nog steeds haken en ogen aan, maar er zit vooruitgang in de vergroting van de pakkans.

ERRU* (European Register of Road Transport Undertakings)

Vanaf 1 april 2021 worden onherroepelijke sancties die aan Europese transport- of busbedrijven in het binnen- en buitenland zijn opgelegd, geregistreerd in een nationaal elektronisch register en meegenomen bij de beoordeling van de betrouwbaarheid van vervoerders en vervoersmanagers.

In Nederland wordt, afhankelijk van de overtreding, een aantal strafpunten toegekend. Als een vervoerder de drempelwaarde overschrijdt, dan kan deze de communautaire vergunning (Eurovergunning) kwijtraken; ook kan een vervoersmanager ongeschikt worden verklaard. Met het puntensysteem is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) beter in staat om notoire overtreders van de weg te halen en evenwicht in de markt te waarborgen.

Het betekent bijvoorbeeld dat onherroepelijke sancties van overtredingen van Nederlandse bedrijven in het buitenland kunnen leiden tot nader onderzoek door de ILT in Nederland.

Artikel

ILT: Puntensysteem om notoire overtreders bus- en wegvervoer aan te pakken

Artikel

Europees digitaal netwerk van gekoppelde nationale registers gaat van start

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht