Donderdag 9 september 2021

Is het een roep om aandacht? Denkt men de mensen naar de mond te praten? Of is het gewoon kortzichtigheid, zoals een uitspraak die in een café wordt gedaan? Wij weten het niet, maar het haalt wel de kranten: CNV wil volgens de uitkomst van een onderzoek(je) naar een 30-urige werk week om burn-outklachten te voorkomen. Het onderzoek geeft alleen procenten weer, dus we kunnen niet weten of het onder 4, 10, 100 of duizenden mensen is gehouden.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Maar alleen al het feit dat CNV dit serieus meent baart zorgen. Men gaat minder werken en burn-outklachten zullen verdwijnen, is de insteek. "Werken is gezond", kregen we altijd te horen. Als we het CNV moeten geloven blijkt nu dat werken ongezond is en moeten we minder uren gaan maken.

Onmogelijk

In het transport is dit helemaal onmogelijk doordat een chauffeur vaak in 2 of 2,5 dag al aan de 30 werkuren zit. Daarbij kunnen we op onze klompen aanvoelen dat minder werken minder inkomsten betekent, minder koopkracht, minder pensioen, minder ziektegeld en ga zo maar door. Ook zal er meer personeel nodig zijn om de gaten op te vullen. Hoe rijm je dit dan met de schreeuw dat er te weinig chauffeurs zijn?

Een troost is dat de vakbewegingen wel vaker dingen roepen die kant noch wal raken, alleen maar om in de publiciteit te kunnen komen. Burn-out heeft vooral te maken met werkdruk, is onze insteek. Als de vakbewegingen zich nu eens meer zouden inzetten om goede sociale cao’s te ontwikkelen waarbij werkgever en werknemer als team te werk gaan, dan zaten ze op de goede weg. Vergeet ook niet dat eerder één inkomen voor een gezin genoeg was om van te kunnen leven, terwijl heden ten dage twee inkomens vaak niet eens genoeg zijn om op een normale manier te kunnen rondkomen. Daarbij komt nog dat taken waarvoor men eerder 2 man kon inzetten nu vaak door 1 man worden uitgevoerd.

Transport

Als we naar het transport kijken zien we dat de toename van de werkdruk vooral door de techniek komt. Personeel kan in real time worden gevolgd en op afstand worden gecontroleerd. Hierdoor ontstaan vanuit het bedrijf vaak eigen interpretaties die helemaal niet overeenstemmen met de werkelijke situatie. Een voorbeeld: een planner ziet de wagen 1 minuut stilstaan en denkt dat deze pauze maakt, maar feitelijk is de werknemer bezig zijn lading vast te zetten of bv. wielmoeren aan te draaien. Ook als je even wat rust hebt en je niet hoeft te haasten om van klant naar klant te gaan krijg je een probleem. De werkgever voegt dan vaak opdrachten toe, met als gevolg dat je elke minuut van de dag onder druk staat. Dit zal niet alleen in de transportsector gelden; naar ons idee is de werkdruk per werknemer in alle sectoren veel hoger dan voorheen. De een kan daar beter mee omgaan of is er minder gevoelig voor dan de ander, maar doordat de partner vaak ook werkt en daar het zelfde verhaal geldt kan de druk in het gezin oplopen. Wij vinden dat hiernaar moet worden gekeken en niet zozeer naar "minder werken en daarmee wordt alles opgelost".

Zouden de inkomsten dan hetzelfde blijven, was de vraag om korter te werken een stuk makkelijker te beantwoorden. Wanneer men elk willekeurig mens vraagt of men minder wil werken voor hetzelfde geld is dat eigenlijk net zoiets als vragen of men de loterij wil winnen zonder een lot te kopen. De antwoorden daarop kan men wel bedenken.

Zie ook:

Burn-outklachten bij chauffeurs geen uitzondering meer

Opmerkingen:

Ik werk nu 4 nachten in de week ongeveer 43 uur plus nacht toeslag dan heb je nog een leuk inkomen
Ga ik 3 nachten werken dan ga je behoorlijk achter uit met je inkomen
Ik krijg ook geen reiskosten (dat is niet verplicht voor de transporteurs namelijk )
Als mijn baas die 30 uur dan mij in geld 40 uur moet uit betalen dat zie ik niet gebeuren
Het zou wel mooi zijn dan zeg ik gelijk ja
Vr groet fokko

30 uur per week????En wie betaald dan onze hypotheek en vaste lasten???Er is nu al een chauffeurs tekort, met op papier 40 uur.Terwijl er gemiddeld 60 gewerkt word en dan nog is er werk over, zoals lege schappen e.d.

Als het CNV zich nou eerst is hard maakt voor een hoger basis salaris zullen we daarna is kijken !!!

Ik heb wel vaker de vrijdag of de maandag overgeslagen als dat kon.Heeeeerlijk. Leuke dingen doen met de vrouw of honden. Of lekker gaan motor rijden of sleutelen.Heerlijk 3 dagen weekend.Ik werk om te leven en niet andersom.Niemand gaat op zn sterfbed zeggen had ik maar meer gewerkt. Salaris omhoog, kunnen mensen minder uren gaan werken, maakt het werk aantrekkelijker voor jonge mensen, meer chauffeurs, dus minder stres..Zoals de cnv het doet :Alle chauffeurs naar 30 urige werkweek, 100% meer chauffeurs tekort, logistieke problemen tot gevolg, bestaande chauffeurs raken in de schulden omdat ze de rekeningen niet meer betaald krijgen, meer stress, nog minder chauffeurs daardoor, en zeker geen nieuwe instromende chauffeurs..Echt over nagedacht..

Stress is vaak de oorzaak van burn out
We moeten gewoon terug naar een aantal jaar geleden toen chauffeur zijn nog leuk was zonder extra sloten op de deur of spanband tussen de deuren ziekenfonds weer terug
Dat zijn een paar voorbeelden
Salaris weer zoals voorheen want wij chauffeurs leven op het randje 40 uur rijden overleven wij niet dus op thuis front is er ook Stress hoe betaal ik alles wachtgeld terug want veel bedrijven betalen dat al niet meer
Zo kan ik nog wel even doorgaan
Chauffeur worden staat op de afgrond
Voorheen waren wij chauffeur de grootverdieners nu staan wij onderaan de lijst als we 40 uur maken

Lijkt me prima op zondag ochtend vertrekken met een ritje Bari 3 klanten lossen en vanaf dinsdag middag tot maandag ochtend aan de ?

Hou toch op met die flauwekul. Vroeger werkte men van zonsopgang tot zonsondergang. Hadden ze nog nooit gehoord van burn-out. Echt weer iets van tegenwoordig. Moderne geneuzel. Mensen hebben het gewoon in hun privé te druk met van alles omdat ze niet willen kiezen en geven dan het werk de schuld.

Ik vind rijden juist ontspanning doe het alle dagen nog met plezierVeel chauffeurs zitten met de verkeerde instelling achter het stuur je vertrekt op maandag morgen en je laat de week op je af komen altijd goed voor jezelf zorgen op tijd je pauze je eten en je slapie en dan ervaar je in mijn ogen geen stress

En wie betaald dan mijn vaste lasten....?! en alsof er dan nog iets extra's overblijft voor leuke dingen, dat kan niet! En alles moet duurder worden, om de miljarden geschonken euro's van de zogenaamde corona crisis terug te halen bij t gewone werkvolk...??

Ten 1ste...ze krijgen nu al geen fatsoenlijke chauffeursTen 2de...als je een geregeld leven wil hebben..zou ik geen chauffeur wordenTen 3de...wie gaat er dan..woens..donder...en vrijdag rijdenEn ten 4de..zeg ik...er zitten er best veel mensen met een burn out thuis...van de 100%...heeft het daadwerkelijkIk zit op de wagen om geld te verdienen...en als het mij ooit teveel word...stop ik ermeeOja...en welke chauffeur wil zijn vaste wagen delen?Ja...de brachelaars...die het gene ene moer interesseren doet...die hier liggen je jenken dat ze te veel uren makenIk zeg...op links en doooooooor

Rijden geeft juist rust. Jarenlang 70 uur gemaakt op de weg. Geen enkel probleem. Trappen tegen de tijd geeft stress. Rijtijdenwet, tijdsvensters, files, etc. Laat ze daar wat aan gaan doen. 30 uur werken kan in een weekend.

Ik werk nu 4 nachten in de week ongeveer 43 uur plus nacht toeslag dan heb je nog een leuk inkomen
Ga ik 3 nachten werken dan ga je behoorlijk achter uit met je inkomen
Ik krijg ook geen reiskosten (dat is niet verplicht voor de transporteurs namelijk )
Als mijn baas die 30 uur dan mij in geld 40 uur moet uit betalen dat zie ik niet gebeuren
Het zou wel mooi zijn dan zeg ik gelijk ja
Vr groet 

Dit gaat over een 4 daagse werkweek waar na 30 uur het overwerk in gaat , de vrijheid om langer te werken blijft bestaan.
Zo zou ook in het verlengde hiervan een 8 uurige werkdag ingevoerd kunnen worden , wat eigenlijk iedereen heeft in Nederland.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht