Dinsdag 20 september 2022

Er is een streep gezet door de terugkeerplicht voor aanhangers en opleggers, die inhoudt dat voertuigen eens in de acht weken moeten terugkeren naar het land waarin deze zijn geregistreerd. Vanuit diverse hoeken kwam er veel kritiek op deze omstreden maatregel. De Europese Commissie heeft afgelopen week laten weten dat alleen motorvoertuigen en combinaties moeten terugkeren naar het land van registratie.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Volgens de Europese Commissie vielen opleggers en aanhangwagens ook onder de bepaling, die een onderdeel is van het mobiliteitspakket. Op zich is daar ook wel iets voor te zeggen, want bedrijven hadden de mogelijkheid om bijvoorbeeld een oplegger aan te schaffen in een ander land, waar de kosten lager liggen dan in eigen land. Als we om ons heen kijken zien we ook dat er veel 'dure' trekkers met opleggers uit een goedkoper land rondrijden. De commissie TRAN (EU) vond daarom dat ingrijpen noodzakelijk was om oneerlijke concurrentie te kunnen aanpakken.

Veel organisaties maakten echter bezwaar en gaven aan dat de maatregel onuitvoerbaar en niet te controleren was.

Afgelopen week heeft de Europese Commissie laten weten dat hun uitleg bij de bepaling is herzien. Het lijkt erop dat het middel erger bleek dan de kwaal en wij denken dat de Commissie daarom heeft besloten de maatregel voor opleggers en aanhangers op dit moment te laten varen.

Wij verwachten echter dat de regel in de toekomst, wanneer het volgende mobiliteitspakket wordt besproken, zomaar ineens weer kan worden opgenomen. Dit zou in ieder geval de eerlijke concurrentie ten goede komen, die ervoor zorgt dat bedrijven de mogelijkheid hebben meer winst te maken. Dit leidt weer tot betere arbeidsvoorwaarden, en laat dat nou net in het belang van elke werknemer zijn.

Meer nieuws? klik hier

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht