Zondag 25 juni 2023

Mijn werkgever dreigt failliet te gaan, hoe zit dat nu met mijn inkomen?
Dit is een vraag die we een aantal malen per jaar ontvangen.

Je staat er meestal niet bij stil, tot je in de problemen komt omdat je werkgever al 2 maanden je gewerkte uren niet heeft uitbetaald. Voor een beroepschauffeur kan dit al snel tegen de € 8000 lopen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Wanneer je plotseling zonder werk én zonder inkomen raakt eist dit al snel zijn tol, en we horen dan ook vaak dat mensen hierdoor meteen in financiële problemen komen en dat het ook direct negatieve invloed op de gezinssituatie heeft. Gelukkig biedt onze organisatie goede begeleiding en eventueel een vangnet om de rekeningen te kunnen betalen middels een ondersteuningsfonds.

Faillissement


Wanneer je werkgever financieel in zwaar weer verkeert en zijn kosten niet meer kan betalen, spreken we van betalingsonmacht. Er zijn twee of meer schuldeisers nodig om een faillissementsprocedure op te starten en dit kunnen dus ook twee chauffeurs zijn.
De werkgever kan ook zelf een faillissementsverzoek indienen bij de rechtbank.
In beide gevallen kost dit wel de nodige tijd; de procedure bij de rechtbank duurt doorgaans zes tot acht maanden.
 
Curator


Als de uitspraak er ligt wordt er een curator aangesteld, die je kunt zien als tijdelijke werkgever tot alles afgerond is.
De curator maakt een overzicht van het vermogen en de schulden en kan zo beoordelen of uitkering aan de schuldeisers kan plaatsvinden.
Een curator kan je contract ontbinden, maar moet zich wel houden aan de daarvoor geldende opzegtermijn.
Pas daarna kun je bij het UWV een faillissementsuitkering aanvragen. Dit moet binnen 26 weken na je laatst uitbetaalde loon.

Er kan achterstallig loon over maximaal 13 weken tot het begin van je opzegtermijn worden gevorderd, evenals vakantiegeld, openstaande vakantiedagen en pensioenpremie over de laatste 12 maanden voor je ontslag.
Omdat deze berekening in de praktijk anders kan uitvallen, adviseren we om altijd contact op te nemen met onze organisatie.

Blijven doorwerken


Het is ook mogelijk dat de curator je dienstverband voortzet. Dan kun je gewoon blijven doorwerken en behoud je je recht op loon. Je kunt natuurlijk zelf ontslag nemen, maar omdat dat grote gevolgen kan hebben adviseren wij eerst contact met ons op te nemen voor je die stap neemt.

Haken en ogen


De ervaring leert dat werknemers bij een faillissement in een totaal onbekende situatie kunnen belanden en dat dit vaak ook grote impact op het gezinsleven heeft.
Veel rechtsbijstandverzekeringen hebben geen module in hun standaardpakket om je hierbij hulp te bieden.
Met een lidmaatschap bij HZC/TransportEffect ben je wel verzekerd van alle benodigde hulp.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht