Donderdag 15 september 2022

Op 22 augustus kwam Transport en Logistiek Nederland met de mededeling dat Oekraïense vrachtwagenrijbewijzen zonder code 95 en medische keuring konden worden overgezet naar een Nederlands rijbewijs.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Uiteraard waren we niet gecharmeerd van dit nieuws en wij besloten het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om opheldering te vragen.We ontvingen al snel een reactie, waaruit we het volgende citeren:

Waarschijnlijk berust uw reactie over wat de nieuwe verordening regelt op een verouderd bericht. De informatie op de website van TLN die u noemt betreft een tussenstand en beschrijft niet accuraat wat er uiteindelijk is geregeld. De verordening is sinds 27 juli 2022 in werking. Een toelichting vindt u op de website van de Europese Commissie: https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2022/07/07/the-council-and-the-parliament-launch-urgent-temporary-measures-for-ukrainian-driver-documents/

Er is geen sprake van dat Oekraïners hun rijbewijs zomaar kunnen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Er is wel een tijdelijke voorziening dat vluchtelingen uit Oekraïne die onder de richtlijn tijdelijke bescherming vallen hun Oekraïense rijbewijs tijdelijk langer mogen gebruiken dan de gebruikelijke 185 dagen na de start van het verblijf in Nederland. Deze periode is vooralsnog een jaar, en kan verlengd worden tot maximaal drie jaar. Dit is een besluit dat op Europees niveau is genomen door de Europese Commissie, het Europees parlement en de landen van Europa gezamenlijk. Dit omvat ook C- en D-rijbewijzen. 

TE/CN vindt de 185 dagen al zeer lang voor een groot rijbewijs en er wordt naar onze mening ook veel gebruik gemaakt van deze constructie. Derdelandenchauffeurs, maar ook chauffeurs uit landen als de Filipijnen rijden hier een half jaar rond, gaan even terug en het ritueel begint opnieuw.

Onlangs hielden wij een enquête onder de Oekraïense chauffeurs en hieruit is onder andere gebleken dat er chauffeurs rondrijden onder invloed van zware medicatie waarvan de Europese wet zegt dat men bij gebruik daarvan geen voertuig mag besturen.
Dit vinden wij zeer verontrustend, en we hebben de Europese Unie en de Nederlandse politiek hier dan ook nadrukkelijk op gewezen bij het aanbieden van onze enquête.

Doordat er geen zicht is op de omstandigheden waaronder deze chauffeurs de Europese wegen berijden, maken wij ons ernstige zorgen.

Ons reactie was dan ook als volgt:

Geachte heer ……. , 

 

Dank u voor uw snelle en uitgebreide antwoord op onze mail. 

Het is jammer dat Transport en Logistiek Nederland op 22 augustus jl. met oudere of niet volledige informatie naar buiten is gekomen. Dit is velen in het verkeerde keelgat geschoten, omdat de regels voor een Nederlandse chauffeur zeer serieus worden genomen. 

Het artikel heeft onder mijn volgers (90.000 chauffeurs) veel onrust veroorzaakt doordat velen ervan uitgaan dat TLN de correcte informatie verstrekt. 

Gezien onze eerdere ervaringen vond ik het daarom noodzakelijk het ministerie van infrastructuur en waterstaat om een reactie te vragen. 

Een kanttekening is wel dat wij niet staan achter de regel van 185 dagen aaneengesloten rijden met een rijbewijs C of D als men in Nederland is ingeschreven. We vinden dat deze periode juist korter moet zijn in het belang van de (Europese) verkeersveiligheid. Dat deze termijn nu kan worden verlengd baart ons alleen maar meer zorgen, omdat wij vinden dat daardoor de weggebruiker onnodig in gevaar wordt gebracht. 

Voor een rijbewijs B kunnen we wel meegaan in de 185-dagenregel. 

Een medische keuring voor een Oekraïense beroepschauffeur vinden wij wel uitermate belangrijk. 

Emotionele druk door de oorlog is een serieuze factor waardoor men het hoofd niet bij het verkeer houdt. 

Daarnaast hebben wij echt moeten constateren dat er chauffeurs zijn die onder invloed van zware medicijnen achter het stuur zitten. 

Ook de terugkeerplicht wordt niet gehandhaafd, omdat men vaak nog ingeschreven staat in het zo genoemde "derde land" en daarom buiten de EU-regels valt. 

Dit alles hebben wij ook aangegeven bij EP Vera Tax. 

Via onze stichting werken we al samen met een team van keuringsartsen door heel Nederland expliciet voor de beroepschauffeurs, waardoor naar onze mening een medische keuring zeer goed te regelen is. Daarbij hebben wij ook tolken tot onze beschikking om de taalbarrière te overbruggen. 

Desalniettemin zullen wij de correcte informatie onder onze volgers en leden verspreiden. 

 

Met vriendelijke groet, 

Alle weggebruikers hebben met verkeer te maken en dat begint al van zeer jongs af aan.TE/CN zal niet ophouden met lobbyen om de discussie open te breken en we zullen blijven onderzoeken of we steun kunnen krijgen om ervoor te zorgen dat niet alleen jullie, maar ook je kinderen gewoon veilig de weg op kunnen.Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht