Woensdag 30 november 2022

Iedereen die deel uitmaakt van het wegverkeer heeft er mee te maken: de irritatie van blauw of extreem wit licht. Het feit dat er al meer dan 1600 typen verlichting op de markt zijn maakt het er niet eenvoudiger op. Over verlichting bestaan nogal wat misverstanden.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Felle/blauwe verlichting erg hinderlijk! We krijgen veel meldingen dat steeds meer auto's hinderlijke verlichting voeren. Soms lijkt het of auto’s xenonverlichting hebben, maar is er in werkelijkheid sprake van goedkope halogeenlampen.

Deze geven veel strooilicht, dat voor een verblindend effect kan zorgen. Ook worden achteraf vaak xenonlampjes gemonteerd in koplampen die daarvoor niet zijn gemaakt. Die lampjes passen niet bij de reflectoren van de koplampen, met een verblindend effect tot gevolg. Mits goed afgesteld veroorzaakt van fabriekswege gemonteerde xenonverlichting geen overlast bij overige weggebruikers.

Lampen voldoen immers aan de wettelijke voorschriften zoals die in de Europese regelgeving zijn vastgelegd. Inmiddels worden steeds meer nieuwe personenwagens van LED-verlichting voorzien. De ANWB heeft ons artikel uit 2018 opgepakt en is in 2019 met een rapport uitgekomen.

Verlichting is een onderdeel van de veiligheid van de auto. Niet alleen voor u als automobilist, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers heeft goedwerkende verlichting een hoge prioriteit. En daarom heeft de RDW hiervoor meer aandacht tijdens de APK. Helaas blijft het nog wel zo dat mensen snel weer de verkeerde lampen gebruiken. Daarom willen we er toch de aandacht op vestigen en u vragen aan uw medemens te denken.

Meer artikelen? Klik hier

Word lid bij ons

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht