Bedrijfswagens Buiten de Stadsgrenzen: Is Dit Wel Wenselijk?

Vanaf 2025 zullen vrachtwagens en bestelbussen veel stedelijke gebieden niet meer mogen betreden. Dit besluit lijkt misschien ver weg, maar 2025 is dichterbij dan het lijkt, en de impact hiervan op winkeliers, bedrijven, en particulieren zal aanzienlijk zijn. Winkeliers en andere stadsdiensten zoals pakketbezorging zullen alternatieve logistieke oplossingen moeten vinden. Ook andere dienstverleners (schilders en loodgieters) moeten ander transport overwegen als ze nu een zakelijke bestelbus gebruiken.

De Uitdaging van Elektrificatie

De overstap naar elektrificatie van bedrijfswagens brengt grote financiële uitdagingen met zich mee, vooral voor kleinere transporteurs. Deze transporteurs beschikken vaak over voertuigen die nog jaren mee kunnen.

De vraag blijft: wat is de achterliggende gedachte om deze transitie zo snel door te voeren, zonder te wachten tot de markt en maatschappij er klaar voor zijn?

Circa 30 tot 40 van de grootste Nederlandse gemeenten zullen per 1 januari 2025 zero emissie zones implementeren. Dit dekt een groot deel van Nederland. In tegenstelling tot veel andere EU-landen, zien we dat Nederlandse automobilisten en bedrijfswagens steeds meer financiële lasten ondervinden. Belastingen zijn gestegen en brandstofprijzen blijven toenemen. De overheid dwingt om de trend te volgen, maar is het realistisch om te verwachten dat deze transitie in één generatie voltooid kan worden?

De Balans tussen Milieu en Efficiëntie

We erkennen allemaal het belang van milieu, de vraag blijft hoe we dit efficiënt en met name rechtvaardig kunnen implementeren. Er kunnen grote problemen ontstaan voor de leefbaarheid van mensen, en het is de vraag of de gekozen aanpak niet erg negatief gaat uitpakken voor de maatschappij? Immers de kosten van Transport zullen danig stijgen en die kosten zullen ook op termijn in het schap te zien zijn.

Luister ook de radio uitzending


Klik hier: www.vtbn.nl


Filters
Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht