Zondag 15 januari 2023

Het is algemeen bekend dat de kwaliteit van de Belgische snelwegen zo schrikbarend is dat je bijna een niergordel moet dragen om te voorkomen dat je langdurig ziek thuis komt te zitten.België

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

beloofde de hemel op aarde bij de invoering van de kilometerheffing, maar waar gaat al dat geld heen?In ieder geval niet naar het wegennet, kunnen we inmiddels constateren.Het Belgische wegennet is een van de slechtste van Europa en er is nog geen verbetering te bespeuren.Het lijkt zelfs of de Belgische politiek er geen belang bij heeft om de files te verminderen of de kwaliteit van de wegen te verbeteren.Files kosten de sector ook geld, dus kunnen we veilig zeggen dat België het transport aan twee kanten kaalplukt.

Zelfs de vele dodelijke ongevallen die direct samenhangen met de verkeersituatie zijn voor de Belgen blijkbaar geen prioriteit om in actie te komen.
De laatste jaren is op een wel heel harde manier duidelijk geworden dat de zogenoemde zwarte kruispunten en conflictverkeerslichten eerst door een labyrint van van discussies moeten voor er zelfs maar een kans is op oplossingen.
Elke goede aannemer kan situaties binnen de kortste keren aanpakken en vaak goed oplossen, naar de politiek lijkt eerder voor zichzelf te kiezen en moet over elk knelpunt eerst ellenlange gesprekken voeren in vijfsterrenrestaurants.
Gaat de ruim 800 miljoen die de kilometerheffing per jaar oplevert op aan deze decadente manier van "vergaderen"?
Intussen blijven dezelfde eindeloos bediscussieerde punten in het wegennet doden eisen.

Er wordt vaak over de EU gesproken als ware het een eenheid, maar dan rijst toch de vraag waarom landen de verantwoordelijkheid om eenduidige regels door te voeren naast zich mogen neerleggen.
Ruim 30 jaar Europese Unie heeft ons van alles gebracht en vooral heel veel gekost. De eenheid lijkt echter verder verwijderd dan ooit en dit is dus vooral merkbaar in het verkeer.

Iedere leek en iedereen met een mobiele telefoon weet dat signaalsystemen storingen kunnen hebben.
Uit verschillende onderzoeken en rapporten is gebleken dat het kilometerheffingssysteem in België ronduit onbetrouwbaar te noemen is, maar België trekt zich niets aan van de feiten en rekent vrachtwagens duizenden euro's extra wanneer er een storing is geweest.
Ondanks dat het wel beter gaat sinds ze een aantal jaren geleden naar een nieuw systeem zijn overgegaan, blijken storingen toch nog vaak voor te komen en de gevolgen daarvan worden altijd op het bord van de chauffeur neergelegd.

Boete bij een overtreding

Na de vaststelling van een overtreding hebben overtreders 3 uur de tijd om zich in regel te stellen. Wordt na deze periode terug een inbreuk vastgesteld, dan volgt opnieuw een boete van 1.000 EUR.

Sinds de opstart in 2016 (tot 2022) van de kilometerheffing voor vrachtwagens werd voor een totaalbedrag van bijna 64 miljoen euro aan Vlaamse boetes uitgeschreven. Bijna 21 miljoen euro daarvan moet nog worden ontvangen. Dat blijkt uit informatie die Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (CD&V) opvroeg bij Vlaams Minister van Financiën Matthias Diependaele. Link


Lees ook: België krijgt ruim 60 miljoen euro van Europa om wegen en spoor aan te passen voor zwaar militair materieel

Meer artikelen van ons? Klik hier


Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht