Beloning Cao beroepsgoederenvervoer 2026
De beloning die je voor je werk krijgt is voor ons een belangrijk onderhandelingspunt. En voor jou waarschijnlijk ook. Toch hebben de partijen dit onderwerp nog niet besproken aan de onderhandelingstafel. Het is dan ook een lastig onderwerp, omdat er de laatste jaren al een aardige loonstijging is doorgevoerd. Toch zien we ook dat het salaris in de transportsector nogal eens achterblijft in verhouding tot vergelijkbare beroepen in andere sectoren. Ondanks de loonstijging.
Het modaal salaris in Nederland ligt gemiddeld op ongeveer € 3.875 bruto. Een beroepschauffeur in Nederland verdient gemiddeld € 3385 (D6) in de hoogste schaal.
In Nederland is er geen of weinig natuurlijke loonstijging te zien in de transportsector. Dit komt onder andere door het internationale speelveld waardoor er grote verschillen kunnen ontstaan -internationaal gezien- in beloningen. Bedrijven bedenken daarom soms constructies om minder kwijt te zijn aan arbeidskosten.
We zien ook dat de primaire behoeftes aanzienlijk duurder zijn worden. De koopkracht van werknemers in de transportsector komt hierdoor in gevaar. Om de koopkracht te kunnen behouden, is een goed salaris van belang. Wij vinden dan ook dat het basis-brutoloon omhoog moet. Hierdoor ben je voor een goed salaris niet meer afhankelijk van de overuren die je draait. Daarnaast is het brutosalaris de maatstaf voor je pensioen of de uitkering die je krijgt wanneer je onbedoeld arbeidsongeschikt wordt.
HZC en Transporteffect pleiten daarom voor een andere indeling (systematiek) van het salarissysteem, waardoor het brutoloon stijgt. Overigens denken wij dat de rekening voor de verhoging van het brutoloon niet bij de werkgever hoeft te liggen. Echter we hebben natuurlijk ook met andere partijen te maken die hier ook iets van mogen vinden.
Wat vind jij een redelijke verhoging? We zijn zeer benieuwd naar wat jij een redelijke verhoging van het brutosalaris vindt.
