Braketest: Een chauffeur maakt geen schijn van kans met de huidige technieken

Elke chauffeur maakt het weleens mee: een automobilist die vlak voor je invoegt en ineens op de rem trapt. Veel automobilisten hebben geen idee hoe gevaarlijk dat is niet alleen voor henzelf, maar ook voor jou als chauffeur en voor iedereen op de weg.

Een vrachtwagen met een totaalgewicht van 40.000 kilo komt niet zomaar tot stilstand. De voorwaartse kracht is enorm veel groter dan bij een personenauto van gemiddeld 1.200 kilo. Zelfs goed gezekerde lading ervaart bij een noodstop tot wel 80% van het eigen gewicht aan kracht. Komt die lading in beweging, dan is er vaak geen houden meer aan.

Sinds 2020 is het automatisch noodremsysteem (AEB) verplicht in nieuwe vrachtwagens in Europa. In theorie is dat een goede ontwikkeling, maar in de praktijk kan het levensgevaarlijk zijn. Zoals recent bleek op de A4, grijpt wellicht AEB in zonder dat de chauffeur zelf nog controle heeft over het voertuig. Uitwijken of bewust een botsing met minimale schade kiezen om erger te voorkomen? Die keuze heb je dan niet meer.

Want ook jij hebt een reactietijd en die is simpelweg niet snel genoeg om het systeem op tijd uit te schakelen. Daardoor ontstaan gevaarlijke situaties, niet alleen voor jezelf, maar ook voor het verkeer achter je.

Wat ons verbaast: bij het maken van nieuwe regels en verplichte systemen lijkt men alleen achter het bureau te denken. De praktijk op de weg wordt te weinig meegewogen, terwijl jij als chauffeur dagelijks de gevolgen ervaart. Uit onze VTBN-enquêtes blijkt dat lang niet alle rijhulpsystemen wenselijk of geschikt zijn voor het vrachtverkeer.

Ladingzekering: theorie is mooi, de praktijk is weerbarstiger

Natuurlijk hoor je dan de standaardreactie: “Je moet de lading zó goed vastzetten dat je elke noodstop aankan.” Klinkt logisch, maar zo eenvoudig is het niet altijd. In veel gevallen kun je lading uitstekend zekeren, maar soms werk je met goederen die lastig of niet volledig vast te zetten zijn. En als de fysieke krachten extreem worden, gaat zelfs de beste zekering schuiven.

Het verkeer draait om samenwerking en wederzijds respect. Maar als iemand bewust voor een vrachtwagen remt zonder geldige reden, dan is dat geen onschuldige actie meer het is een poging tot het veroorzaken van een ongeluk. Met mogelijk ernstig letsel of erger als gevolg.

Wat vind jij? Ben jij ook weleens in een situatie beland waarin een automatische noodstop of onverwacht gedrag van andere weggebruikers voor gevaar zorgde? Laat van je horen! Deel jouw ervaring met ons. Jouw verhaal helpt om het gesprek op gang te brengen en beleid te verbeteren. Samen maken we de weg veiliger voor chauffeurs én voor iedereen.


Ingezonden opmerkingen

Steeds meer fabrikanten ontwerpen het AEBS systeem zodanig dat de chauffeur het niet meer kan overrulen of uitschakelen. Bij bepaalde soorten lading is een ingreep door de vrachwagen automatisch gepleegd: levensgevaarlijk. Bijvoorbeeld ondeelbare lading, autotransporter, auto berging, speciaal/zwaar transport, tank transport, betonmixer. Maar ook bijvoorbeeld touringcar of lijnbussen (staande passagiers). De regelgeving moet herzien worden en bestaande systemen moeten geüpdatet worden.

Klopt. Bij een ingreep kun je het niet meer corrigeren.
Helaas komt de ingreep te vaak voor.

Heb het zelf ook meegemaakt met een steentrailer automobilist ging vol op de remmen staan de truck greep zelf in met als gevolg hele lading lag naar voren politie doet er niks aan had zelfs dashcam beelden

Het klopt, een noodstop diverse malen meegemaakt. Auto grijpt zelf in, je krijgt waarschuwingtonen en dan meteen erop gaat de combinatie vol in de rem. Dat komt omdat een luxe auto te krap invoegt of uitvoegt of jou afsnijden. Ik houd al veel afstand, maar gat worst steeds dichtgereden, zodat ik wéér moet afremmen om het gat weer groter te krijgen. Automobilisten snappen het niet, dat je die 50mtr of 70 mtr nodig hebt.

Een aantal jaren reed ik op de tweede baan, wagen was leeg, de Botlektunnel uit. Op de rechterbaan naderde een busje een geladen vrachtwagen. Dit busje sneed toe we naar boven reden mij plotseling af. Mijn vrachtwagen greep in en ging boven op de rem staan. Ik ben toen ook erg geschrokken en had deze situatie waardschijnlijk zelf, wel erg boos en mopperend, opgelost door mijn gas alleen los te laten. Ik ben er niet kapot van, van al die “handige” techniek. Het zou zomaar kunnen zijn dat de chauffeur die verleden week om het leven is gekomen op de A 20 slachtoffer is van deze techniek.

Meegemaakt. Voet op gas pedaal gezet en er achterin geknald. Dash Cam liet mooi zien wat er gebeurt was automobilist heeft de schuld gekregen en 3 punten in Flensburg

Levensgevaarlijk

Dashcam verplichting voor de vrachtwagen en de breakchecker zwaaaaar bestraffen. Want het is gewoon poging tot doodslag, zoals we op de A4 zagen.

De bedoeling ervan is goed, maar in de praktijk is het levensgevaarlijk. Zowel voor de vrachtwagen als het achteropkomend verkeer. Die gaan niet uit van zo'n ferme noodstop. Voor de chauffeur ook levensgevaarlijk, want de kans is zeer groot dat die het voertuig niet meer in bedwang kan houden. En zeker niet bij nat wegdek of, nog erger, een glad wegdek. Het laat weinig tot de verbeelding over wat er dan allemaal in een paar seconden kan en gaat gebeuren. Het trieste resultaat hiervan hebben we nu allemaal gezien en gehoord. Een zeer ervaren vakman heeft het leven, zijn gezin, zijn collega's, zijn vrienden en kennissen nu moeten achterlaten op veel te jonge leeftijd.

Remmen test is dagelijkse kost in mijn werk. Word zelfs al 'normaal'. En omdat dit zovaak gebeurt, voel en merk je het al aankomen dat deze persoon het gaat doen. Dus je ben altijd op je hoede. En 's avonds? Je bent al chauffeur gesloopt door wat er om je heen gebeurt in het verkeer van het opletten. Dit is het nieuwe normaal?! ABNORMAAL belachelijk en levens gevaarlijk, De A4 meneer is van elk chauffeur grootste nachtmerrie! Ja, ook die van mij. Ik wil graag weekenden thuiskomen naar mijn man. En familie. En voor mijn man, geldt dit hetzelfde. Ook chauffeur. Dit MOET stoppen!!!! Respect is heden den daags niet meer aan de orde..

Het systeem is zeker te overrulen. Als je je voet op het gas houd zal de auto niet remmen. Dus je voet op het gas als je zoiets ziet aankomen. Een ervaren chauffeur zal in de meeste gevallen aan zien komen wat er gaat gebeuren. Ik probeer in zo'n geval of over de vluchtstrook of over de linkse baan erlangs te komen. Niet netjes maar soms wel nodig.

Mensen hebben niet in de gaten wat ze aanrichten. Je ben met je zware combinatie letterlijk een moordmachine. Alleen om hun gram te halen? Maar niet in de gaten hebben dat ze spelen met hun eigen leven en dat van anderen. Dit gedrag kent geen winnaars alleen maar verliezers

Ik ben het er mee eens dat er te weinig rekening gehouden wordt met de lading, zo ook de remkracht, er moet mee gerekend worden met wat voor lading je erachter hebt staan.
Die rembeveiliging is alleen gebaseerd op de lege lading (blijkbaar...) en er is geen rekening mee gehouden met welke lading je vervoert, vloeibaar? Buizen? Roadtrain met lading? Karren met drank? Bier? Of wat dan ook. Daarvoor zou de rembeveiliging toegepast moeten worden. (in het geval van wat er met die chauffeur is gebeurd... het is te gek voor woorden dat die auto (de veroorzaker) NIET geraakt is... het heeft wel een tik verdiend eigenlijk, gezien zijn gedrag. Helaas, de vrachtwagenchauffeur is de dupe...)

Ik ben het er mee eens dat er te weinig rekening gehouden wordt met de lading, zo ook de remkracht, er moet mee gerekend worden met wat voor lading je erachter hebt staan.
Die rembeveiliging is alleen gebaseerd op de lege lading (blijkbaar...) en niet

De AEB KAN een veiligheidsding zijn. Maar is regelmatig ook juist de oorzaak van een aanrijding. Juist omdat (zoals jullie al schrijven) de chauffeur geen schijn van kans heeft in te grijpen. En ik lees ook regelmatig dat het systeem ingrijpt zonder reden. Het system "ziet" iets en grijpt in terwijl hier helemaal geen noodzaak voor is. De gevolgen zijn dan wel te raden.

Ik heb 2x een volle breakcheck gekregen van 1 persoon. Ik was totaal 51 ton. Toen was het maar goed dat hij zelf ingreep want ik was het niet van plan, zo agressief had hij me. Maar in NL word je de hele dag door gesart en dwars gezeten.
Het systeem op mijn daf xf vind ik gevaarlijk. Hij scant regelmatig dingen zoals borden en dan ramt hij hem op de rem. En voordat je weer gas kan geven duurt aantal seconden waardoor er achter je van alles gebeurd . Al die veiligheids troep maakt het in het verkeer onveilig. Gr Leo

Eens, het is dan ineens een vooraf ingestelde keuze terwijl jijzelf de keuze niet meer heb. Zelf 1x meegemaakt op de n211, auto die vlak voor me neus invoegde (geen knipperlicht en niet kijken) en ik zat binnen 1 seconde van 80km/u op de net aan 30km/u. Godzijndank dat er geen voertuig achter mij zat op dat moment.

Shit systeem... zelfs in bochten waar hij denkt iets te zien gaat het spontaan even in de ankers.
Of reageert op borden of andere objecten.

Ik heb er dagelijks mee te maken met zo genoemde brake check .. de verhardheid is ernstig onderweg en in ieder land . Ik ben sinds deze week gestopt met transport puur ook om die reden respect is er niet meer allemaal haantje de voorste zijn en levens deert niks meer voor niemand niet .. ook sommige vrachtwagen chauffeurs niet toevallig maandje geleden chauffeur van John smit uit Groningen heb de daschcam beelden nog op me telefoon staan gedroeg zich met de vrachtwagen als een personen auto contact gehad met bedrijf en met politie maar beide lijkt het niks te Deeren... de maatschappij is kapot en transport al helemaal ..

Ik ben 25jr chauffeur en heb al heel vaak meegemaakt dat iemand bewust hard remt voor me! Vroeger reageerde ik er woest op maar tegenwoordig laat ik het gaan en neem afstand omdat ik geen gekke dingen wil meemaken. En ik heb ook het geluk dat ik geen noodrem systeem heb of afstandsysteem net hoe je het noemt..Maar het blijft een idiote levensgevaarlijke actie!!

Dat het gevaarlijk is dat er een breaktest gedaan wordt. En dan mensen geen idee hebben waar de chauffeurs mee rijden en hoe snel we wel of niet stil staan en wat de gevolgen ervan zijn mensen moeten wat beter nadenken voor ze wat doen. Ik ben zelf ook chauffeur en dat is irritatie punt nummer 1. En het is nog is gevaarlijk ook.


Filters
Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht