Dinsdag 17 mei 2022

Toen ik de Mercedes Actros kreeg met camera’s als spiegels riep ik meteen: "Wat een onzin!"
We hebben toen ook in een artikel daarover geschreven dat we geen enkele meerwaarde zagen in deze ontwikkeling.
We werden zowaar door verschillende media gebeld om onze mening te geven, maar die heeft de landelijke media nooit gehaald. Te negatief misschien?
Dit was toentertijd eigenlijk ook wel te verwachten, omdat het meer een reclamestunt om bepaalde merken weer eens te belichten moest worden dan een goed werkende innovatie.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
transporteffect vrachtwagen

Bezwaren

Mijn ingeschatte bezwaren bleken al snel terecht toen ik er een aantal maanden mee had gewerkt.
Afstand inschatten blijft een probleem en daarbij zorgen de displays in de cabine voor een dode hoek.
Het rijden bij regen is ook enorm wennen doordat het zicht zomaar opeens kan verdwijnen.
Als klap op de vuurpijl heb ik ook een storing meegemaakt, waardoor ik ineens twee zwarte schermen had.

Maar het moest verkocht worden, dus men bedacht op papier veel voordelen.
Het voornaamste was de verminderde luchtweerstand waardoor de wagen volgens de fabrikanten zuiniger rijdt. Iedereen kan wel nagaan dat dit minimaal is (zeker bij personenauto’s) en waarschijnlijk niet eens meetbaar.
Volgens Mercedes kan het tot 1,5 procent brandstofbesparing opleveren, maar dat is makkelijk gezegd zonder cijfers om het aan te tonen.
Alles kan, maar wie kan feiten geven?
Ook geeft men als voordeel op dat je wijder zicht hebt met manœuvreren. De vraag is of je dit een voordeel kunt noemen als je dat niet nodig hebt.
Een ander promotiepraatje is dat er zonder buitenspiegels geen dode hoek zal zijn, maar die is wat ons betreft alleen maar verplaatst en zit nu veel dichterbij het voertuig, wat anticiperen bemoeilijkt.
De nadelen voor een chauffeur hadden in onze ogen zwaarder moeten wegen dan dit soort 'voordelen'.

Na 4 jaar

Nu, 4 jaar na het overgaan op de camera’s, komt de aap dan toch uit de mouw en wordt er geroepen dat het gewoon een slecht idee is om de buitenspiegels te vervangen door camera’s.
Het is wel lastig om nog een plek te vinden om het beeldscherm ergens in te bouwen en je ziet ook dat daarvoor in het dashboard van personenwagens vaak niet genoeg ruimte is.
Inmiddels kiezen steeds meer autofabrikanten er wel voor om geen virtuele spiegels te gebruiken, maar voorzien ze de gewone buitenspiegels van ingebouwde camera’s.
De beelden daarvan verschijnen dan pal voor de neus van de bestuurder in het dashboard, waarbij wij ons meteen afvragen of dit niet voor extra afleiding zorgt als je je ogen daarop richt in plaats van op de weg.
Wanneer je op je gewone spiegels rijdt kun je tegelijk ook nog op de weg kijken, dus wij vermoeden dan ook dat men gewoon op de ouderwetse manier zal rijden en dat de camera meer voor de show is.

Voor ons blijft de klassieke buitenspiegel gewoon de beste optie voor alle chauffeurs.
Het beeld is scherp, met regen heb je altijd nog zicht en als je iets raakt kun je meestal nog wel wat zien in het gebroken glas.
Bijkomend voordeel voor een vrachtwagenchauffeur is dat je bij manœuvreren of passeren veel beter afstand kunt inschatten dan met camera's, die hoog en buiten het zicht van de chauffeur zitten.

Camera's in plaats van buitenspiegels zijn geen succes (AD)

Mercedes-Benz Trucks heeft de MirrorCam nu voor de eerste keer geüpdatet 9 mei 2022

Reacties

Wat zijn jullie gedachten hierover?

Spiegels en camera's

Opmerkingen

OpmerkingVind spiegels ook veel veiliger
OpmerkingLekker negatief zijn jullie, herken mij totaal niet in al deze nadelen, maar goed, jullie benne nederlanders, dan moet je wat te zeiken hebben.

-------------------------------------

Er komt ook een stuk veiligheid te vervallen. Namelijk, dat een andere verkeersdeelnemer niet meer via de spiegel naar de chauffeur kan kijken.


Het is geen ramp, maar als je veel moet manoeuvreren gewoon erg slecht. Het licht op de camera maakt beeld erg wisselend. Het lijkt erg vertragend beeld, dus moet je langzamer manoeuvreren. Je heb geen diepte en kan objecten die over de weg hangen niet meer kan zien en storingen die niet opgelost worden.


Gelukkig rij ik zelf een prachtige Scania next Gen S450 met normale spiegels !!! Heb ook met een Merc actros gereden met camera’s ik vind het onhandig en afstand inschatten is een stuk lastiger, slecht weer (regen,sneeuw,mist) is drama met camera’s. het verhaal dode hoek valt mij op dat je daar meer last van hebt bij de camera’s, een spiegel is een spiegel en heeft weinig last van storingen, kan alleen vies worden door het vuil op de weg wat net zo goed bij een camera gebeurd,( daarmee ook nog te zeggen een druppel water op een spiegel kijk je langsop bij een camera krijg je een vlek in beeld die groot is, omdat de camera klein is. Een spiegel is groot dus een kleine oppervlakte wat minder zicht geeft.bij een camera zit techniek en software(allebij storingsgevoelig). Dus ik zweer bij spiegels ipv camera’s! En nee gewenning is het niet. Innovatie zou beter moeten zijn, maar sorry camera’s is leuk maar niet voor op auto’s, vrachtwagens etc. Kijk bijvoorbeeld naar Scania het merk wat nog altijd spiegels hanteert en het zuinigste in verbruik is, iets met richten op de motor en het verbruik, slimme systemen zoals Adaptive Crouse Control, dat is pas innovatief!! Aërodynamica is op belangrijk voor verbruik, kijk naar een vrachtwagen een platte voorkant(windvanger) stukje groter als een spiegel, dus ja zal weinig verschil maken. Ik zeg spiegels ipv Camera’s en ga je richten op de motor om die zuiniger te laten lopen en milieu vriendelijker. Ik kan zo nog wel ff doorgaan maar ik laat het hierbij ;)


Jan-

Ben het ten dele eens, heb ook met een actros gereden zonder spiegels, ik ben 62 , kreeg een nieuwe MAN heb zelf gevraagd of het zonder spiegels kon, omdat ik eraan gewend ben.
Daarbij is het zicht zonder spiegels meer , ik heb geen last van alle obstakels


Camera's geven je meer zicht alleen je moet er wel aan wennen maar dan wil je niet meer anders.


Nou, zie vaak Mercedes Trucks zonder spiegels. Ja, ik kom duidelijk echt uit de spiegeltijd. Zou voor mij niks zijn zonder spiegels.?

De dode hoek camera op de nieuwe Volvo FH5 is daar in tegen super ??

Rijd nu meer dan een jaar met een nieuwe actros.
Ik wil niet anders meer en herken uw beeld zeker niet
Die dode hoek in de cabine herken ik helemaal niet
Met regen meteen de verwarming aan zetten gaat het goed maar is zeker een puntje
Afstanden is ff wennen maar heel goed te doen en in te schatten. Denk wel dat voor jongeren makkelijker is dan de oudere chauffeur.
Brandstof ben ten opzichte van andere wagens in zelfde werk toch echt een stuk zuiniger uit met de diesel.
De kans op schades is ook stuk kleiner.
Dat u zegt geval van storing kan je niks daar heeft u zeker een punt aan de andere kant met kapotte spiegel mag je ook niet rijden ( alleen om het te doen gaat wat makkelijker
Al met al ik wil niet anders meer


Ik ben van mening dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

ik ben maar een vouwlijke gewoone automobiliste maar wil jullie mijn rijgedrag tegenover vrachtwagen bestuurders mededelen
Een vrachtwagen geef ik áltijd voorang, een stijle helling hou voldoende afstand als ik er achteraan rij, beetje naar links tot ik bestuurder zie in spiegel om over te gaan lang knipperlicht aan zodat vrachtwagen bestuurder weet dat ik wil paseren om terug op ander rijvak te gaan zolang ik de volledige cabine niet zie in mijn spiegel blijf ik op tweede rijvak
Hopelijk blijven die spiegels


Meteen verbieden die ellende


Het heeft voor en nadelen. Schoonmaken is verleden tijd, op een lapje na dan, en de camera’s bieden goed zicht. Achteruitrijden blijft wat lastiger doordat de camera’s de trailer vervormen. Maar ieder zijn keuze of voorkeur toch?

Camera's hebben aleen zin voor dode hoek en plekken waar een camera geen nut heeft. Zoals achter de vrachtwagen of voor de cabine. De 4 buitenspiegels zijn gewoon noodzakelijk omdat die geen last hebben van storingen


Als je de chauffeur ziet, ziet de chauffeur jouw, dat gaat niet op met die camera’s. Dus die troep verbieden.


Al een aantal jaren rijden wij met camera's (Mercedes) voor de LZV. In het begin was ik er aardig positief over. In de bochten meer zicht en geen dode hoek met spiegels bij oprijden rotondes. En bij regen zag je de druppels zo vd camara afglijden. Maar na een tijd glijden de druppels niet meer snel weg maar beginnen vlekken op beeldscherm te geven waardaar je niet meer het verkeer naast je kan inschatten bij invoegen of uitvoegen. Dan is een LZV erg lang. Of dit komt door de wasstraat of schoonmaken met doek vd camara is niet duidelijk geworden. Wel is de rechter camara beter dan links. Ook ben ik als brildrager met multivocale glazen slecht te spreken over de beeldschermen. Links zit te dichtbij dus moet je met je leesgedeelte bekijken en rechts met je verzien gedeelte. Dus je bent met achteruit rijden continu je hoofd omhoog en omlaag aan het bewegen om links en rechts scherp te zien. Afstand inschatten is ook veel moelijker. Zelf heb ik een Mercedes met spiegels en heb al aangeven dat ik daar liever mee rij dan met camera's. Het knipperen vd led verlichting van achteropkomend verkeer is ook erg irritant. Met spiegels kun je de nummerplaten aflezen van inhalende auto's en bij camera's niet dit geeft al aan dat spiegels veel scherper beeld en zicht geven.

Reactie plaatsen

Reacties (4)

Frans
8 oktober 2023 - 23:58

Ik rij s'nachts, scherp licht in je gezicht van achter opkomend verkeer, let knipprd, krijg lasogen

Reageren

Reageer op Frans


Arnold Töning
14 februari 2024 - 09:07

Ik heb een tijdje met spiegelcamera's gereden in de winkeldistributie en was daarbij regelmatig in de krapste straatjes. Er zit geen enkel voordeel aan die spiegelcamera's en ze zijn LEVENSGEVAARLIJK. Waarom? Het inschatten van afstanden is erg moeilijk tot onmogelijk en dat levert vooral gevaar op bij inhalen van fietsers en bij het achteruit manoeuvreren. Ten tweede. De gemiddelde leeftijd van de chauffeur is 50+. Rond de 50 jaar krijgt 90% van de mensen een leesbril. En dan begint de ellende met de cameraspiegels zoals in het LZV verhaal al wordt aan gegeven. Ik hoorde van collega's die midden op een drukke straat ( de Overtoom Amsterdam) hun leesbril op moeten zetten om bij het achteruit manoeuvreren wat in de linkertablet te kunnen zien. Dan zie je rechts dus letterlijk niets. Deze problemen heb je niet met gewone spiegels, dus gauw afschaffen die rommel. NB: wisten jullie dat: dealers van de RDW de verplichting hebben gekregen dat als één van die camera's stuk gaan er meteen gewone spiegels opgezet moeten worden. Dat zegt wat mij betreft genoeg.

Reageren

Reageer op Arnold Töning


Arnold Töning
14 februari 2024 - 09:08

Ik heb een tijdje met spiegelcamera's gereden in de winkeldistributie en was daarbij regelmatig in de krapste straatjes. Er zit geen enkel voordeel aan die spiegelcamera's en ze zijn LEVENSGEVAARLIJK. Waarom? Het inschatten van afstanden is erg moeilijk tot onmogelijk en dat levert vooral gevaar op bij inhalen van fietsers en bij het achteruit manoeuvreren. Ten tweede. De gemiddelde leeftijd van de chauffeur is 50+. Rond de 50 jaar krijgt 90% van de mensen een leesbril. En dan begint de ellende met de cameraspiegels zoals in het LZV verhaal al wordt aan gegeven. Ik hoorde van collega's die midden op een drukke straat ( de Overtoom Amsterdam) hun leesbril op moeten zetten om bij het achteruit manoeuvreren wat in de linkertablet te kunnen zien. Dan zie je rechts dus letterlijk niets. Deze problemen heb je niet met gewone spiegels, dus gauw afschaffen die rommel. NB: wisten jullie dat: dealers van de RDW de verplichting hebben gekregen dat als één van die camera's stuk gaan er meteen gewone spiegels opgezet moeten worden. Dat zegt wat mij betreft genoeg.

Reageren

Reageer op Arnold Töning


Rob Boon
2 mei 2023 - 15:11

Wij hebben ook al vier jaar deze mirrocams op de trucks met de ster. Ik zou ze liever errorcams willen noemen. Een volledig drama en verkeersonveilig. Vooral met regen en wind is het s' nachts echt gevaarlijk.. Een druppel op de camera is grote vlek op het tablet. Echt niet doen en kiezen voor veilige buitenspiegels. Gelukkig hebben ze nu weer voor gewone buitenspiegels gekozen. Wat een opluchting zeg

Reageren

Reageer op Rob Boon

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht