CAO 2026 ontwikkelingen en het vervolg

Transporteffect en HZC zijn ook deze keer weer volop bezig om jullie stem waarde te geven. Het is een feit dat mensen van achter het bureau aan de onderhandelingstafel zitten en dat er helaas niet voldoende nagedacht wordt over praktijksituaties. En daarmee ook niet over de consequentie die de genomen beslissingen kunnen hebben.

Met name bij chauffeurs zijn regeldruk en werkdruk groeiend probleem. Wij vinden dat er nu actie nodig is, voordat het te laat is. In het beroepsgoederenvervoer missen wij dat de cao meegaat met zijn tijd. Daarom hebben wij al bij de vorige cao-onderhandelingen geroepen dat het de hoogste tijd is dat de cao aansluit bij de wensen en eisen van vandaag de dag. De ‘toekomstagenda’ die hierna is afgesproken tussen de partijen was hierop een antwoord. Helaas zien wij ook nu weer dat het slechts bij woorden blijft; men is nog niet voldoende in actie is gekomen.

Afgelopen week hebben wij jullie gevraagd om je mening hierover te geven. Dit hebben jullie gelukkig veelvuldig gedaan. De komende tijd gaan we wat dieper in op de verschillende onderwerpen. Dit doen we met een aantal artikelen. Uiteraard kun je ook nu weer je stem laten horen. Dit doe je door het formulier in te vullen dat je onderaan de artikelen de artikelen vindt



Het onderwerp flexibel werken is vooral een punt van deze tijd. In de laatste cao-onderhanddelingen hebben HZC en Transporteffect dit punt naar voren gebracht omdat er in bepaalde situaties behoefte aan is. Gelukkig merkten wij dat het niet tegen dovenmans oren was en dat het punt ook nu weer op tafel ligt.

Veel chauffeurs houden ervan om uren te maken. Wij vinden dat dit moet kunnen. Maar daarnaast zijn er ook veel chauffeurs die het fijn vinden om de ene week 6 dagen te rijden en de andere week 3 dagen. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet meer met een levenspartner woont, maar er wel voor de kinderen moet zijn.

Op dit moment moet je bij een 40-urige werkweek een vakantiedag (of dagen) opnemen wanneer je een kortere werkweek wilt. Dat is natuurlijk jammer als je een week eerder 60 uur maakt, maar die 20 extra uren niet kunt compenseren met de week dat je minder uren maakt.

Daarom zijn wij van mening dat er naar het aantal gewerkte uren per maand moet gekeken. En niet per week. Zo kunnen de uren flexibeler worden ingezet. Voor degene die hiervan geen gebruik willen maken, verandert er niets.

Wat vind jij hiervan? Laat ons weten wat jouw mening is: aniekamp@hzc.nl of aan Transporteffect via redactie@transporteffect.nl als je hierover een bepaalde visie hebt.


Beloning

Over de beloning die je voor je werk krijgt, hebben de partijen het nog niet gehad. Omdat er de laatste jaren een aardige loonstijging is doorgevoerd, is dit een moeilijk onderwerp. Toch moeten we helaas óók concluderen deze het salaris in onze sector achterligt in verhouding tot vergelijkbare beroepen in andere sectoren, ondanks de loonstijging.

Het modaal salaris in Nederland ligt gemiddeld op ongeveer € 3.875 bruto. Een beroepschauffeur in Nederland verdient gemiddeld € 3385 (D6) in de hoogste schaal. Helaas is door het internationale speelveld en de grote verschillen in beloningen ook in Nederland geen of weinig natuurlijke loonstijging te zien. Bedrijven bedenken allerlei constructies om steeds minder kwijt te zijn aan arbeidskosten.

HZC en Transporteffect pleiten daarom voor een andere indeling (systematiek) van het salarissysteem. Zodat de chauffeur bruto meer verdient, maar waarbij de rekening hiervoor niet persé bij de werkgever terecht komt.

Wat vind jij hiervan? Laat ons weten wat jouw mening is. Stuur een mail naar  aniekamp@hzc.nl of Redactie@transporteffect.nl


Klik hier voor de zeven punten waarvoor we aandacht vragen


Lid worden bij HZC? Klik hier! (Eerste jaar 50% korting)


Filters
Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht