Tijdens de coronatijd hebben we hierover vaak geschreven in de hoop dat bedrijven respect voor hun medemensen zouden tonen en beroepschauffeurs gelijkwaardig gingen behandelen.
We werden hierin van verschillende kanten gesteund, maar het heeft niet mogen baten; er zijn nog steeds bedrijven die er lak aan hebben en hun poot stijf houden.
Tot op de dag van vandaag horen we klachten van chauffeurs die het gevoel hebben onderaan de menselijke ladder te bungelen.
Zo moeten ze een smerig mobiel toilet gebruiken terwijl er nette toiletten aanwezig zijn, maar bedrijven eisen ook van chauffeurs dat ze buiten in weer en wind wachten tot ze zich mogen aanmelden.
Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.
Word lid. Jullie welzijn is onze missie.We hadden verwacht dat dit vanwege het coronagebeuren tijdelijk zou zijn, maar uit de klachten blijkt dat er nog steeds bedrijven zijn die chauffeurs buiten laten wachten.
Dit vinden we vreemd, omdat er tegenwoordig genoeg alternatieven zijn. Denk hierbij aan een semafoon (pieper) of een elektronisch bord dat het kenteken dat aan de beurt is weergeeft. De chauffeur hoeft alleen maar de semafoon op te halen of het kenteken door te geven en kan in de wagen wachten.
Wanneer er veel vrachtwagens zijn gaat dit sneller en zo hoeven de chauffeurs - van wie je toch afhankelijk bent - niet in een rij in kou, regen of wind te staan.
Daarom blijven we het onacceptabel vinden dat bedrijven de chauffeurs buiten laten wachten tot ze aan de beurt zijn.
Het zou goed zijn als zulke bedrijven eerst eens zouden beginnen de chauffeurs met respect te behandelen voor ze eisen aan hen gaan stellen.
Behalve dat dit soort bedrijven het chauffeursvak er niet aantrekkelijker op maakt moeten ze ook terdege beseffen dat ze zonder transport niet eens kunnen bestaan.
Reactie plaatsen
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties.