Zaterdag 24 september 2022

We staan ervan versteld dat de gevestigde organisaties nog steeds bar weinig actie vertonen om het chauffeurstekort aan te pakken, zeker als we bedenken dat er in de toekomst veel meer chauffeurs nodig zullen zijn.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Bij de verplichte transitie naar een duurzaam wagenpark wordt vooralsnog ingezet op elektrisch rijden. Doordat het opladen een stuk langer duurt dan je tank volgooien met gasolie zullen vrachtwagens per dag minder kilometers kunnen rijden en zal er worden gepland op bereik.
Een wagen zal minder kunnen vervoeren, maar omdat de vrachten toch moeten worden vervoerd zal er per wagen een halve wagen extra nodig zijn. Als je nu twee wagens hebt rijden moet je er dus een wagen bij hebben, waarop uiteraard ook een chauffeur zal moeten zitten.
Daarnaast zal er minder vraag zijn naar buitenlandse chauffeurs, doordat zij in hun eigen land even veel als hier zullen kunnen verdienen. Volgens de cijfers wordt tweederde van de ritten nu nog door buitenlandse chauffeurs uitgevoerd, maar omdat dit in de toekomst zeker zal afnemen moeten we hiervoor Nederlandse chauffeurs hebben klaarstaan.

Wat opvalt is dat men amper lering uit het verleden trekt.  Er is de laatste decennia weinig tot niets gedaan om het chauffeursvak op de kaart te zetten; er was immers een groot aanbod uit de lagelonenlanden en men maakte daar gretig gebruik van. We weten allemaal dat daardoor de lonen en de vrachtprijzen niet met de economie zijn meegegroeid en de problemen die dit meebracht zijn nu duidelijk zichtbaar.

Het is verbazingwekkend dat er vanuit de sector nog steeds geen noemenswaardige actie valt te bespeuren, terwijl we nota bene de landelijke media op onze hand hadden. Van ons uit is toch wel veel in de media gekomen over het chauffeurstekort en over de noodzaak hierop te ageren.
Zo hebben we een grote enquête gehouden zijn we een paar keer op de radio en zelfs op tv geweest. Er zijn tientallen gesprekken in de sector gevoerd, waarbij we erop aandrongen in actie te komen in plaats van achterover te blijven leunen. Af en toe werden berichten overgenomen en zo nu en dan kwamen bedrijven met een actie, maar alles bloedde vervolgens weer vrij snel dood.

Het baart ons zorgen dat de organisaties nog altijd nauwelijks in actie komen, waardoor ook de landelijke media niets krijgen aangereikt om het vak op de kaart te kunnen zetten. Wij hebben steeds aangegeven dat er moet worden samengewerkt om het imago van het vak te verbeteren. Dit zal een lieve duit kosten en wij vinden dat de rijke organisaties nu eindelijk de hand eens van de knip moeten halen. Als voorbeeld geven wij altijd de werving van defensie: gelikte spotjes die veelvuldig te zien zijn en waardoor je bij wijze van spreken liever vandaag dan morgen in het leger zou willen.

De komende maand hebben we weer een gesprek en gaan we er toch voor de zoveelste keer op aandringen dat er echt iets moet gebeuren om in de behoefte van het volk te kunnen blijven voorzien. Een goed imago en dito beloningen en arbeidsvoorwaarden zijn in een notendop het belangrijkst om het vak aantrekkelijk te krijgen. Als het zo doorgaat als nu en de organisaties in het transport met hun kop in het zand blijven zitten zal de enorme laksheid van de afgelopen jaren alleen maar harder worden afgestraft, tot het zo drastisch wordt dat Nederland zijn onafhankelijkheid zal kwijtraken. Het kan toch niet zo zijn dat transporten alleen nog maar worden uitgevoerd door chauffeurs uit andere landen doordat er geen Nederlandse chauffeurs meer te krijgen zijn?

Wanneer er niets gebeurt hebben we dit te danken aan de sector zelf en met name aan de organisaties die zeggen hiervoor te bestaan. Deze organisaties worden door de sector (SOOB) dik betaald, waardoor wij het dan ook als hun plicht zien om de koppen eindelijk eens uit het zand te trekken.

Meer nieuws? Klik hier

Opmerkingen

Ivan van Kerkhoven
Wil niemand meer doen

Otto Kloosterman
Wat minder regeltjes e andere flauwekul Terug naar vroegere tijden En niet zo veel controles

André De Groot
Otto Kloosterman met zulke domme opmerkingen, figuren als u gaan we het wél reden in onze transportsector !! 🙈🙈

Marcel Mol
Onzin, dat wil de jeugd van nu juist helemaal niet. Dagen van huis, weekenden overstaan en lange dagen maken zitten ze helemaal niet meer op te wachten.

Kas Casteleijn
Marcel Mol ze hebben nog gelijk ook. Fijn vak ook. Constant opgejaagd worden door de planning, bejaagd worden door controleurs, als uitschot behandeld worden bij grote bedrijven/magazijnen, veel (over)uren moeten maken om een goed loon mee naar huis te kunnen brengen, bijna nergens meer kunnen/mogen overnachten, overvolle parkeerplaatsen, het is toch wel een erg aantrekkelijk beroep hè.........de jeugd weet (gelukkig) wel beter tegenwoordig

Marcel Mol
Kas Casteleijn zit zeker een deel van waarheid in. Maar voor die niet van een standaard, magazijn, kantoor of winkel baan houden kun je nog steeds leuk en vrij werk vinden als chauffeur zonder opgejaagd te worden door een, eveneens jonge verse, planner. Het voordeel is dat er werk en keus zat is in Nederland bij bedrijven die op adressen komen waar je wel gewaardeerd word. Controles....... voor mij al heel lang geleden. Ook daar door tekorten waarschijnlijk? Blijft natuurlijk dat je het grotendeels op orde moet hebben allemaal. Ook dat heb je zelf in de hand. Probleem blijft mijn inziens het salaris. De loonbelasting moet omlaag. Zeker die van de extra uren. Anders is een dagje om de week vrij een mooie oplossing die je niet merkt in de portemonnee.

Kas Casteleijn
Marcel Mol daar zit iets in. Maar het is gewoon geen aantrekkelijk beroep meer en zeker niet voor starters. De lonen zijn gewoon belachelijk en "onze " bonden durven met een looneis te komen van 5%. Inflatie van 13% , dus tel je winst maar uit. Volgens mij ben je gauw klaar met tellen

Majid Kors
Marcel Mol als het zo kon en met 26 atv in het jaar,en normale uren(40pw) oja winstuitkering.
Tja chauffeur zijn is een roeping maar om dit daarvoor op te geven🤔 is dat heeeeel lastig in deze barre tijden (kosten) en terwijl er nu genoeg werk is… zo jammer.gelukkig rijdt ík elke dag maar dan in het OV😉👍🏻

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht