Dinsdag 6 december 2022

Chauffeurs worden bij bedrijven nog altijd een paar treden lager gezet dan het eigen personeel. Het komt bijvoorbeeld nog te vaak voor dat chauffeurs geen gebruik mogen maken van sanitair of worden gezien als prooi om eens op af te reageren. Dit soort intimidaties is ook makkelijk, omdat een chauffeur maar even bij een bedrijf is en dan weer vertrekt.
Het lijkt wel alsof chauffeurs alleen maar goed zijn om producten van A naar B te brengen en dat ze voor de rest honds behandeld mogen worden.
Dit is natuurlijk buitengewoon triest, en het is blijkbaar van deze tijd dat sommigen maar moeilijk respect voor een ander kunnen opbrengen en daar meestal ook nog mee wegkomen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Een klacht neerleggen bij de eigen werkgever is ook lastig, want het is bijna altijd het woord van de chauffeur tegen dat van een ander. Daarbij komt dat transportbedrijven belang hebben bij het verdienen van geld en het binnenhalen van opdrachten, wat het voor een werkgever lastig maakt in actie te komen wanneer een chauffeur zijn beklag doet over een klant.
Maar laten we vooral niet vergeten dat direct na het begin van de zogeheten coronapandemie chauffeurs al snel werden geweerd of aan extra regels werden onderworpen, zoals in weer en wind buiten moeten wachten tot je je mocht aanmelden, alles met het excuus "maatregelen". Onthoud ook dat er bedrijven zijn waar een chauffeur tot op de dag van vandaag geen gebruik mag maken van een degelijk toilet.

Onlangs kregen we weer een klacht, dit keer over ADPO Antwerpen. Deze grote logistieke hub waar misschien wel meer dan honderd chauffeurs per dag komen heeft voor al die chauffeurs welgeteld één onverwarmde toiletunit zonder wc-papier, waar de zeep schaars is en de schoonmaak lijkt te zijn wegbezuinigd.
Maar het kan nog erger. Bij veel bedrijven staat nog steeds een DIXI zonder stromend water, die amper schoongemaakt wordt. Daarop je behoefte moeten doen is altijd een gezondheidsrisico en met winterse kou wordt de ellende nog groter.
Nu horen we bouwvakkers en dergelijke al zeggen dat zij het daar ook mee moeten doen, maar dat ligt wel wat genuanceerder. Die mensen kunnen beter plannen omdat ze veel vaker thuis zijn en daarbij hoeft er maar een klein aantal mensen gebruik van te maken. Een mobiel toilet is bedoeld voor plekken waar geen andere optie is en dat is voor een chauffeur niet aan de orde, omdat bedrijven degelijke toiletten hebben. Dat je daar als chauffeur geen gebruik van mag maken en naar een smerig hok wordt verwezen heeft voor ons iets onmenselijks.

We zijn nu al jaren bezig deze praktijken aan de kaak te stellen en we worden hierbij gesteund door de politiek en de landelijke media. Organisaties geven ook aan deze situaties niet wenselijk te vinden en hebben zeker in het begin hun ongenoegen geuit.
Nu zien we zelfs na de coronaregels veel bedrijven nog glashard volhouden de chauffeurs te laten voelen dat zij niet meetellen als mensen. Wij vinden het ongelooflijk dat zulke bedrijven er telkens mee wegkomen en dat ze niet worden gesloten wegens het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Het is nu aan de vervoerders om te laten zien dat ze kunnen samenwerken en dat ze er zijn voor hun personeel.
Als er nog ergens een greintje respect voor elkaar is moet er worden opgetreden en moeten bedrijven die mensen als vuil behandelen op de vingers worden getikt.
Vervoerders moeten dan ook de handen ineenslaan en besluiten niet meer te laden of te lossen bij deze bedrijven.

Uiteraard willen we bedrijven die de medemens wel respecteren niet in diskrediet brengen en daarom gaan we maar weer een lijst maken van de bedrijven die de chauffeurs nu nog verwijzen naar een DIXI of iets dergelijks om hun behoefte te doen.
Kom maar door met jullie meldingen!

Meer artikelen van ons? Klik hier

Meer?

DIXI zelfs nu nog 'het nieuwe normaal', maar enkel voor beroepschauffeurs | TransportEffect

Het wordt kouder. Zijn er nog steeds locaties met DIXI’s voor de chauffeurs? | TransportEffect

Vrachtwagenchauffeur? Dan moet je je behoefte doen op een smerige Dixi: ‘De poep zit aan de wanden’ | Foto | AD.nl (TranportEffect)

Vrachtwagenchauffeur over tekort voorzieningen: “Ik voel me behandeld als hond: er staat een plastic bak om je behoefte in te doen” | KRO-NCRV (TransportEffect|ChauffeursNieuws

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht