Zaterdag 2 juli 2022

We horen wel een aantal keren per jaar verhalen van chauffeurs die in de problemen komen doordat een werkgever besluit zijn verplichtingen niet na te komen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Blijkens onze enquête kunnen veel chauffeurs maar met moeite elke maand rondkomen en vaak moet de partner het huishouden runnen en voor de kinderen zorgen, waardoor deze er niet bij kan werken. De meeste mensen hebben een werkweek van 40 uur, maar bij een chauffeur is dit vaak 60 uur. Dit moet ook wel, omdat het uurloon ongeveer € 9 onder het gemiddelde van Nederland ligt. Een chauffeur werkt over het algemeen erg hard en maakt veel uren om zo toch een loon van rond drieduizend euro per maand te kunnen binnenbrengen.

helpno money

Elk jaar

Dat we toch elk jaar wel een paar keer horen dat chauffeurs ernstige financiële problemen krijgen komt dan ook niet doordat een chauffeur geld over de balk loopt te smijten, maar doordat de werkgever stopt met het uitbetalen van de salarissen en onkosten. Het is er in Nederland ingeslopen dat je na een maand werken, dus altijd achteraf, wordt betaald. In verschillende landen is dit anders en krijg je aan het einde van een week of na 2 weken betaald. Dat is ook wel achteraf, maar het voordeel daarvan is dat je eerder aan de bel kunt trekken wanneer een werkgever niet betaalt

Nu ook weer dit trieste verhaal van een chauffeur die eind december 2021 merkte dat het salaris niet gestort was. Natuurlijk dacht hij dat er iets fout kon zijn gegaan en vroeg hij aan zijn werkgever hoe het zat.

Aan het lijntje houden

Een werkgever zal nooit snel zeggen dat hij je niet kan betalen en hij zal proberen je zo lang mogelijk vast te houden; chauffeurs zijn tenslotte vaak de voornaamste inkomstenbron voor een transporteur. Wanneer er iets aan de hand is kun je als chauffeur nooit het hele plaatje zien en moet je maar afgaan op wat je werkgever jou op dat moment vertelt. Zomaar à la minute stoppen kan in Nederland niet, omdat je dan aansprakelijk gesteld kunt worden. Een chauffeur heeft daarom meestal geen andere optie dan maar doorgaan en hopen dat de werkgever zijn woorden zal waarmaken. De werkgever kan wel het hele plaatje zien waardoor hij vaak al vooraf weet hoe alles zal verlopen, en omdat de werkgever altijd voor zichzelf zal kiezen en eerst zijn eigen financiën zal veiligstellen is de chauffeur altijd in het nadeel.

Uitspraak

Zo ook in dit verhaal. De chauffeurs werd de ene na de andere belofte gedaan, maar de salarissen bleven achterwege terwijl de vaste lasten en de kosten voor levensonderhoud uiteraard wel doorgingen. Het is niet moeilijk voor te stellen hoeveel stress het geeft wanneer je gezin geen boodschappen meer kan doen en je de huur niet kunt betalen doordat je geen salaris krijgt. Je zult met het verhaal bij bekenden moeten aankloppen en steun moeten vragen, wat geen makkelijke stap zal zijn. Intussen weet je tot de daadwerkelijke uitspraak van een faillissement niet wat je moet doen, of dat de werkgever toch kan betalen omdat er ergens een fout zat.

In dit geval werd de werkgever uiteindelijk op 2 februari failliet verklaard en heeft de chauffeur dus al vanaf begin december geen enkele beloning voor zijn werk gekregen. Nu het faillissement is uitgesproken kan de chauffeur pas officieel stoppen met de werkzaamheden zonder op enige manier aansprakelijk gesteld te kunnen worden. Kun je je voorstellen om hoeveel geld het inmiddels gaat? Welke beroepschauffeur kan dit persoonlijk dragen?

Tekst gaat verder na afbeeldingen

falliet

Een whatsApp bericht naar de chauffeurs toe, een week voor de uitspraak rechter en na al velen weken geen geld gezien te hebben!

597kjfdgkRondkomen-van-salaris

UWV

Wanneer een faillissement dan eenmaal op tafel ligt komt daar ook nog eens bij dat een instelling als het UWV 6 tot 8 weken nodig heeft om achterstallige salarissen te verwerken en uit te betalen. Zo zit je als chauffeur dus bij elkaar 4 tot 5 maanden zonder enig inkomen, terwijl je je vaste lasten en het levensonderhoud van je gezin wel altijd moet blijven betalen

We kunnen niet anders dan hierbij de volgende twee belangrijke vragen stellen. Hoe kan het dat werkgevers zo goed beschermd zijn? Waarom moeten werknemers altijd maar blijven doormodderen terwijl de toekomst van een werkgever zeer onzeker is en beloningen achterwege blijven?

We willen dit onderwerp graag oppakken en samen met jullie filosoferen over een ander systeem, waarbij schulden niet zo hoog kunnen oplopen en waarin chauffeurs eerder kunnen worden losgelaten wanneer duidelijk is dat een werkgever de salarissen niet meer kan ophoesten.

Denk met ons mee!

 Jullie kunnen je meningen en ideeën kwijt via het onderstaande formulier, waarvoor uiteraard weer bij voorbaat dank!

Zo kan het ook!! Lees de mededeling hieronder

Update:  Erg fijn dat we al reacties krijgen (ook per mail). We gaan er nu zeker wat mee doen!! Blijf vooral sturen dan kunnen we ook laten zien hoe hoog de nood is. Bij voorbaat dank!

Opmerkingen:

Dit soort werkgevers, die zich schuldig maken aan wanbetaling omtrent het salaris, zijn echte sterren in overtuigende beloftes en vooruitzichten. Ze kunnen als geen ander de chauffeur aan het lijntje houden. De chauffeur is ook dagelijks vele kilometers van de zaak verwijderd, dus als chauffeur is het lastig misstanden op kantoor meteen te detecteren. Het duurt dus enige tijd voordat je beseft dat deze baas niet meer te vetrouwen is. Maar als dat moment komt, moet je over een goede urenregistratie beschikken, en zorg voor bewijzen als kopieën van cmr's met daarop jouw handtekening en kenteken van de door jou gebruikte auto. Dit zorgt voor goed bewijs bij de rechter. De urenregistratie komt van pas bij het UWV, die de betaling van het achterstallige salaris overneemt bij een uitgesproken faillissement. In mijn geval duurde het, met behulp van juristen vd vakbond, 3 maanden voordat alles afgewikkeld was, inclusief voorbereiding rechtszaak, zitting, uitspraak en afwikkeling door UWV. In de tussentijd mag je volgens mij best een nieuwe werkgever zoeken en daar beginnen. Als die ene baas niks meer betaalt, verliest hij z'n recht om je vast te houden. Ik had vrij snel weer werk, en kon zo voorkomen dat ik een half jaar zonder salaris zat. Toch moest het UWV vele duizenden euro's aan mij betalen, iets wat de werkgever natuurlijk had moeten doen. En ja, ook hij begon later weer een nieuwe BV, die ook weer failliet ging, doordat de volgende chauffeurs ook weer met achterstallig salaris te maken kregen.....het gebeurt nog steeds, en het kan jou ook overkomen. Geld bij het privé adres vd baas op willen halen is zinloos. Ik ken de pogingen van anderen. Dat loopt alleen maar verkeerd af en doet je geen goed bij de rechter. Zorg voor je bewijzen dus. Werken bij een groot bedrijf doet je zorgen wegnemen omtrent tijdige betalingen.

Ja ken er zo nog 1. 10 man personeel niet of nauwelijks uitbetalen. FNV, ILT, RdW politie deurwaarders allemaal bekend. En toch kan hij nog steeds personeel aannnemen en nieuwe problemen veroorzaken. Onbegrijpelijk!!! Pensioen wordt niet betaald.

----------------

Een ander heeft makkelijk praten, die hoeft zich geen zorgen te maken over verplichtingen. Netjes geschreven Jorg.

-----------------

Hoe laat je het maanden duren. De eerste maand niet volgens afspraak is klaar met werken. Werk goed is loon correct op de rekening.

-------------------

Volgende maand rijd hij onder een andere naam. Dit kan gewoon in dit land. En de chauffeurs moeten maar naar het UWV en wachten op hun geld. Schandalig

---------------------

Zie hier veel reacties voorbij komen van je moet dit doen......je moet dat doen......je moet het zus en zo doen.......Vraag ik mijn eigen af of ze uit ervaring spreken of hoe wat waar....Helaas heb ik ook zo'n werkgever gehad. Sluipt er heel langzaam in. 1st mis je wat uren......dan komt het salaris een dag later of pas na het weekend. Daarna komt het pas na een halve week. Probleem zat volgens hem elke keer bij de bank. Informeren bij de bank heeft geen nut want je bent niet bevoegd om iets op te vragen.En zomaar stoppen, in de crisistijd terwijl je een jong gezin hebt en een eigen huis valt ook niet mee. Verschillende keren wezen solliciteren en overal kreeg je nee te horen want het gaat slecht of we hebben nu niemand nodig ivm personeelsstop.Uiteindelijk failliet gegaan en bij het UWV terecht gekomen, de grootste werkgever van Nederland.Daar sta je dan. En het enige wat je kunt doen is doorgaan en maar hopen dat je het uit kunt zingen tot de volgende betaling.Gelukkig vrij snel een plekje kunnen vinden bij mijn huidige werkgever, waar er op dat moment iemand mee stopte vanwege zijn pensionering.En dan kom je erachter dat er gelukkig ook werkgevers zijn waar het wel klopt.

-----------------

geen of teweinig geld gelijk weggaan en de vlag uithangen dr is werk za

Stel een betalingsplicht in. De werknemer is toch al verplicht om te blijven werken, dus stel de werkgever verplicht om te blijven betalen. Kan de werkgever niet betalen? Is de werknemer niet verplicht om te werken.


Mischien zou het UWV de gevallen waar de werknemers (niet alleen het transport hoor) die dus al minimaal 2 maanden geen loon hebben ontvangen. In elk geval binnen een paar dagen na failliesement een behoorlijk voorschot kan storten. Ok tis een risico. Maar dit zou de werknemers voor het moment wel enige lucht kunnen verschaffen.


Schandalig hoe werkgever met hun personeel omgaan. Het zijn de spullen van je bedrijf. Hun rijden dag en nacht. Missen vrouw en kind om te zorgen dat juist hun een goed leven hebben. Zonder loon is her here gezin in de ellende.Moet niet mogen


Heb dit 3 keer op rij meegemaakt. Gewoon simpel: als er niet betaald wordt gelijk stoppen met werken!! Kan legaal: ziek melden!! Je hoeft aleen je baas maar te melden dat je ziek bent, niet wat je mankeert…… hoofdpijn en stressklachten….Wel gelijk naar huisarts


Krijg ook nog 13.000 euro van mijn zwager Jan  bleef zeggen komt goed uiteindelijk kreeg Ik mijn ontslag maar zou het geld storten toen ik naar de rechtbank stapte wou hij niet meer praten zaak gewonnen en de volgende dag liet hij zich failliet verklaren om direct weer een nieuwe zaak op te starten en wij zwarte sneeuw hebben gezien


Her moet gewoon mogelijk zijn dat als een werkgever geen salaris uitbetaald, jij als werknemer per direct je werk moet kunnen staken


Ben ik blij dat ik een werkgever uit duizenden heb nooit te laat met betalen en het allerbelangrijkste en oooo zo menselijk


Geen loon, dan trek ik de handrem op, haal ik men kaart er uit. leg ik de sleutel op de achterband, en bel ik wel iemand om me te komen ophalen.


Mijn werkgever doet n voorschot eind vd vorige maand en eindafrekening rond den 10e,is er iets mis gelijk een 10-tal uren of enkele nachten mis dan meld ik dit direct bij de personeelsdienst die dit,na controle, aanpassen,voor alle duidelijkheid dit valt niet veel voor.Ik wil hier gewoon mee zeggen dat men de baas onder druk moet zetten en men moet betaald worden naar bewezen diensten.De baas of personeelsdienst blijven lastig vallen bij wanbetaling,niet zo maar denken ''dat komt volgende maand wel in orde''.

-------------------------

20 jaar geleden ook zo'n werkgever gehad. 1x telaat kan, 2x wordt al minder geloofwaardig, bij 3de keer wagen "zeker gesteld" (zonder vracht natuurlijk) en werkgever keuze gegeven: openheid van zaken of juridisch strijdt aan gaan. Werkgever koos voor het 1ste en betaalde alles binnen 2 dagen. Toen betaling binnen was heb ik de auto naar de zaak gebracht en afscheid genomen van de firma. Beetje blufpoker spelen kan soms geen kwaad

-----------------------

Wat denk je van een bedrijf dat zomaarStopt waar schauffeurs , na een maand een voorschot konden krijgen en het kantoorpersoneel gewoon hun salaris kreeg gestort. Het UWV betaalde pas naar 6 maanden dat uit.

------------------

Zulke werkgevers moeten ze aanpakken ook prive meteen goed aanpakken nooit meer een bedrijf laten opstarten onbetrouwbare honden die het hele transport te gronde richten de vakbond zal hier ook een goede hulp in zijn

-----------------------

Ja geen bedrijf stopt zo maar. okee... maar voor een chauffeur gaat het al snel om 12.000 euro netto als je drie vier maanden moet wachten. Hoe betaal ik alles? Goed als er aandacht voor komt

.--------------


Nederland moet zulke werkgevers gelijk een verbod geven om binnen 3 jaar weer een bedrijf te starten in dezelfde sector. Anders blijven ze schulden maken, laten de zooi klappen, klootjesvolk staat met lege handen en ze beginnen zo weer een nieuwe bv.

--------------

Heb ik ook meegemaakt bij een bedrijf in kerkrade maar speelde wel de grote makker

--------------

Het verhaaltje klopt op een paar dingen niet is mijn gedachten. We verdienen 9 euro onder het gemiddelde loon? Als chauffeur kan je niet stoppen als je loon niet optijd is? Volgens mij zijn er genoeg mogelijkheden je maakt zelf de keuze om te vertrekken elke dag. Geen geld geen sleutel in het contact.

-----------------------

Nederland moet zulke werkgevers gelijk een verbod geven om binnen 3 jaar weer een bedrijf te starten in dezelfde sector. Anders blijven ze schulden maken, laten de zooi klappen, klootjesvolk staat met lege handen en ze beginnen zo weer een nieuwe bv.

Reactie plaatsen

Reacties (1)

john Castro
10 december 2022 - 12:51

Ik ben ook al weken bezig om mijn geld te krijgen bij Kool Transport in Vianen ,of wel de FST group,nog 30 vakantiedagen te goed,vacantiegeld,te weinig loon afgelopen half jaar,steeds smoesjes door de zelfstandig boekhoudster ,alles wordt geregeld.wij zijn eerlijk .jaja. Dit soort figuren moet je eigenlijk met naam en fioto bekend maken voor iedereen zichtbaar in plaats van de werkende mens te raken ,kun je weer gaan procederen met 50 man.

Reageren

Reageer op john Castro

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht