Maandag 5 september 2022

Op 1 september jl. legde Lisette van Herk haar directeursfunctie neer. De voormalig Rabobankmedewerker was pas een jaar directrice van de grote organisatie Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en we horen haar nog op radio 1 zeggen dat ze bekend was met het transport omdat haar vader altijd op de vrachtwagen heeft gezeten. Deze uitspraak deed ons meteen de wenkbrauwen fronsen, omdat het vertrouwd overkomen van de sfeer in deze sector toch echt iets heel anders is dan de sector kennen.
CN/TE vond het toen dan ook de hoogste tijd voor een kennismakingsgesprek met mevrouw van Herk om erachter te komen wie zij was en wat haar plannen met STL waren. Dit gesprek is op 17 maart 2021 gevoerd.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

STL is op 1 juli 2014 opgericht door TLN, VVT, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen, de sociale partners in de sector, en deze organisatie is voor ons een serieuze partij in het transport.
Wat het zo serieus maakt is dat er erg veel geld in omgaat. Het doel van STL is het bevorderen van instroom en duurzame inzetbaarheid van vakbekwaam personeel in de sector transport en logistiek.
STL werkt in opdracht van de bij de cao betrokken sociale partners en wordt gefinancierd door SOOB (de Stichting Opleidings-en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen).
Vooral het stukje "gefinancierd door SOOB" trok onze aandacht, want wie betaalt aan de SOOB? Juist, werknemers en werkgevers.
De cao-afspraken verplichten elke chauffeur en elke werkgever aan het fonds SOOB af te dragen en de pot is dan ook letterlijk een vetpot.
Voor projecten die het doel van SOOB en het uitvoeringsorgaan STL dienen kunnen cao-partijen en werkgevers subsidie aanvragen bij SOOB. In het bestuur van SOOB, waarin bijna alle cao-partijen zijn vertegenwoordigd, wordt bekeken of de subsidie kan worden toegekend. (Jaarverslag STL uitgekomen 2021)

Gewapend met al deze kennis keken we uit naar het gesprek met Lisette van Herk en wij waren vooral benieuwd of wij ook subsidie zouden kunnen aanvragen als we een goed projectplan zouden indienen.
Meteen bij binnenkomst en nog voor we ons normaal konden voorstellen werd de toon al gezet. Mevrouw had weinig tijd en ze kende onze organisatie, maar had er geen hoge pet van op. Dit is natuurlijk niet leuk om te horen wanneer je amper binnen bent. Toen ze onze vervolgvraag of ze de website kende met "nee" beantwoordde wisten wij genoeg: ze kende ons helemaal niet, of hooguit net zo goed als ze de sector kende omdat haar vader chauffeur is geweest.
Jammer voor ons, omdat we juist de intentie hadden om een volwassen en goed gesprek aan te gaan. Gelukkig is dit in de loop van het gesprek alsnog goedgekomen.
We spraken af dat CN/TE mevrouw van Herk in de toekomst informatie zou toezenden waarvan zij volgens ons op de hoogte moest worden gebracht.
Na het gesprek vroegen wij ons wel af waarom de keuze voor deze belangrijke functie op van Herk was gevallen; zij zou waarschijnlijk niet onze keuze zijn geweest. We waren dan ook niet echt verbaasd toen het persbericht kwam dat deze directrice elders een functie zocht.
We wensen mevrouw van Herk veel succes in haar volgende functie en we kijken uit naar degene die haar zal opvolgen.

De vakbewegingen zijn het bestuur. (Die gaan over het geld)

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht