We hebben er al eerder over geschreven: de dode hoek bij de vrachtwagen. (link)
Welke oplossingen zijn er? En wat vooral de insteek van ons artikel was: wat is snel te realiseren? We zijn nu een half jaar verder en we zien dat er eindelijk een systeem is waarbij ook met geluid wordt gewerkt.
Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.
Word lid. Jullie welzijn is onze missie.Natuurlijk is het nog wel jammer dat veel fietsers met oordopjes in fietsen, maar je kunt nu eenmaal niet alles reguleren. Wat wij mooi vinden is dat bedrijven er steeds meer aandacht aan geven. Uiteraard zijn er nog steeds mensen die roepen dat er nog meer spiegels nodig zijn en dat met camera’s moet worden gewerkt, maar alleen als je zelf een vrachtwagen bestuurt weet je dat er al heel veel moet gebeuren voordat je een bocht neemt en daarom zijn wij ook geen voorstander van meer spiegels op en meer beeldschermen in de wagen. Ook vinden wij dat er goed naar verkeerssituaties moet worden gekeken en dat onveilige situaties moeten worden aangepast.
Voorrang Rotondes, en zeker de grotere waar fietsers voorrang hebben, blijven ons een doorn in het oog en geven een verhoogd risico. Wanneer de combinatie geknikt staat kan de chauffeur eenvoudig niet zien of er fietsers aankomen, omdat de dode hoek op dat moment enorm groot is. Ook het inschatten van de snelheid van fietsen is een stuk lastiger geworden. Op afstand is moeilijk te zien of het een gewone of een elektrische fiets is, en de laatste is veel sneller bij je dan verwacht.
Veel vrachtwagens hebben al een signaal wanneer ze achteruit rijden en we zijn blij dat dit nu ook steeds vaker gebeurt bij een afslaand voertuig (zie filmpje).
België
In België liggen de cijfers van de dodehoekongevallen hoger dan in Nederland. Dit is logisch, omdat er nog veel conflictkruispunten zijn en er op scholen maar zelden wordt gewezen op de gevaren van een dode hoek.
Nederland is hierin een stuk verder en dat zien we dan ook terug in de cijfers. Wij staan regelmatig in contact met Carmen Ryheul (politica voor Vlaams Belang). Zij vindt het ook verschrikkelijk dat er nog zoveel dodehoekongevallen gebeuren.
Oplossingen
Keer op keer geven wij aan dat de verantwoordelijkheid voor een groot deel bij de politiek ligt, maar wij vinden het minstens zo belangrijk dat verkeersdeelnemers alert blijven en kunnen anticiperen op gevaarlijke situaties.
Educatie in bewustwording van de gevaren in het verkeer zien wij dan ook als een goede oplossing om de risico's te beperken en we zouden dit graag standaard zien op de scholen in heel Europa. Wij vinden het ook belangrijk dat elke afslaande vrachtwagen een geluidssignaal laat horen. Tenslotte vinden we dat kruispunten en rotondes conflictvrij moeten zijn en we vinden dat hier een taak ligt bij de ontwikkelaars om elk punt, hetzij middels een simulator dan wel in het echt, eerst te toetsen aan de vrachtwagen voordat het wordt vrijgegeven.
Risico
Wanneer het risico tot een minimum wordt beperkt zal dit zeker resultaat hebben, wat jaarlijks vele gewonden of doden zal schelen. We zijn er niet voor om enkel met de vinger te wijzen naar en oplossingen te zoeken bij de vrachtwagenchauffeur zelf.
Het verkeer is een samenspel en daarin kan men niet met de vinger wijzen wanneer niet aan het hele plaatje wordt gewerkt. Laten we in het verkeer gebruik maken van de technieken die al toegankelijk zijn en laten we ook rekening houden met internationaal verkeer, met bestuurders uit andere landen die op de hoogte moeten zijn van situaties die in hun land misschien helemaal niet spelen. Elk ongeval dat kan worden voorkomen moet ook echt worden voorkomen.
Meer artikelen? Klik hier
Reactie plaatsen
Reacties (1)
16 november 2022 - 18:00
Waarom de contour verlichting niet mee laten knipperen, dit is een goedkope oplossing door de draden van het stadslicht te verbinden met het knipperlicht, met een derde draad kan men ook de contour verlichting feller laten knipperen, dus niet aan en uit. Dit moet toch effectief zijn voor fietsers!
Reageer op M Velde