Donderdag 16 juni 2022

Ook wij spreken regelmatig met partijen over de dode hoek van een vrachtwagen en de gevaren ervan. Alleen wil men hierover toch enkel maar praten, al leggen we keer op keer oplossingen op tafel om het risico op ongevallen te verkleinen. Frankrijk heeft nu de sticker verplicht gesteld, alleen is het nog maar de vraag of dit überhaupt wel helpt. We zijn allemaal jong geweest en we weten allemaal dat je niet de teksten op een vrachtwagen gaat lezen wanneer je ernaast staat. Nu is er nog een serieus extra gevaar bij gekomen: de oordoppen met muziek die men vaak in heeft. Zeker als elektrisch rijden een begrip zal worden zal het gevaar en het aantal ongevallen nog meer toenemen. De zintuigen die de mens heeft spelen een grote rol, en in het verkeer is niet alleen zien, maar ook horen uitermate belangrijk.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
Geluidssensor Transporteffect-Chauffeursnieuws

GELUIDSSENSOREN

De dode hoek van een vrachtwagen is groot en gelukkig is hiervoor in Nederland aandacht op de basisscholen. Maar daarmee zijn we er natuurlijk niet! Verkeer is overal, in alle landen, dus elk land moet meewerken om het risico op ongevallen te vermijden. Alle landen mobiliseren er serieus werk van te maken is geen snelle oplossing. Vaak duurt het generaties voordat men zich bewust is en ook blijft van de gevaren op de weg. Daarom is het volgens ons van groot belang een snelle oplossing te realiseren. Wij denken hierbij aan GELUIDSSENSOREN. Dit hebben wij al veel gepitcht bij organisaties en ministeries, omdat het een goedkope oplossing met veel rendement is en zeer snel valt te realiseren.

Elk ongeval is er één te veel

Elk ongeval is er één te veel, en als de techniek er is vinden wij dat men die dan ook moet gebruiken. Achteruitrijdhulp word nu bijna standaard in auto’s ingebouwd en heeft dezelfde techniek. Waarom men elke keer maar over duurdere systemen spreekt en altijd maar weer een weg zoekt om ook een economisch belang te behalen is ons een compleet raadsel. Intussen blijven er slachtoffers vallen en worden de levens van betrokkenen verwoest.

Een vrachtwagenchauffeur heeft anno 2021 zeer veel taken met betrekking tot het besturen van het voertuig. Een trekker-opleggercombinatie telt al snel 6 spiegels en heeft vaak ook nog een camera. Van de chauffeur wordt verwacht dat deze in een fractie van een seconde al die spiegels èn de camera afgaat, daarbij het overige verkeer in zich opneemt en dan ook nog eens een berekening maakt om de bocht te nemen. Dus als men met nog meer camera’s zal komen om ook de dode hoek zichtbaar te maken, rijst bij ons de vraag of een mens dit qua tijd nog aankan.

Schuldvraag

Het is algemeen bekend dat bij een dodehoekongeval de schuld in eerste instantie bij de chauffeur wordt neergelegd. Wij vragen ons af of dit terecht is en of er wel elke keer goed onderzoek wordt gedaan door personen die weten wat het rijden met een vrachtwagen inhoudt. De ruimte op de weg wordt alsmaar kleiner en men gaat er veel te gemakkelijk van uit dat wat op papier past, ook in de praktijk allemaal past. Daarbij laat men ook vaak fietsers op hetzelfde moment als het gemotoriseerde vervoer vertrekken, waardoor mensen in een dode hoek kunnen blijven. (conflictkruispunten en verkeerslichten)

Wij vinden dat oplossingen voor de hand liggen, maar helaas zien wij dat deze oplossingen dus juist ernstig worden vertraagd doordat iedereen invloed wil hebben. Hierdoor is men nu al jaren bezig en blijven zich ongevallen voordoen. Wij blijven bij ons standpunt dat een geluidssignaal in de cabine voor de chauffeur en buiten de cabine voor degene die zich in de dode hoek bevindt de beste oplossing is.

Op de tekening kunt u zien wat wij bedoelen, en uiteraard ontvangen wij graag uw gedachten over dit onderwerp.

Ingezonden opmerkingen

Voornaam Tony


Opmerking 45 jaar internationaal vrachtwagenchauffeur, waarvan 18 jaar doof... .. geluidscensor??? Andere horende chauffeurs luisteren naar muziek... wie leest die teksten? Wie hoort het verkeer of censoren???

Voornaam Harrie


Opmerking Of een lampje in de spiegel zoals bij personen auto,s

Als de spiegels goed afgesteld staan heb je geen dode hoek,alleen is het contrast soms te klein wanneer iemand inbt grijs gekleed is,iedere zwakke weggebruiker zou fluo vestje moeten dragen

Waarom in België niet de verkeerslichten conflict vrij maken is al herhaaldelijk aangehaald om zwakke weggebruikers niet op het zelfde moment groen licht te geven als het rechtsaf draaiende verkeer , maar ja het is hier België eerst moeten de 4 bevoegde minister elk samen met hun eigen studieburelen de linker zak gevuld hebben

Waarom licht de oplossing weer bij ons? Als de automobilist etc nou eens ook gwn eens normaal gaat doen op de weg ipv afsnijden in dodehoek zitten noem t maar op ......... Nee wij zijn beroep dus wij lossen t wel weer op

Het idee is leuk, maar ik vraag me serieus af of nog meer toeters en bellen zin heeft ? ik stel me zo voor helemaal overprikkeld te geraken van alle piepjes en bling bling, en het lijkt me net zo storings gevoelig als andere sensoren.. ?? wat doet dat met je focus op de weg dan..?

Dode hoek is nergens voor nodig,met camera,s is alles te overzien,en idd met geluidssensor erbij,moet dat toch vodoende zijn!Zorg ook eens voor betere voorlichting voor ander verkeer,en bekeuren als geconstateerd wotdt dat er niet opgelet wordt(fietsers brommers voetgangers).

De luxe auto rijders ..zit vaak in hun dode hoek denk ik maar

Snap t al jaren niet dat ze dat probleem nie opgelost kan worden, is gewoon geld kwestie,kunnen naar de maan vliegen, maar dode hoek oplossingen ho maar

Opmerking - Waarom laat je contour verlichting niet mee knipperen met afslaan

Voornaam -  Roel
Opmerking - Ik heb er nu 25000 km opzitten met een nieuw Mercedes Actros mp5.
Deze is voorzien van "Brake-assist" een radarsensor met camera ondersteuning om frontale aanrijding met personen en/of voorwerpen te voorkomen.
Dit systeem geeft al waarschuwingen als er een verkeersheuvel met verkeersbord opduikt in het bereik zonder dat daar enige noodzaak voor is. Ook heeft dit systeem al een volledig overbodige noodstop bij een rotonde gemaakt vanwege "accuut aanrijdingsgevaar" met een personenwagen die ik bij het langzaam oprijden van een rotonde vóór liet gaan.
De geluidswaarschuwingen negeer ik nu al.

Ik heb óók gereden met een Demoversie waarbij de instructeur vertelde dat het "side protection" systeem óók reageerde op verkeerslichten, drukknop paaltjes en andere vaste voorwerpen vlak naast de rijbaan.
Nog meer valse meldingen.

Bij goed afgestelde spiegels is er slechts een kleine dode hoek.
Continue voorlichten heeft mijns inziens méér effect dan nog een piepje of lampje.

We leren kinderen op school vooral niet in de dode hoek van een vrachtauto te gaan staan of weg te blijven.
Maar de papa’s en mama’s in een personenauto moeten toch wel heel vaak in de dode hoek in invoegen.

We leren kinderen op school vooral niet in de dode hoek van een vrachtauto te gaan staan of weg te blijven.
Maar de papa’s en mama’s in een personenauto moeten toch wel heel vaak in de dode hoek in invoegen.

Weer zo'n ondoordachte domme oplossing.
Heb je het geluid in de cabine word de chauffeur er gek van die sensor ziet echt geen verschil tussen mensen en paaltjes of struiken enz.
Heb je het geluid buiten klaagt iedereen over geluidsoverlast en de jeugd met de moderne Noise Cancelling koptelefoons of oortjes horen het toch niet.

Ik ben 35 jaar chauffeur, zie vaak vrachtwagens rijden met voor duizenden euro's accessoires. Maar een dodehoek camera ontbreekt, je kan zoveel meer zien met een camera. Maar helemaal uitsluiten kan je een ongeluk natuurlijk nooit.

Voornaam Frans t


Opmerking Rechts is het grootste probleem dus probeer in de stad eens rechts gestuurde vrachtwagens, ik weet van Engeland dat ik daar in de binnenstad toch het gevoel van voordeel had om aan de kant van de stiekem langs kruipende fietsers het stuur te hebben…..

Als iedereen elkaar eens de ruimte en tijd geeft ?bellen met telefoon in de hand mag niet maar je gehoor afsluiten met muziekdoppen mag wel ?
Nee de wagen met spiegels en zoemers volhangen dat is de oplossing kunnen we de chauffeur weer de schuld van alles geven wand doe heeft er voor geleerd ?

Idd de oplossing komt van 2 kanten de kant van de chauffeur is ; gordijnen naar achteren, fatsoenlijk in de stoel zitten ( en dat is niet zoals je thuis op de bank zit) , beide poten op de vloer , geen hoerige binnenverlichting, geen tafeltjes op het dashboard.( Nu begint er waarschijnlijk ook één te klagen over de tolkastjes ???).... En om de spiegel afstelling niet te vergeten..... Gezond verstand begin toch echt bij jezelf.... ??????

Zolang de mentaliteit van de fietsers niet veranderd kun je er op schroeven wat je wilt.Toeters, bellen, camera's etc etc, het helpt geen moer.Zolang die fietsers vogelvrij zijn en nooit schuld hebben blijven ze door fietsen, en is de vrachtwagenchauffeur de klos.

Ik heb bij de onthulling van de nieuwe DAF zo een sensor zien hangen vlak voor de achter as. Het eerste wat ik dacht: dat lampje wat daar hangt wordt om de haverklap al stuk gereden door heftrucks bij laden/lossen, laat staan zo een sensor...

Misschien is het ook handig om gewoon op te letten wat er naast je zit en niet nog ff snel erlangs voor je rechtsaf moet. Blijf in je spiegels kijken en niet naar je radio of tom tom of telefoon. Dat scheelt al een hoop.

Hou toch op joh!!De technische oplossingen voor dit “probleem “ bestaan al jaren….De eerste de beste personen auto heeft daar tegenwoordig al hulpmiddelen bij zoals dode hoek detectie met waarschuwingen in de spiegels!Dit zou makkelijk in een vrachtwagen te verwezenlijken zijn, maar het gaat allemaal om de CENTJES…Moet gewoon verplicht gesteld worden, maar Europa is liever druk met “op afstand uitleesbare” tacho’s, om nog meer geld af te kunnen troggelen van ons, ipv zorgen voor maximale veiligheid !!

Opmerking -Eerst voorrang op rotonde voor alle auto’s
De fietser/bromfietser heeft het beste zicht op de situatie
Terwijl bij een truck die de rotonde neemt de halve wereld voorbij komt in zijn spiegels

Voornaam - Eric
Opmerking - het is al zover gekomen dat de spiegels op zich al een dode hoek vormen, het zijn bijna kleerkasten die zowel links als rechts een grote hap uit uw gezichtsveld halen, oplossing? jaarlijks minstens een halve dag verkeersles in de klas, met de nadruk op het gevaar, de zwakke weggebruiker tegen het verkeer in laten fietsen, wandelen, en in hoofdzaak chauffeurs die voor! ze aan een kruispunt komen reeds moeten gezien hebben wat er van beweging is.

Opmerking - Er veel meer op hameren bij iedereen die naar school gaat om achter de vrachtwagen te blijven met hun fiets en altijd oogcontact te maken met de chauffeur alvorens de weg over te steken.
Ook denk ik persoonlijk dat er boetes mogen uitgeschreven worden naar fietsers en voetgangers toe die met hun muziek in hun oren zitten en niks van het verkeer kunnen horen. De fietsers en voetgangers zijn de zwakke weggebruikers en hebben idd voorrang, maar als ze onder een vrachtwagen terecht komen zijn ze meestal dood en zijn ze er vet mee dat ze voorrang hadden. Er moet iets gebeuren met dat voorrang gedoe voor fietsers en voetgangers en niet bij vrachtwagenchauffeurs met hun nog wat op te jagen met een piep langs hun kop


Opmerking - Ik rij veel in Denemarken. Daar gaan de stoplichten voor voetgangers en fietsers eerst op groen, na ca 1 à 1.5 sec gaat die van de (vracht)auto's. Ik zeer daar zeer weinig dode hoek ongevallen met de zwakkere weggebruiker. Het hoeft niet moeilijk te zijn.

Het zijn niet alleen de dode hoeken! Maar ook de aanleg van voet en fiets paden, deze liggen meestal te dicht langs het gemotoriseerde verkeer. En de rotondes mogen voor de veiligheid geen voorrangsregeling voor fietsers te hebben. En dan ook nog eens te veel verschillende soorten rotondes, dit maakt het onoverzichtelijk. Ook de bermen moeten weer net als vroeger gemaaid te worden, zelfs met een vrachtwagen zijn de kruisingen hierdoor onoverzichtelijk!

Het valt me telkens op dat er heel chauffeurs hun buitenspiegels verkeerd hebben staan,( ben zelf 40 jaar chauffeur geweest, ik weet waar ik over heb) ze zien liever de halve wagen in plaats van de omgeving, en dat geld trouwens ook voor veel personenauto`s.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht