Donderdag 2 februari 2023

Het verbaast ons telkens weer dat een chauffeur meteen als schuldige wordt bestempeld wanneer in een oplegger migranten of drugs worden gevonden.
De sleutels worden je afgenomen en je mag je onschuld bewijzen vanuit de cel.
De media smullen ervan en zijn al aan het schrijven voor er ook maar een feit bekend is, op de sociale media wordt er lustig op los gespeculeerd en je naam wordt al snel door het slijk gehaald.
En niet alleen jouw reputatie is in gevaar, ook je werkgever heeft een serieus probleem. De wagen wordt aan de ketting gelegd en de werkgever kan ervan uitgaan dat de afspraken met de klant niet kunnen worden nagekomen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Uiteraard moeten de autoriteiten actie ondernemen wanneer de wet wordt overtreden en we hebben gezien dat de schuld wel degelijk bij de vervoerder of de bestuurder kan liggen.
We vragen ons alleen af of het nodig is een bestuurder meteen en vaak voor langere tijd - we hebben het hier over een week tot een maand - op te sluiten, terwijl nog niets bewezen is.
Behalve dat het angstige situaties oplevert wanneer je als bestuurder wordt geconfronteerd met iets waarvan je totaal geen weet hebt, is het nog altijd zo dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.

We hebben de Europarlementariërs er al verschillende keren op gewezen dat dit anders moet.
Wanneer we naar de lucht- en scheepvaart kijken, zien we een heel ander beeld. Een piloot of kapitein gaat niet meteen de gevangenis in, maar vliegt of vaart gewoon verder zolang de schuld niet kan worden bewezen.
Waarom kan daar wel een onderzoek worden ingesteld waarbij de financiële schade tot een minimum wordt beperkt?
De vraag stellen is hem beantwoorden; wanneer een vliegtuig of een schip aan de ketting wordt gelegd zijn de financiële gevolgen gigantisch.

Eén enkele chauffeur in de kraag grijpen en die meteen het etiket 'schuldig' opplakken is natuurlijk veel makkelijker.
De media smullen ervan en het verhaal leest als een spannend boek, maar als iemand achteraf onschuldig blijkt vinden de media het vaak niet meer interessant en maken zich er met een summier berichtje van af, als het al gemeld wordt.
Intussen heeft de chauffeur wel een trauma opgelopen.

Een voorbeeld is de chauffeur uit IJmuiden bij wie 15 illegalen in de lading werden gevonden en die 6 dagen en 5 nachten in het gevang moest doorbrengen.
Uiteindelijk is vastgesteld dat deze chauffeur geen verdachte was en naar huis mocht. Dit is alleen vermeld in een lokaal blad, terwijl de aanhouding in alle landelijke nieuwsbladen breed werd uitgemeten.
In dit geval had de chauffeur het 'geluk' dat het op Nederlands grondgebied was; in Engeland heb je in zo'n geval al snel een maand voorarrest te pakken.

Er zijn veel van deze voorbeelden waarbij chauffeurs achteraf niets te maken bleken te hebben met de verdachtmaking en de schade die zoiets kan aanrichten moet je niet onderschatten.
Trauma's, inkomstenderving en onbeïnvloedbare kosten vallen zo'n chauffeur ten deel, terwijl die geen enkele blaam treft.
Het kan en mag niet zo zijn dat de chauffeur dan uiteindelijk met slechts een "sorry" weer mag gaan.
Regels en wetten moeten gelijk zijn aan die van de lucht- en scheepvaart.
Of, om het dichter bij huis te houden, met die van de postbezorging. Daar is het wel geregeld en verdwijnt de bezorger ook niet achter tralies na het bezorgen van een pakketje met smokkelwaar

Zoals gezegd: je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen.


Feiten

Tussen september 2021 en september 2022 zijn er circa 770 mensen
aangetroffen door de Zeehavenpolitie en de Marechaussee. link

Marechaussee vindt in 2019 meer 'inklimmers' in vrachtwagens

In 2018 trof de marechaussee 860 inklimmers aan

In 2017 werden er 910 gepakt

De cijfers zijn schijnen nu hoger uit te pakken als ooit daarvoor.


Meer artikelen van ons? klik hierReactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht