Dinsdag 19 januari 2021

Vrachtwagens die voor smokkel worden gebruikt of waarin illegalen worden ontdekt kunnen niet maar zomaar door de douane in beslag worden genomen. Een vrachtwagen wordt aangemerkt als gereedschap. Wanneer een persoon indirect met strafbare feiten in verband kan worden gebracht is dit geen reden om zijn gereedschap in beslag te nemen, aldus het Europese hof voor justitie.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Bonafide derde

Een eigenaar, de zogenaamde “bonafide derde”, moet eerst de kans krijgen de onschuld aan te tonen alvorens men overgaat tot inbeslagname. Dit staat ook in de grondwet van het EU-Handvest over het eigendomsrecht. Deze benadrukking volgt na een vonnis aan een Turks transportbedrijf waarvan een chauffeur bijna 3.000 antieke munten smokkelde. In Bulgarije liep hij tegen de lamp toen hij Duitsland binnen probeerde te raken en werd de vrachtwagen met oplegger in beslag genomen.

Transporteffect inbeslagname

Eigendom

De vrachtwagen en de oplegger waren geen eigendom van de chauffeur, maar van het transportbedrijf.

De Bulgaarse rechtbank heeft de chauffeur in 2019 veroordeeld voor smokkel. De oplegger werd teruggegeven aan het bedrijf, maar men claimde dat de trekker gebruikt was voor het vervoeren van de munten en daardoor dus gereedschap was.

Volgens het EU-recht (Az: C-393/19) is dit onterecht en heeft het bedrijf recht op zijn eigendom.

Belangrijk

Deze uitspraak is zeker zeer belangrijk. Hoe vaak horen we niet dat de douane voertuigen in beslag neemt wanneer illegalen worden aangetroffen. Voor een bedrijf kan het een enorme schadepost zijn als de wagen niet kan rijden of wanneer spullen snel moeten worden uitgeleverd.

Bron DVZ

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht