Donderdag 10 november 2022

We zijn teruggegaan tot 2006 om te zien welke salarisverhogingen we in het beroepsgoederenvervoer kregen en welke inflatie hier tegenover stond, omdat wij vinden dat deze kennis van essentieel belang is voor de onderhandelingen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Een beroepschauffeur heeft er door de jaren heen veel meer taken bijgekregen en daarbij worden er ook telkens strengere eisen gesteld aan de uitvoering van het beroep.
Met de komst van de boordcomputer moest de chauffeur ook nog eens de administratie voor zijn rekening nemen, waarbij tegelijk kennis van digitalisering werd verwacht.
Dan is er nog Code 95, in het leven geroepen om chauffeurs elke 5 jaar bij te spijkeren over alle ontwikkelingen.
Daarom is het onze mening dat een salaris moet meegroeien met al deze opgelegde eisen, en wij vinden dat bedrijven en werknemers hierin moeten samenwerken om te proberen de juiste balans te vinden.

Uiteraard weten de vakbewegingen die de afspraken voor ons maken dit ook, wat het extra zuur maakt dat er totaal geen rekening wordt gehouden met het alsmaar groeiende aantal verantwoordelijkheden.

Des te meer reden voor ons om het eens uit te zoeken.
In de onderstaande lijst valt ons op dat de verhogingen gemiddeld onder de inflatie uitvallen. Dit zou betekenen dat een chauffeur meer verantwoordelijkheden heeft en meer moeite moet doen om zijn vak te kunnen uitoefenen, maar daarvoor slechter wordt beloond.
De aankomende salarisverhoging van 7,5% is hierin nog niet meegenomen, omdat die pas in 2023 van start gaat.

Door deze gegevens nu op tafel te leggen geven we aan dat er zeker voor de nieuwe cao (2024) veel werk aan de winkel is. Bedrijven moeten niet met het excuus aankomen dat lopende contracten niet aangepast kunnen worden; ze zijn tenslotte nu gewaarschuwd dat het zo niet langer kan en dat hun personeel zich ook een goed bestaan moet kunnen veroorloven.

Bedrijven hebben nu in 2023 de tijd om met hun klanten te onderhandelen en de verhoging van de arbeidskosten hierin mee te nemen.
Wij verwachten dat in het komende jaar de juiste stappen zullen worden gezet om het welzijn van de beroepschauffeur te verbeteren en daarbij het vak aantrekkelijk te maken voor de toekomstige chauffeurs.


Meer artikelen? klik hier


Klik de afbeelding

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht