Zondag 20 februari 2022

Het is broodnodig dat het loon van de beroepschauffeur, dat maar liefst 9 euro onder het gemiddelde uurloon van Nederland zit, flink wordt opgeschroefd.
Dit is ook erg belangrijk wanneer je ziek wordt of in de WW terechtkomt, want dan telt alleen het salaris zonder de bijkomende onkostenvergoedingen.
Ook voor het pensioen is het belangrijk om een goed salaris te hebben, zeker nu je pas rond je 70e jaar kunt stoppen met werken.
Voor een chauffeur is het nu al bijna onmogelijk een fatsoenlijk huis te kopen waarin hij met een gemiddeld gezin kan wonen en als we kijken naar het gemiddelde van de laatste 30 jaar zien we dat de loonsverhogingen maar net gelijk bleven aan de inflatie of zelfs daaronder uitkwamen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
loonsverhoging

Druk

Nu is het zo dat de salarissen van een chauffeur al langer onder hoge druk stonden en nog steeds staan doordat er goedkopere arbeidskrachten voorhanden waren, maar de tijden zijn aan het veranderen.
Tweederde van de vrachten in Nederland wordt nu nog door buitenlanders uitgevoerd, maar omdat dit in de toekomst sterk zal afnemen zullen er meer chauffeurs nodig zijn.
Dit is nu al een probleem met het huidige chauffeurstekort, dus men zal echt over de brug moeten komen om het vak voor vrachtwagenchauffeur aantrekkelijk te houden.

Regels

Maar als we nu eens op de stoel van een transporteur zouden zitten konden we zien dat het niet zo makkelijk is om zijn personeel meer te betalen.
Alle regels die de afgelopen jaren zijn verzonnen hebben de kosten voor transporteurs alleen maar hoger opgedreven.
Daarnaast worden kostenstijgingen van zaken als brandstof, garage en materialen nooit 100% gecompenseerd in de contracten die met de opdrachtgevers zijn afgesloten. Hierdoor moet een transporteur niet alleen rekening houden met de kosten van wagen plus chauffeur, maar moet hij ook nog een buffer houden voor onverwachte kosten.

Miljarden winsten

We zien ook dat bedrijven als de supermarkten, Shell en andere grote concerns miljoenen of zelfs miljarden winst maken, maar er kan nooit iets van die winst af om de transporteurs te helpen.
Eigenlijk gaat het net als bij de boeren; die krijgen ook bodemprijzen terwijl de verkopers dikke winsten binnenharken.
Dit alles heeft de druk op de vrachtprijzen enorm opgevoerd, die daardoor ook zijn achtergebleven.

Als de vrachtprijzen omhoog moeten zullen transporteurs toch echt samen een vuist moeten maken om dit voor elkaar te krijgen.
Het mobiliteitspakket en de transitie naar een duurzaam wagenpark kunnen hiervoor als instrumenten worden gebruikt, maar ook vanuit de chauffeurs zelf kunnen wij druk uitoefenen om de vrachtprijzen omhoog te krijgen.

Kapitaalkrachtig

Wij zijn hard aan het werk om de nodige paden te bewandelen.
Eerst moeten we de politiek meekrijgen om transporteurs kapitaalkrachtig te maken, zodat we daarna aan het loon van de chauffeurs kunnen werken.
Dit moeten we samen met de bestaande organisaties doen en wij vinden dat het nu de hoogste tijd is.
We proberen ook werkgeversorganisaties ervan te overtuigen dat een cao totaal anders moet worden ingericht en dan niet zo dat er onder de streep meer kosten voor een transporteur zijn, maar wel dat het loon voor de chauffeur uiteindelijk een stuk hoger wordt.
We begrijpen dat zeker grote transporteurs een langere adem hebben waardoor ze misschien wel meer kunnen, maar we moeten niet willen dat kleinere transporteurs hieraan ten onder gaan.

De weg ligt er, maar het is nog steeds zo dat de organisaties ook de wil moeten hebben om op deze weg in te voegen.

Ahold Delhaize zette een jaaromzet van 75,6 miljard euro in de boeken. Dat was 3,3 procent meer dan in 2020. In het eerste coronajaar 2020 nam de omzet in de supermarkten van de onderneming ook al fors toe. De winst van het bedrijf kwam uit op 2,2 miljard euro.

Over het afgelopen vierde kwartaal leverde Shell een aangepaste nettowinst van $6,39 miljard. Dat was een winst van $6,391 miljard, vergeleken met een aangepast resultaat van $393 miljoen in dezelfde maanden een jaar eerder, en $4,13 miljard in het derde kwartaal van 2021.

Opmerkingen

Dat is toch al jaaaaaren zo dat t uurloon vd chauffeur laag is .maar t word echt tyd dat er iets aangedaan word


Iedereen berekend kosten altijd gewoon door. Kan in het transport dus ook.


Dat is leuk om te zegge dat de grote bedrijven miljarden winst maken en de boeren en transporteurs er niks bij krijgen.Maar transporteurs doen hetzelfde die schuiven het naar ons de chauffeurs toe. Ipv zelf naar die hun betalen te zorgen dat daar betere prijzen komen is het veel makkelijker de kosten te drukken via de chauffeurs.

-------------------------------

Je hebt als vervoerder 2 opties. 1 je doet t voor goede prijs, inclusief betaalde wachturen voor de chauffeur en alle onkosten betaald. Optie 2: je doet het niet! Heeft afzender probleem en gaat ie uiteindelijk ook voor optie 1

-------------------------------

Elke ondernemer rekend zijn kosten door. En elke ondernemer moet een buffer hebben voor onverwacht onkosten. Dat is niks nieuws en geldt ook voor een transportbedrijf. En als ze nu is allemaal vast houden aan een minimum km prijs. Een peuhs waar ze mee leven kunnen. Moeten de supermarkten wel betalen. En ja dan worden de boodschappen misschien 0,05 cent duurder. Maar veel transportbedrijven maken er zelf een potje van door zo goedkoop mogelijk en zelfs onderbetaalde ritten aannemen.

-----------------------------

Ware aard komt boven... Nou denken die pannekoeken ineens aan 2 kanten ipv van ons vertegenwoordigen. Als het niet uit kan moet je het niet doen. En de chauffeur die het pikt is het geld niet waard

----------------------------

Ik hoor dat ook al die jaren het gaat nooit goed in het transport maar wel dikke en de meest luxe privé auto's voor kantoor !!! Rara Politie pet !! Ben blij dat ik met pensioen ben !!

!-----------------------------

Gezeik altijd over dat salaris en 9 euro te weinig ? tuulk 25 euro bruto per uur verdienen.Als het salaris niet aanstaat ga je toch iets anders doen, heb altijd nog zelf handtekening onder een contract gezet waar het salaris in vermeld stond

-------------------------------  

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht