Zondag 15 augustus 2021

Het is te gek voor woorden. Sinds het begin van de coronapandemie wijzen we bedrijven erop dat een mobiel toilet voor een beroepschauffeur geen goede oplossing is. Hygiëne en normale basisrechten van de mens worden in de prullenbak gegooid. Leven we in de middeleeuwen? is gelijk de vraag die opkomt. Het lijkt er voor de beroepschauffeurs verdacht veel op; nog steeds maken veel te veel bedrijven onderscheid tussen mensen. Een chauffeur wordt nog steeds verwezen naar een mobiel toilet, terwijl er voor andere mensen een degelijk toilet aanwezig is.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

transporteffect strike

Discriminatie

Discriminatie, zou je zeggen! Nou, al wordt door deze bedrijven weliswaar onderscheid gemaakt, voor de wet is dit geen discriminatie. Blijkbaar is de gedachte achter het (grond)wettelijk verbod op discriminatie dat men een blanke of donkere huid niet kan kiezen, maar dat men wel kan kiezen om het vak van beroepschauffeur uit te oefenen. Natuurlijk geeft het wel aan hoe egoïstisch bedrijven zijn wanneer ze alleen maar de beroepschauffeurs naar buiten sturen om op een onhygiënisch toilet hun behoefte te doen. Dan kun je beter in de struiken poepen en plassen; dat is hygiënischer en geeft de chauffeur minder kans iets op te lopen dan op een veelgebruikt en vaak slecht schoongemaakte DIXI.

Bedrijven

Als bedrijven alleen aan zichzelf denken en de medemens totaal geen respect tonen is de vraag of de chauffeur dan ook dat recht heeft. Wij vinden het onbegrijpelijk dat het na al onze inzet en acties nog steeds voorkomt dat bedrijven niet willen meewerken. Ook de organisaties die we hebben aangeschreven (zie mails) vertellen ons dat er wettelijk geen mogelijkheden zijn om de organisaties te dwingen hun middeleeuwse gebruiksnormen te staken. Het is ook zeer triest dat het vooral grote bedrijven zijn die de beroepschauffeurs de grond indrukken (zie onze lijst).

Niet normaal

Alle instanties en ministeriële beleidsmedewerkers die we spreken zijn het met ons eens dat het niet normaal is dat een beroepschauffeur op een DIXI moet gaan zitten terwijl er op een steenworp afstand goede en schone toiletten zijn. Wij blijven dan ook de namen publiceren van bedrijven die misbruik maken van hun macht en de beroepschauffeurs op een lagere trede zetten dan de doorsnee mens.

Zie de actuele lijst en onze eerdere artikelen

DIXI zelfs nu nog ‘het nieuwe normaal’, maar enkel voor beroepschauffeurs

Volstaat een DIXI als een goede oplossing voor sanitaire voorzieningen voor de chauffeur?

Zo juist binnen gekomen.

Bij Johma in Losser nog steeds een dixie en geen koffie hetzelfde geldt voor Exsa in Drunen daar wordt de dixie 1x in de twee gereinigd.

College voor de Rechten van de Mens <info@mensenrechten.nl>Tue 8/10/2021 2:47 PM To:

  •  'cannoo@transporteffect.nl'

 

Geachte Aschwin Cannoo,

Bedankt voor uw bericht aan het College voor de Rechten van de Mens (hierna: College). Uw bericht wordt anoniem geregistreerd.

U geeft aan dat u beroepschauffeurs minder goed worden behandeld dan het ‘eigen’ personeel bij bedrijven. Wat vervelend dat beroepschauffeurs hiermee te maken krijgen.

U zegt dat er sprake is van discriminatie. Discriminatie is alleen verboden als dit gebeurt op basis van in de wet beschermde persoonskenmerken. U kunt advies inwinnen bij het Juridisch Loket of bij uw vakbond.

De wet beschermt bepaalde persoonskenmerken
De gelijkebehandelingswetgeving verbiedt discriminatie op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en bij het aanbieden van goederen en diensten. Er kan sprake zijn van discriminatie als ongelijke behandeling verband houdt met een van de in de gelijkebehandelingswetgeving beschermde gronden. Deze gronden zijn:

• geslacht

• ras

• nationaliteit

• godsdienst

• levensovertuiging

• hetero- of homoseksuele gerichtheid

• politieke gezindheid

• handicap of chronische ziekte

• burgerlijke staat

• leeftijd (op de arbeidsmarkt en in het beroepsonderwijs)

• arbeidsduur (bij de arbeidsvoorwaarden)

• vast- of tijdelijk contract (bij de arbeidsvoorwaarden)

Meer informatie over de gelijkebehandelingswetgeving kunt u hier vinden. Het College is een nationaal mensenrechteninstituut en heeft de bevoegdheid om individuele klachten over discriminatie te toetsen aan de gelijkebehandelingswetgeving.

Uit uw bericht blijkt niet dat uw situatie verband houdt met één van bovengenoemde gronden. Het College kan daarom helaas niets voor u betekenen. Het College heeft namelijk niet de bevoegdheid om klachten over discriminatie te beoordelen die buiten het bereik van de gelijkebehandelingswetgeving vallen.

Juridisch Loket of vakbond

Voor informatie en advies over de rechten van werknemers, kunt u contact opnemen met het Juridisch Loket via 0900-8020. Ook kunt u contact opnemen met een jurist van een vakbond, als u daar lid van bent.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met mij of mijn collega’s per email of van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur op 030 - 888 38 88.

Met vriendelijke groet,

-------

Juridisch medewerker Front Office

College voor de Rechten van de Mens

Kleinesingel 1-3

Postbus 16001

3500 DA Utrecht

Ralph  <---@vizieroost.nl>Wed 7/21/2021 10:56 AMTo:

  •  cannoo@transporteffect.nl

 Geachte Aschwin Cannoo, Bedankt voor uw melding. Wij ontvangen graag alle signalen van discriminatie van de inwoners van ons werkgebied. Een vervelend probleem voor u en uw collega chauffeurs. Ook heel begrijpelijk dat dit door jullie als discriminatie wordt ervaren. Discriminatie is het maken van verboden onderscheid en het onderscheid dat door de betreffende bedrijven gemaakt wordt is, naar onze inschatting, niet verboden. In de Nederlandse wet worden specifieke gronden genoemd waarop mensen niet gediscrimineerd mogen worden. Het gaat hierbij om de volgende gronden: ras, godsdienst, nationaliteit, levensovertuiging, seksuele gerichtheid, geslacht, burgerlijke staat, handicap of chronische ziekte, leeftijd en politieke gezindheid. Het maken van onderscheid tussen eigen werknemers en beroepschauffeurs valt daar niet onder. Wij zien daardoor helaas geen mogelijkheden om iets voor u te betekenen bij de aanpak van dit probleem. Wij wensen u veel succes en als u verdere vragen of opmerkingen hebt dan horen wij dat graag van u. Met vriendelijke groet,Klachtenconsulent Arend Noorduijnstraat 15
6512BK Nijmegen  

136961741_2681985152040725_3055851375165207570_n
140532954_2687040644868509_6356261929841082755_n
145334402_2696072913965282_4702046752262494333_n
smerig toilet

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht