Zondag 5 februari 2023

Het Hongaarse Waberer's heeft al zeker 79 Indiase chauffeurs die hier rondrijden en nu wil ook de Litouwse vervoerder Girteka chauffeurs uit verre landen halen.
Omdat hun Oekraïense chauffeurs het land niet meer uitmochten maakte Girteka in juli 2022 bekend chauffeurs uit Kirgizië en Oezbekistan (centraal Azië) te willen halen, waar blijkbaar al geen bezwaar tegen was, maar het bleek toch lastig chauffeurs uit de voormalige Sovjet-Unie te contracteren. Daarom wil het bedrijf een stap verder gaan en richt het zijn pijlen nu op chauffeurs uit India en de Filipijnen.
We weten dat er ook Nederlandse transportbedrijven zijn die chauffeurs uit dit soort landen in dienst nemen.
Girteka schrijft op zijn website dat deze chauffeurs net zo waardevol zijn als die uit de EU-landen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Nu is het zo dat iemand een lange aaneengesloten tijd (in Nederland 182 dagen) met een niet-Europees rijbewijs mag rondrijden, en daarvan zal ongetwijfeld gebruik worden gemaakt.
Moet we dit willen en moet de EU niet gaan ingrijpen?
De chauffeurs uit deze landen kennen onze regels niet en hebben hele andere normen en waarden, die ook merkbaar zijn in het verkeer.
Niemand wil dat het risico op ongevallen in Europa wordt vergroot, maar hiermee komt de verkeersveiligheid van enorm veel mensen toch wel op heel losse schroeven te staan. Een vrachtwagen is nu eenmaal iets heel anders dan een personenauto en ongelukken zijn vaak veel ernstiger. Ook het rijden met gevaarlijke stoffen lijkt ons een groot risico.

Wat Girteka betreft hoeven hun chauffeurs niet eens de Engelse taal te beheersen, dus zij zullen de andere Europese talen zeker niet machtig zijn.
Wanneer je dan bedenkt dat signaalborden in Europa nog altijd dun gezaaid zijn en er vooral tekstborden worden gebruikt om situaties op de weg aan te geven, kun je er gerust van uitgaan dat de verkeersveiligheid er zeker niet op vooruit zal gaan.

We vragen ons ook af hoe het zit met alle rijopleidingen en cursussen en met de verplichte code 95 die in het leven is geroepen om het risico op ongevallen voor alle Europese weggebruikers te verminderen.
Girteka geeft dan wel aan een Drivers' Academy te hebben waar gecertificeerde opleiders de chauffeurs bijscholing volgens code 95 geven, maar wie controleert dit?
Is het überhaupt mogelijk de ene cultuur in een paar weken om te zetten naar een andere?
Nu hebben we het hier over Girteka, maar als er één schaap over de dam is volgen er meer, zoals het gezegde luidt. Zullen die volgende bedrijven dan ook zo'n drivers' academy optuigen?

Bedrijven

We vinden dat bedrijven ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en dat ze niet mogen wegkomen met enkel het zo goedkoop mogelijk inzetten van mensen.
Het is dieptriest dat alles tegenwoordig alleen maar om geld draait en dat de menselijkheid steeds verder te zoeken is.
We zien krantenkoppen als "Indiase chauffeurs uitgebuit" al voor ons en we kunnen ons niet voorstellen dat bedrijven die zich in Europa vestigen dit zouden willen.
Daarbij worden de chauffeurs als het ware weggekocht uit de landen waar ze vandaan komen. Hoe zit het met hun gezinnen? Hoe zit het met de werkgelegenheid in die landen?

Chauffeurstekort?

Elke keer wordt het excuus van het chauffeurstekort erbij gehaald, maar tot nu toe zien we het aantal vacatures nog niet groeien en Nederlandse bedrijven geven desgevraagd aan dat de personeelsproblemen niet toenemen.
Maar zoals we weten is herhaling de kracht van de reclame, dus als je het maar vaak genoeg roept gaan de mensen het vanzelf geloven en dat biedt meteen een mooi handvat om weer wat geldpotjes open te trekken.

EU

We vinden dat de EU dit niet zomaar kan toelaten en we vinden ook dat de EU de plicht heeft ervoor te zorgen dat de Europese weggebruikers zich zo veilig mogelijk over de wegen kunnen verplaatsen.
Wanneer men hier chauffeurs uit landen waar de verkeersveiligheid niet zo nauw wordt genomen laat rondrijden zal dit de situatie er niet bepaald beter op maken, en dan hebben we het nog niet eens over de taalbarrière en de cultuurverschillen die ook de nodige problemen zullen opleveren.

Als de EU hier nu mee akkoord gaat kunnen we het vertrouwen in het beleid van dit orgaan maar beter helemaal opzeggen.

Uiteraard gaan we nu vragen aan de politiek om commentaar evenals organisaties die actief zijn in het transport. Wordt vervolgd

Meer artikelen? klik hierEen aantal opmerkingen via facebook:

Patrick Slabbekoorn
En dan elke paar weken verplicht naar huis? 🤔

Ine Marco Aarts
Patrick Slabbekoorn net of er word nu op gecontroleerd

Hans Bernardus
En waar is de code 95 voor dan en al die chaiffeurs die er een hoop geld hebben gestopt vanwege die opleidingen hier de Nederlandse chauffeurs krijgt door dit een mes in de rug gepland

Twan Michiels
Wwwwhhhhhahaha krijg je nog meer ongelukken. Wedden???

Topfan
Mounir Aoulad
Die rijden al voor Duhabex, zag er laatst eentje reed 50 op de snelweg die domoor

Gerald van Genderen
Wordt het met die pinda rotsjes beter ik denk het niet


Topfan
Richard Gommeren
Word toch niks aan gedaan als het maar goedkoop blijft .dan is veiligheid niet meer belangrijk

Foppe Jacobi
Richard Gommeren klopt helemaal

Foppe Jacobi
Richard Gommeren en rutte z'n excuses maken voor de slavernij. Blabla .geen zwarte pieten. En wat gebeurd hier volgens mij het zelfde .


Topfan
Richard Gommeren
Foppe Jacobi zeer zeker pure moderne slavernij

Foppe Jacobi
Richard Gommeren klopt en daar wordt niks mee gedaan. Rot op met deze regering.Eelco Schut
Mooiste is om te denken dat we er ook maar enige invloed op kunnen hebben.

Benny van Zuilekom
Het houd niet op, niet vanzelf!!


Topfan
Wesley Nijland
Nee dat willen ze niet. Die slavendrijvers willen alleen zo min mogelijk betalen

Roy van Wooning
Als ze de belasting nou verlagen op de te veel gedraaide uren, zullen veel meer chauffeurs het geen probleem vinden om hun dag goed te benutten. Maak het weer aantrekkelijk voor nieuwkomers en ex chauffeurs die op kantoor of in een fabriek werken omdat dat meer oplevert dan de hele week op de auto... maarja


Topfan
Ramon Semler
Snap ik.
Die versta je tenminste niet als ze klagen. Moet een verademing zijn voor de transportondernemer

Gerdien Both
alle papieren die je hier veplicht moet halen worden dan ook afgeschaft?

Erik Speelman
Filipijnen...?? Ze kunnen daar nog niet eens rijden

Mattheus Verkamman
Is ook al in de zee en binnen vaart

Sebastiaan Kroes
Als de gemiddelde Europese chauffeur nou eens niet zo verwend was, waren zulke mensen niet eens nodig....

Arjan Ma
Sebastiaan Kroes ik neem aan dat jij tegen je baas hebt gezegd die loonsverhoging en km vergoeding hoeft niet? Want dat is ook maar verwennerij danAntoon Romijnders
Volgens Girteka worden ze in een week opgeleid tot volwaardige chauffeurs en dat ze de taal nie spreken is geen probleem , droevig dit 😭

Melvin Willems
Liever niet 😂

Hanno Methorst
Sevicetag Max Laadvermogen

Alex Ritsema
Van de pot gerukt !!!🙄🙄🙄

Foppe Jacobi
Nou chauffeursnieuws.2.0 laat zien wat jullie wel kunnen. Wat het CNV en FNV niet kan .


Mike Van Overbeek
Excuses moeten maken voor slavernij, en intussen een nieuwe golf van slaven creeren.

Foppe Jacobi
Mike Van Overbeek klopt helemaal

Mike Van Overbeek
Foppe Jacobi De hele wereld moet lijden om het westerse verdienmodel te handhaven en moeten burgers lekker goedkoop hun spulletjes consumeren. Wat onze boeren produceren gaat de hele wereld over en intussen halen we de groente uit andere landen. Wat een idioterie!

Foppe Jacobi
Mike Van Overbeek klopt helemaal. Maar we moeten gewoon in opstand komen. Maar helaas klagen we allemaal en doen niks

Mike Van Overbeek
Foppe Jacobi Frankrijk ziet Nederland als een goedkoop loon land, en maken steeds meer gebruik van de goedkope productie krachten. Vandaar dat er zoveel arbeids immigranten uit oost europa zijn en blijven komen. Ik denk dat daar het gesprek van Rutte met Macron is gegaan. En intussen zit de nederlander thuis wat weer bakken met geld kost. Die liberale economische ideen zijn maar voor enkele goed, nl voor diegene die fabrieken bezitten en mesen die daar met hun geld inzitten.


Jacco Hillebrand
Mike Van Overbeek iddRob Oosterbaan
Dus nog meer van dat onkruid hier heen halen !!

Rene Bekkers
Ze maken hier meer kapot dan je lief. is.
Straks is niet meer veilig met die gasten op de weg. 😖

Rieny V D Pol
Rijden voor een habbekrats niet dat voor het te kort aan chauffeurs maar om de zakken te vullen voor de hoge heren

Eric Heethuis
Zulke bedrijven zouden ze gewoon op moeten heffen. Eerst de markt kapot maken en nu janken

Jeroen Pezij
Nieuwe tijden Nieuwe slaven op de weg 😡. Wat mij betreft mogen dat soort bedrijven gestafd worden slaven werk mensen handel. Alle vergunning kwijt en per direct deuren sluiten en nooit meer iets met de transport te doen hebben...

Marco Van Diggele
Bas Zuijderduijn zullen we maar gewoon stoppen?

Bas Zuijderduijn
Marco Van Diggele word levensgevaarlijk op de weg🙈Evert Baay
Container chauffeur in Indonesië 200 euro per maand dat is 300.000 rupiah !!!!

Vanbergen Mario
Levensgevaarlijk op de weg !

Evert Baay
Vanbergen Mario dat valt wel mee die zijn heel wat gewend in die landen !!!!

Henk de Vries
Nog meer kamikaze drivers op de weg


Reactie plaatsen

Reacties (2)

Arnold Kalter
6 februari 2023 - 08:18

Solotransa Litouwen al jaren met Filpijnen. Overigens heel aardige kerels die prima Engels praten. Maar het enige doel is uiteraard de winst voor de grote jongens vergroten.

Reageren

Reageer op Arnold Kalter


Wgm Janssen
12 februari 2023 - 11:06

Code 95 is lachertje voor hun??? Als ze hier de Code 95 plicht voor de oudere Zeer ! ervaren chauffeurs deden opheffen, waren er zeker 20% meer chauffeurs Er zijn er genoeg die nog een dagje ( of2 ) zouden willen rijden. Alleen gaan ze niet meer op die schoolbanken?? Zitten en hoge kosten maken!

Reageren

Reageer op Wgm Janssen

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht