Maandag 28 november 2022

Velen maken het al jaren mee en weten vast hoe ze een vrachtwagen door de sneeuw moeten loodsen.
Toch willen we er aandacht aan geven; per slot van rekening zouden er elk jaar nieuwe collega's bij moeten komen.
Ook merken nog weleens dat er bij rijopleidingen niet op wordt getraind.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Internationaal rijdende chauffeurs krijgen soms wel 6 maanden per jaar met gladheid te maken en daarbij vaak met hoogteverschillen.
Bergop rijden geeft andere krachten dan bergaf en je zult zeker bergaf de snelheid laag moeten houden.
In Nederland hebben we jaarlijks hooguit 3 maanden met gladheid te maken en daarbij is het land ook vrij vlak, waardoor chauffeurs die nationaal rijden mischien weleens denken waarom er altijd aandacht voor moet zijn.
Maar als er in Nederland eens een keer sneeuw valt of bij vorst niet wordt gestrooid komen veel mensen in de problemen en zijn de ongevallen niet van de lucht, vandaar dat wij er toch telkens op wijzen.

Niet alleen de situatie op de wegen is bepalend voor het rijgedrag, maar ook het soort transport.
Bij stukgoed bijvoorbeeld doe je meerdere adressen aan en dit betekent dat je erg goed rekening moet houden met gewichten.
Een gevaarlijke en veel voorkomende fout is te weinig of geen druk op de aandrijfas. Doordat je meerdere adressen hebt laad en los je vaak op de route, waardoor het kan gebeuren dat je achterop meer gewicht hebt dan voorop en je zult moeten verzetten om druk op de aandrijfas te houden.
Een kooiaap weegt al gauw 2000 kg, dus als je die achterop hebt weet je al meteen dat er minder druk op de aandrijfas is en dat de achterste assen in bochten meer te verduren krijgen.
Bij bussen is dit ook vaak een probleem. Omdat de motor achterin ligt heeft een bus nogal eens de neiging uit te breken en is dan lastig te corrigeren.
Ook in het tank- en hangend vervoer moet je er echt meer rekening mee houden dat je lading altijd in beweging is en de oplegger eerder zal uitbreken, waardoor dit soort transporten wel enige ervaring vereist.

Automobilisten doen vaak dingen die je niet verwacht.
Vrachtwagens zijn zwaar en hebben ook meer wielen om contact te houden met de weg.
Auto's zijn een stuk lichter en de bestuurders ervan zijn meestal niet gewend om met gladheid te rijden. Hierdoor weet je nooit wat ze gaan doen en is afstand houden uiterst belangrijk.

Onderweg je nachtrust maken is ook vaak een puntje; als je wakker wordt weet je immers maar nooit of er een pak sneeuw is gevallen. Let er daarom altijd op dat je niet ergens gaat staan waar je omhoog moet.
Een tip is een paar stukjes ketting te kopen en die met een slotje of een andere bevestiging door de ogen van het wiel te rijgen als dit kan. Het wil ook weleens helpen de sneeuwkettingen los onder de wielen te leggen om zo een stukje van je plek te komen.

Tot slot willen we er nog maar eens op wijzen dat het erg belangrijk is een huif of container ijs- en sneeuwvrij te maken voor je gaat rijden. Elk jaar weer hoor je dat er ergens een ijsschots door een ruit is gegaan of dat iemand een schrikreactie kreeg van een lading afgevallen sneeuw.

Meer tips zijn van harte welkom.

Meer artikelen? Klik hier


Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht