Vrijdag 2 september 2022

Uit onze onlangs gehouden enquête blijkt onder meer dat de Nederlandse chauffeur moeilijk kan rondkomen. Een gezin bestaat vaak uit 4 personen, van wie de man altijd maar aan het chauffeuren is. Hierdoor moet de vrouw het hele huishouden runnen en zit werken in loondienst er vooral bij jonge gezinnen vaak niet in.

Update: 11-11-2021 stemmen in het Europees parlement over het minimum loon in Europa. PvdA Agnes Jongerius maakt zich hier hard voor. Dit betekend een verhoging van 40% in uurloon (naar €14). Een chauffeur begint bij D1 op €12,97 euro!!

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Loon Het basisloon van een chauffeur begint bij €12,97 per uur en je moet al 6 jaar rijden voor je aan €16,41 komt. Zelfs met het maximale uurloon kun je hooguit een starterswoning (hypotheek rond €120.000) kopen en zul je dus meestal bij een huurwoning uitkomen.

Uit de enquête blijkt dat ook gezinnen met één kind of zelfs samen het vaak al zwaar hebben. Het is niet bepaald een raadsel hoe het zo ver heeft kunnen komen. Neem eerst de rap stijgende inflatie en tel daarbij op dat een chauffeur al lange tijd ruim €10 onder het gemiddelde van €24 per uur verdient, dan moeten we toch concluderen dat het chauffeursvak niet best loont.

Wij hebben dit ook aangegeven bij de werkgevers en wij vinden dat er een compleet nieuwe cao moet komen, omdat alleen dan veranderingen ten goede mogelijk zijn. Inflatie We hebben er dit jaar allemaal maar liefst een paar procentjes bij gekregen en de vakbewegingen liepen keihard te pochen dat ze er zo hard voor hadden gestreden en dat iedereen een gouden ei had gekregen. Dit is dus niet waar! Al veertig jaar stijgen onze lonen gemiddeld minder dan de inflatie en elke keer leveren we koopkracht in.

In september 2021 was de inflatie 2,7%, in oktober 2021 3,4% en ook hiervan is het eind niet in zicht. Wij weten niet hoe het bij u gaat, maar óns loon klimt in ieder geval op geen stukken na zo hard omhoog. link Nu kunnen de economen ons dan wel proberen wijs te maken dat het tijdelijk is, maar een kind kan zien het hier over een stijgende lijn gaat. De prijzen zullen niet teruggaan naar het niveau van voor de inflatiestijging, maar zullen voorlopig omhoog blijven gaan. De torenhoge brandstofprijzen en het toenemend energieverbruik zullen later in alle producten doorwerken.

Zorgwekkend Maar wij vinden het nog het meest zorgwekkend dat de salarissen achterblijven. We vinden het voor de beroepschauffeurs heel erg dat dit al jaren zo is maar vooral dat het nu in een zware stroomversnelling is gekomen. De koopkracht zal nog minder worden en men zal harder moeten prakkizeren over de mogelijkheid om meer thuis te zijn zodat de vrouw ook (meer uren) kan gaan werken of van baan kan veranderen. Dit lijkt ons geen goede ontwikkeling, omdat het chauffeurstekort op die manier alleen maar zal oplopen.

Daarom vragen wij de vakbewegingen en werkgeversorganisaties ook om eens uit de luie stoel te komen en aan het werk te gaan. Zij danken hun bestaansrecht alleen maar aan werknemers en werkgevers. Vaak wordt de indruk gewekt dat men vaak meer leeft van subsidies en dergelijke dan dat men interesse heeft in wat zij aan lidmaatschapsgeld binnenhalen Het laatste ook nog zonder daar iets noemenswaardigs voor te doen, waardoor we de motivatie om lid van een organisatie te worden terecht sterk zien afnemen. Wij zouden de organisaties wel willen toeschreeuwen dat de tijd nu toch echt dringt; als ze zo blijven doormodderen zal er geen weg meer terug zijn naar een gezonde transportsector en dito economie. 

Een aantal commentaren

  • Waar hebben de Nederlanders nu op gestemd!!! Dit verdient de burger toch niet!!!! De combinatie ,, Rutte/ Brussel is funest voor onze portefeuille!!!

, kan wel zijn, maar de kern van dit kabinet zijn toch echt de twee grootste partijen en de enige winnaars


Optuigen van een auto is voor de werkgever een éénmalige uitgave. Chauffeurs een fatsoenlijk salaris geven niet. Dat zal ook NOOIT gebeuren. Toen ik 53 jaar geleden als bijrijder in het transport stapte, klaagden de werkgevers steen en been dat er niets was te verdienen. Heden hoor ik nog steeds dezelfde klaagzang van die zelfde werkgevers. Ze zijn gewoon echt heel zielig. 


Waarom keuren de vakbonden elke keer bij de cao onderhandelingen dit goed. Het zou ook in de wet opgenomen moeten dat in de transportsector geen Lage lonen meer mogen gebruiken.


ja vrouw werkt 18 uurtjes per week maar dat is onze spaarpot . Van mijn loon wordt eigenlijk alles gedaan kwa rekeningen en eten en en alles wat overblijft aan het einde van de 4 weken wordt ook gespaard .


Henk Geertsema als de bonden nu eens ballen zouden tonen was ik wel weer lid geworden , maar zolang die meezingen met de werkgeversbonden kunnen ze voor mee de gut in vallen . En daarbij ik verdien genoeg om mijn gezin bestaande uit 6 personen goed te …  zo is het en niet anders , ben ook lang lid geweest maar ik voor dat geld liever met mijn vrouw uit eten i.p.v aan het die zakkenvullers te geven .


hier moet je eens op doorrekenen, dan kom je tot hele interessante getallen en conclusies. Kijk eens hoeveel van die 20% input geeft, dan hebben maar een paar honderd werknemers het voor het zeggen voor de rest, en die stemmen ermee in of niet. Dat weten de werkgevers beter dan de werknemers. En kijk eens wie de onderhandelingen daadwerkelijk doen! En het werkt heel simpel, komt er een eis van de werkgever dan komt er een tegeneis van de werknemer. Daardoor zal het cao loon ook nooit sterk stijgen. Als je op €16,- bruto zit en men eist er 2% bij, dat betekent dat er voor de werkgever €0,48 per uur inclusief werkgeverskosten bijkomt. Dat is op jaarbasis ruim €950,- heb je het niet over het extra met de toeslagen. Een werknemer op basis van €16,- per uur en 2000 uur per jaar kost de werkgever al snel meer dan €1000,- per week. Reken je verder en dan zie je dat de marge soms erg smal is per gereden kilometer


Dit is oud nieuws heren is al jaren zo en er word ieder jaar aangekaart en op tafel geslagen en er verandert niks dus waarom weer er over beginnen?


T is een mooi betaalde hobby maar als baan moet je het van de overuren hebben en als je de overuren samen met de vergoedingen ziet dan heb je een leuk inkomen eind vande maand maargoed dat betekend wel dubbel zoveel uren maken als een ander


Zolang de inflatie nog steeds (al jaren) hoger is dan wat we erbij krijgen hoef je echt geen geleerde econoom te zijn om tot deze conclusie te komen


Dan moeten ze de bazen aanpakken die wachturen en booturen niet betalen en strepen waar ze maar kunnen. Moet je eens uitrekenen hoeveel je dan te kort komt


ik heb het laatste jaar al 2x erbij gehad , januari weer. Ja het schiet niet op. Maar ik ben geen chauffeur geworden alleen voor het geld. Er is meer dan alleen geld. Mijn vrouw zit in de zorg en die verdiend ook meer. Mijn dochters zitten… 


ik snap dat er e.e.a. bij komt. Maar het is belachelijk om te moeten leven van je overuren. Ken genoeg mensen die bijvoorbeeld bij de lokale super vakken vullen die meer verdienen dan jij netto. Bizar toch? Daar gaat dit artikel over, … 


Ik blijft dit zeggen, overuren niet belasten. Ik werk godver er toch voor. En mijn werkgever kost het niks meer. Stelletje k.t janissen daar in den haag. Hou je meer over en vele willen weer chauffeur worden.


Probleem is; er is gewoon te veel transport. Een groot gedeelte op de brandstapel gooien dan komt er schaarste kunnen de werkgevers weer een fatsoenlijke prijs vragen en wij als chauffeurs een fatsoenlijk loon. Zo werkt dat nou eenmaal. basisloon vd chauffeur is echt schandalig. Van 40 uur werken zal een chauffeur niet kunnen rond komen ,dus hij zal veel uurkes en overnachtingen moeten maken om een mooi salaris mee naar huis te brengen


Mijn man en ik zijn beide chauffeur hij werkt en ik zit thuis sinds we kinderen hebben. Door de onregelmatige uren is kinderopvang gewoon onhaalbaar, de gastouder begint pas om 07:00 en uiterlijk 20:00 moet je de kindjes ophalen.


 als je inderdaad vol op de klok gaat zitten kom je goed rond. Echter maak je dan wel redelijk wat uren. Velen hebben een gezin en vinden het ook fijn als de kinderen papa kennen, in plaats van dat ze denken dat het de buurman is die zo n… 


daar ben ik het zeker mee eens. Ik ben ook niet gemaakt om op een kantoor te zitten of de hele dag in een fabriek aanwezig te zijn. Met alle respect uiteraard voor de mensen die zich wel helemaal op hun plek voelen. We hebben elkander nodig 


als je voor het chauffeursvak kiest weet je van tevoren dat je veel uren maak, ik ken geen een internationale chauffeur die elke avond om vijf uur aan tafel zit met het gezin.


mijne baas betaald zijne show zelf  en ik word betaald om er show mee te verkopen. Helaas wel aan maximumbelasting, zelf op mijn zelfgekozen overuren die niet meetellen voor pensioen en andere voordelen. Maar dat gaat je petje te boven?


De meeste chauffeurs weten niet eens wat hun Netto inkomen is van 40 uur in de week .Daar komen ze pas achter als ze later minder willen werken. Als je de onkosten vergoeding en overuren er af rekent ,dan kan je met je gezin lang niet rondkomen!!


er zijn al veel chauffeurs van rond 60jaar ,die 4 dagen werken en al 1dag pensioen opnemen. Ik bedoel in 4 dagen kan je makkelijk 40 uur werken als chauffeur. Maar ja het uurloon is zo slecht !!!


Minimaal 20 euro per uur dat zouden we moeten krijgen,hoef je ook geen overdreven lange dagen te maken van 14 uur.


ja je hebt er helaas vlooienbazen bij.die interesseren het niet of je nou wel of niet een gezin hebt.Maar er zijn er ook nog wel die ook de familie achter de chauffeur waarderen.


nee maar dat doen ze wel,heb bij een bedrijf gewerkt anderhalve week,mooie praatjes hebben ze dat je niet langer dan 11 uur werkt nou,ik heb anderhalve week me kinderen niet gesproken,dus daar was ik zo klaar mee


Chauffeur zijn is lang niet voor iedereen weggelegd , het is een way of living..als je bereid bent om :24 uur inzetbaar zonder onregelmatigheid toeslag >tot tussen de 13 en 15 uur per dag te werken , dus geen tijd voor hobby's of een sociaal leven > goed tegen agressie bent bestand > bij bedrijven het op de koop toe neemt zonder enig respect behandeld te worden > het niet erg vind om hoge boetes te betalen , door de vaak kleinste overtreding van de huidige wet en regelgeving > bij het bevoorraden van supermarkten de hele dag lopen te trekken aan zware rolcontainers > en dat tegen een loon dat al jaren niet geïndexeerd is , en zo kan ik nog wel even door gaan , DAN ben je geschikt voor dit beroep !! Totaal ruim 300 commentaren, Ga naar de facebookpost om alles te lezen.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht