Woensdag 1 december 2021

Eerder mocht men gewoon bij bedrijven of op industrieterreinen overnachten. Ook was het eenieder die op een industrieterrein ging wonen bekend dat men dan ook op vrachtwagens en bedrijvigheid kon rekenen. Echter lijkt het in deze tijd een traditie geworden om bij het bedrijf te gaan wonen en dan bij de gemeente te gaan klagen over geluidsoverlast en aan te dringen op een verbod voor vrachtwagens.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Kop in het zand

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat beroepschauffeurs keer op keer in een hoek worden gedrukt, en door de verdeling van vrachtwagens over heel Europa kan men ook niet makkelijk in verweer gaan (bezwaar maken) tegen gemeentelijke verboden. Daarbij is men sinds 1993, met de komst van veel beroepschauffeurs uit andere lidstaten met andere normen en waarden dan de doorsnee beroepschauffeur van toen, nooit tot actie overgegaan en heeft men de kop in het zand gestoken om de gevolgen niet te hoeven zien.

Dat gemeenten bezuinigen op het legen van afvalbakken en vervolgens met de vinger naar de vrachtwagenchauffeur gaan wijzen wanneer het een rommeltje wordt is natuurlijk wel heel makkelijk. Het lijkt er verdacht veel op dat men de beroepschauffeur niet tegemoet wil komen. Bedrijven waar de producten worden geladen of gelost zouden moeten worden verplicht een parkeergelegenheid met de daarbij behorende voorzieningen te regelen. Het tegendeel is het geval; er moet betaald worden geparkeerd, meestal op zeer afgelegen terreinen.

Bedrijven

De oplossing om ook bedrijven tot parkeergelegenheid te verplichten zal ervoor zorgen dat vrachtwagens worden verspreid en dat terreinen schoon blijven. Daarbij krijgt men ook nog eens een automatische controle op goed gedrag; een chauffeur zal bij een klant altijd verantwoording moeten afleggen als het een zooitje wordt. Ook kunnen er bij overtreding van de normen en waarden maatregelen worden getroffen tegen de transporteur.

Uiteraard zullen er nog steeds parkeerplaatsen nodig zijn, maar in veel mindere mate dan waar we nu over spreken. Waarschijnlijk zal de huidige situatie volstaan. Wij zijn er ook erg op tegen om zogenaamde parkeerplaatsen te bouwen met een hek eromheen en tegen betaling van aanzienlijke bedragen, die ongelimiteerd kunnen worden verhoogd. Dit doet ons sterk denken aan zigeunerkampen en het wegstoppen van mensen.

Voor de westerse bedrijven is het door de dominantie van de Oost-Europese transporteurs al zeer moeilijk een normale winstmarge te behalen. Het gevolg hiervan zou goed kunnen zijn dat een westerse beroepschauffeur elke nacht naar het bedrijf zal worden gehaald om 15 tot 20 euro te besparen en dat de Oost-Europese chauffeur enkel nog overnachtingen en kilometers zal maken. Ook al is eten bij de prijs inbegrepen, dan is het nog afhankelijk van de tijd waarop men stil moet staan en of de keuken wel van degelijke kwaliteit is.

Uitbaters

De uitbaters kunnen ook net zulke hoge prijzen vragen als men wil, omdat er voor de beroepschauffeurs geen alternatief meer is. De vergoeding voor een chauffeur als hij 24 uur onderweg is wordt vaak bij het salaris opgeteld als inkomen.


Het is voor de westerse beroepschauffeur niet wenselijk vaak op de zaak te moeten komen, omdat dit een aanzienlijke inkomstenderving zal geven. Daarbij zal de werkdruk extreem hoog worden wanneer een bedrijf de chauffeur niet onderweg wil laten overnachten. Ook is de gezinssituatie hierop in veel gevallen zowel financieel als mentaal niet ingesteld, wat enorme problemen kan veroorzaken.

Verschillenden culturen zullen moeten samenscholen als men alleen nog maar van betaalde parkeergelegenheden gebruik kan maken. Is dit wenselijk? Veel gemeenten hebben in het verleden al eens een samenscholingsverbod ingesteld, dus men is bekend met de gevolgen als dit fenomeen een feit zal worden. Daarbij zullen chauffeurs ook niet de rust krijgen die zij verdienen. Men gaat op verschillende tijden naar bed en vrachtwagens kunnen op elk willekeurig tijdstip worden gestart. Ook koelwagens zullen bij velen de nachtrust verstoren.

Wij vinden dan ook dat er een alternatief moet komen en dat ervoor moet worden gezorgd dat bedrijven ook hun verantwoordelijkheid nemen. Het is altijd normaal geweest dat een chauffeur bij een bedrijf kon overnachten en gebruik kon maken van de faciliteiten. Helaas zien we de trend doorzetten dat een beroepschauffeur als minderwaardig wordt beschouwd en in het gunstigste geval van een dixi gebruik mag maken, waarna men zo snel mogelijk het bedrijfsterrein moet verlaten.

Reactie plaatsen

Reacties (3)

Sabine
7 december 2022 - 06:31

Bij het DC wat ik als standplaats heb is een grote parkeerplaats waar soms wel 20 vrachtwagens de nacht door brengen. Echter zonder enige voorziening.

Reageren

Reageer op Sabine


Andre Adriaanse
7 december 2022 - 09:04

Het kan met een beetje inspanning ook anders ik zie bijv bij ons een groot koeltransportbedrijf met verschillende loodsen op het industrieterrein dat ze een keurige parking hebben met douche en restroom en dat de chauffeurs bijv. Uit spanje afkoppelen hjn rust nemen en dat hun trailer met een rangeertrekker wordt geladen en gelost en weer keurig op het parkeer terrein terug wordt gezet,na hun verplichte rust kunnen ze dan aan hun reis terug beginnen.zo kan het ook !

Reageren

Reageer op Andre Adriaanse


Marco,
12 december 2022 - 08:26

Zeker mee eens dat bedrijven en gemeentes die hier ook werkgelegenheid mee creéren ook verantwoordelijk gesteld mogen worden voor de plaatsing van vervoerders die goederen komen halen/brengen vaak op onmogelijke tijden. Maar hier in het artikel word er ook alweer van uit gegaan dat de verblijfskostenvergoeding een deel is om het salaris aan te vullen en dat zou toch niet mogen.

Reageren

Reageer op Marco,

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht