Donderdag 25 augustus 2022

De zomervakanties zijn weer voorbij en het is zo'n beetje iedereen wel duidelijk geworden hoe warm het af en toe kan zijn.
Het is natuurlijk heel anders als je op vakantie bent dan wanneer je ook nog moet werken bij hoge temperaturen, iets waarmee een beroepschauffeur vaak een maand of zes per jaar te maken heeft doordat hij in verschillende landen komt.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Vanaf 2018 zetten wij ons al in om hittestress onder de beroepschauffeurs tegen te gaan.
Vooral de problemen om een goede nachtrust te krijgen en beschutte plekken te vinden trekken een zware wissel op de vrachtwagenchauffeurs.

De motor laten lopen om met airco te slapen is vaak geen optie, want
A: je moet geen mensen of bewoning in de buurt hebben, anders komen ze al snel aan je deur kloppen, en
B: boetes worden al snel uitgedeeld, wegens geluidsoverlast of andere overtredingen. In Italië is laatst nog een boete van maar liefst € 400 uitgeschreven aan een chauffeur die niet kon slapen in zijn hete cabine. Over zulke boetes horen wij vaker, maar er is weinig aan te doen als oom agent geen begrip toont.

Dankzij de media in Nederland en met name het programma “De monitor” hebben we voor elkaar gekregen dat een standairco verplicht is in een cabine waarin moet worden geslapen.
Dit is opgenomen in de vorige cao beroepsgoederenvervoer, wat we wel als een overwinning mogen zien.

Maar we zijn er nog niet; omdat het maar een enkele cao betreft vallen internationale chauffeurs nog buiten de boot.
Daarom zijn we samen met EP Vera Tax al enige tijd hard bezig om er een Europese regel van te maken, zodat alle chauffeurs daadwerkelijk hun welverdiende en noodzakelijke rust kunnen pakken.
Op het moment is er een Europees onderzoek naar de noodzaak gaande, hebben we van Vera begrepen.
Het is dus wachten op de uitkomst daarvan, maar ja, zo gaat dat in de politiek: zonder onderzoek kan er geen regel worden gemaakt.Intussen blijven we erop aandringen dat vakbewegingen in heel Europa opkomen voor het welzijn van de chauffeurs en dat ze druk blijven zetten op werkgevers om een standairco standaard op te nemen in de uitrusting van een slaapcabine.

Al jullie reacties en al onze artikelen zijn al meermaals overal neergelegd en het mag inmiddels algemeen bekend zijn dat de nood hoog is.

Uiteraard nemen we geen genoegen met het behaalde resultaat dat het nu in de cao staat.
Een standairco moet wettelijk verplicht zijn in alle vrachtwagens met slaapcabine in Europa.
Tot die tijd daar is vinden wij het noodzakelijk dat zeker de betaalde, maar eigenlijk alle parkeerplaatsen beschutting krijgen zodat cabines niet langer vol in de zon staan zoals nu veel te vaak het geval is.
Terwijl er toch zo'n simpele en tegelijk duurzame oplossing voorhanden is die alleen maar voordelen biedt: overkap de parkeerplaatsen met zonnepanelen.
De wagens staan in de schaduw, de airco kan een tandje terug of zelfs uit. Minder hittestress bij de chauffeurs en je bespaart brandstof.
Het dak wekt stroom op voor automaten, voorzieningen, pomp- en laadstations, noem maar op.
Er hoeven niet nog meer weilanden te worden belegd. Groen is tenslotte de meest rustgevende kleur.
Zo sla je meer vliegen in een klap dan het arme schoenlappertje.

De verkeersveiligheid voor elke Europese weggebruiker is van het grootste belang en je kunt je indenken dat deze in gevaar komt als chauffeurs dag in, dag uit met hittestress te maken hebben.

Cannoo lobbyt als jaren voor een verplichte stand-airco in alle vrachtwagens.

Ruim 230 opmerkingen:

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht