Zaterdag 20 augustus 2022

Het zal elke weggebruiker opvallen dat steeds minder Nederlandse kentekenplaten te zien zijn op de vrachtwagens die in Nederland kilometers maken.

Dit is niet eens vreemd meer; door het beleid van de afgelopen jaren en zwakke afspraken staat het vak van beroepschauffeur in Nederland al jaren onder druk.
Ruim twee derde van de transporten worden uitgevoerd door niet-Nederlandse chauffeurs en de Nederlandse chauffeur die nog rijdt wordt steeds vaker enkel nationaal of in een straal van rond de 300 km ingezet.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Als je de berichten moet geloven hebben we dit met ons allen gewild. Vakbewegingen hebben het jarenlang toegelaten en tot op de dag van vandaag zie je ze nog weinig moeite doen om de Nederlandse chauffeur te behouden.
Wij vinden het triest dat het Nederlandse transport steeds meer in handen komt van niet-Nederlandse bedrijven en wij blijven ons elke dag afvragen of men wel inziet hoe afhankelijk Nederland aan het worden is.

Chauffeurstekorten en het imagoprobleem zijn niet enkel van deze tijd; dit is al jaren gaande.
In 2014 kwamen de cao-partijen dan ook met het idee om een fonds op te richten, wat resulteerde in de SOOB met STL als partij daaronder.
Iedere chauffeur en elk transportbedrijf betaalt hieraan en je zou mogen verwachten dat het na 2014 beter zou worden voor de Nederlandse chauffeurs en transportbedrijven.
Nu, 8 jaar later, zien we dat het probleem niet kleiner maar juist groter is geworden en nog altijd zien we weinig actie om het geld in te zetten voor imagoverbetering.
De SOOB is geen klein fonds, wat bij ons het vermoeden doet rijzen dat hier geen rendement uit te halen valt.

Wij vonden dat het in ieder geval eens tijd was om een onderzoek te starten om na te gaan hoe het staat met het welzijn van de buitenlandse chauffeur in Nederland.
Zo'n onderzoek is niet makkelijk en is waarschijnlijk nog nooit gedaan.
We zijn letterlijk langs de wagens gegaan en hebben de chauffeurs 10 vragen schriftelijk laten beantwoorden.
Het viel ons meteen op dat we zeer weinig EU-burgers tegen kwamen, maar dat de chauffeurs vooral uit zogenaamde 'derde landen' kwamen.
Veel mensen die een wagen met een EU-kenteken zien weten niet dat op zo'n wagen een chauffeur uit een derde land kan zitten.
Dit wordt ook massaal gedaan; het is bekend dat 107.000 Oekraïense (derdeland-)chauffeurs wagens met Poolse kentekens besturen en als we verder kijken naar andere EU-kentekens wordt het aantal vele malen hoger.
De reden is dat deze chauffeurs goedkoper zijn en zich niet aan de regels van het Europese mobiliteitspakket hoeven te houden.

Hierom is ons onderzoek enorm belangrijk.
We kwamen veel chauffeurs tegen die of emotioneel in de knoop zaten of onder invloed van zware medicijnen de Europese wegen bereden.
Dit vinden wij onacceptabel, omdat het elke weggebruiker in gevaar brengt.
In Europa hebben we om de zoveel tijd een verplichte medische check en ook herhalingscursussen om je vakbekwaamheid op peil te houden.
Een derdelandchauffeur heeft daar niet mee te maken en kan op kinderlijk eenvoudige wijze achter het stuur van vrachtwagen terechtkomen.
Het viel ook op dat deze chauffeurs nog steeds meer dan drie maanden niet thuis komen, want grote emotionele impact heeft en vaak stress met zich meebrengt.

Het rapport spreekt volgens ons boekdelen en het is een plicht voor de politiek, en zeker de Europese, om ons rapport ter harte te nemen en het niet de rug toe te keren.
Daarbij hopen we ook dat vakbewegingen en andere organisaties eens gaan meehelpen om hier druk achter te zetten en te zorgen dat onze oplossingen snel realiteit worden.

Het kan en mag niet zo zijn dat alle weggebruikers, dus ook kinderen, Russisch roulette moeten spelen terwijl het kan worden voorkomen.

Hieronder vind je het rapport.

LINK-Klik hier!

Reactie plaatsen

Reacties (1)

Ton
3 september 2022 - 12:27

Zo zit die hele vieze politiek in elkaar veel lulle en beloven maar vooral niks waar maken....En als het erop aankomt vooral niks herinneren of op je gsm hebben staan...en het ergste is dat dit gajes met alles wegkomt... deze chauffeurs kunnen er niet veel aan doen net als wij....maar het is gewoon te gek voor woorden dat we moderne slaven geworden zijn door de politiek .....zum kotsen

Reageren

Reageer op Ton

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht