Zondag 12 juni 2022

We weten allemaal dat de vrachtprijzen sinds de vrije handel in de EU onder druk staan en nooit zijn meegegroeid met de economie. Er worden allerlei constructies bedacht om maar onder de prijzen van de concurrentie te kunnen te duiken.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Zelfs vandaag zie je nog EU-transportbedrijven die personeel uit niet-EU-landen proberen te werven omdat die goedkoper zijn. Wie daarin slaagt kan een goede boterham verdienen en kan de concurrentie uitschakelen. Bedrijven ontpopten zich in landen waar alle kosten laag waren en werden aaneengesloten ingezet in andere landen, waar ze vrachten konden wegkapen van de vervoerders aldaar. Er werd niets aan gedaan, met als gevolg dat vrachtprijzen nooit met de landelijke economieën konden meestijgen en vervoerders die hogere prijzen nodig hadden om uit de kosten te komen in de problemen kwamen. Ook voor stijging van de lonen was weinig ruimte, waardoor beroepschauffeurs in de landen waar het levensonderhoud duurder is maar matig kunnen rondkomen met een gezin.

Structuren

Transportbedrijven die de mogelijkheid hadden waren er pijlsnel bij om (postbus)bedrijven in lagelonenlanden op te richten en zo te kunnen meeprofiteren van de ontstane structuren.
Een voorbeeld is Don Trucking BV uit Ulft (Nederlands) die enkel Oekraïense en Russische chauffeurs in dienst heeft.
Organisaties als Transport en Logistiek Nederland, maar ook andere bureaus, sprongen op om bedrijven te helpen dit te realiseren en eraan te verdienen.
Men zal hebben gedacht: "Wie dan leeft, wie dan zorgt; voor nu gaan we alleen maar dik verdienen en elke cent pakken".
Vanzelfsprekend werd daarmee het probleem van oneerlijke concurrentie alleen maar groter en waren dit juist ontwikkelingen die de markt verziekten.
De kosten vrachtwagen plus chauffeur waren nu eenmaal een stuk lager in die landen en omdat een vrachtwagen mobiel is kon die dus ook werkterrein hebben in landen waar de prijzen hoger waren, waardoor de landelijke vervoerders aldaar werden kapotgemaakt.
Je ziet ook dat er geen vrachten zijn in de regio's waar de vele (mega)transportbedrijven zijn gevestigd.
Het is wel triest dat Nederlandse organisaties (vakbewegingen en werkgeversorganisaties) zich concentreren op landen buiten Nederland.
Zo heeft de FNV al geruime tijd een speciale website voor buitenlanders (Pracownicy migrujący Polski – FNV) en werkt TLN samen met de Poolse zusterorganisatie ZMPD.
Er worden zelfs rechtszaken in het belang van buitenlandse medewerkers gevoerd.

Waarom tegengaan belangrijk is

Wij dringen er al vanaf 2017 bij de EU op aan oneerlijke concurrentie terug te brengen naar natuurlijke concurrentie, waarvoor we toentertijd met (nu ex-)EP Dennis de Jong aan de tekentafel stonden.
Wij vinden namelijk dat een winstgevend en dus kapitaalkrachtig bedrijf ook voor zijn personeel kan zorgen, maar van een kale kip kun je nu eenmaal geen veren plukken.
Als een vervoerder uit een bepaald land 1 euro per km nodig heeft om uit de kosten te komen terwijl men in een ander land 2 euro nodig heeft kan er nooit een gelijk speelveld zijn.
Ook vinden wij het belangrijk dat we niet afhankelijk worden van externe vervoerders en dat elk land zijn eigen vervoersbedrijven draaiend moet kunnen houden.
Er zijn in de wereld genoeg voorbeelden waar de negatieve effecten op langere termijn zichtbaar zijn en die zijn vaak desastreus voor een land.

Mobiliteitspakket

Tijdens al onze gesprekken vanaf 2017 hebben wij nooit de Nederlandse organisaties aan de tekentafel zien staan, waardoor het ons verbaast dat die nu als mosterd na de maaltijd hun stem laten horen in artikelen.
Het lijkt ons wel logisch dat organisaties nu in de hoogste boom klimmen tegen de regels die in het MP ontwikkeld zijn.
Leden/klanten aan wie men geld heeft verdiend om gebruik te maken van de structuren lopen nu tegen de lamp, dus waar kloppen die aan? Precies, bij de organisaties die eraan hebben meegeholpen.

Eigen schuld

Het had al die jaren al normaal moeten zijn dat bedrijven op zoek waren naar chauffeurs uit eigen land, maar dat gebeurde amper en nu roept iedereen dat er geen chauffeur te krijgen is.
Je kunt je sterk afvragen of dit niet de eigen schuld is van de transportbranche en de diverse organisaties, die het aanpakken van imagoschade, onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden bewust hebben laten liggen door personeel uit lagelonenlanden te halen.
Maar men wil dit ook nu nog altijd niet toegeven en er wordt zelfs over gepraat om personeel uit Azië te halen.
Hoe kun je een land, jouw land, nog verder kapotmaken?

Afhankelijk

Iedereen weet dat alles begint bij het transport en Nederland is hard op weg om dit uit handen te geven en dus afhankelijk te worden.
Daarom is het mobiliteitspakket in onze ogen een must, omdat dit de enige manier is om organisaties die nalaten het belang van Nederland te verdedigen te kunnen passeren.
Een hele combinatie van wagen met oplegger kan simpelweg niet ingeschreven staan in een lidstaat waar regels en kosten anders zijn dan in de lidstaat waar ze 99% van de tijd actief zijn.
Het mag evenmin normaal zijn een chauffeur in te zetten die goedkoper is dan een chauffeur in de lidstaat waar hij het grootste deel van de tijd actief is, waardoor wij terugkeerplicht een goede zaak vinden.
Dit is de enige manier om de Nederlandse chauffeurs (en alle chauffeurs van de betrokken lidstaten) het respect dat ze verdienen terug te geven en hen daarbij normale lonen te betalen om op een waardige manier in hun levensbehoeften te kunnen voorzien.

Teamwerk

Het is sinds het ontstaan van de mensheid al een gegeven dat mensen moeten worden beschermd en dat vergt teamwerk en goed leiderschap.
Het is nu zaak te zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden, degelijke beloningen en campagnes om dit mooie vak meer bekendheid te geven.
Daarmee zouden organisaties nu bezig moeten zijn in plaats van enkel met losse flodders te schieten en zich in allerlei bochten te wringen in de hoop op respect en inkomsten.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht