Dinsdag 27 september 2022

We weten allemaal dat de vrachtprijzen sinds de vrije handel in de EU onder druk staan en nooit zijn meegegroeid met de economie. Er worden allerlei constructies bedacht om maar onder de prijzen van de concurrentie te kunnen te duiken. Zelfs vandaag zie je nog EU-transportbedrijven die personeel uit niet-EU-landen proberen te werven omdat die goedkoper zijn. Wie daarin slaagt kan een goede boterham verdienen en kan de concurrentie uitschakelen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Bedrijven ontpopten zich in landen waar alle kosten laag waren en werden aaneengesloten ingezet in andere landen, waar ze vrachten konden wegkapen van de vervoerders aldaar. Er werd niets aan gedaan, met als gevolg dat vrachtprijzen nooit met de landelijke economieën konden meestijgen en vervoerders die hogere prijzen nodig hadden om uit de kosten te komen in de problemen kwamen. Ook voor stijging van de lonen was weinig ruimte, waardoor beroepschauffeurs in de landen waar het levensonderhoud duurder is maar matig kunnen rondkomen met een gezin.

Structuren

Transportbedrijven die de mogelijkheid hadden waren er pijlsnel bij om (postbus)bedrijven in lagelonenlanden op te richten en zo te kunnen meeprofiteren van de ontstane structuren. Een voorbeeld is Boekestijn transport die veel Oekraïense en Russische chauffeurs in dienst heeft. Organisaties als Transport en Logistiek Nederland, maar ook andere bureaus, sprongen op om bedrijven te helpen dit te realiseren en eraan te verdienen.

Men zal hebben gedacht: "Wie dan leeft, wie dan zorgt; voor nu gaan we alleen maar dik verdienen en elke cent pakken". Vanzelfsprekend werd daarmee het probleem van oneerlijke concurrentie alleen maar groter en waren dit juist ontwikkelingen die de markt verziekten.

De kosten vrachtwagen plus chauffeur waren nu eenmaal een stuk lager in die landen en omdat een vrachtwagen mobiel is kon die dus ook werkterrein hebben in landen waar de prijzen hoger waren, waardoor de landelijke vervoerders aldaar werden kapotgemaakt. Je ziet ook dat er geen vrachten zijn in de regio's waar de vele (mega)transportbedrijven zijn gevestigd. Het is wel triest dat Nederlandse organisaties (vakbewegingen en werkgeversorganisaties) zich concentreren op landen buiten Nederland. Zo heeft de FNV al geruime tijd een speciale website voor buitenlanders (Pracownicy migrujący Polski– FNV) en werkt TLN samen met de Poolse zusterorganisatie ZMPD. Er worden zelfs rechtszaken in het belang van buitenlandse medewerkers gevoerd.

Waarom tegengaan belangrijk is

Wij dringen er al vanaf 2017 bij de EU op aan oneerlijke concurrentie terug te brengen naar natuurlijke concurrentie, waarvoor we toentertijd met (nu ex-)EP Dennis de Jong aan de tekentafel stonden. Wij vinden namelijk dat een winstgevend en dus kapitaalkrachtig bedrijf ook voor zijn personeel kan zorgen, maar van een kale kip kun je nu eenmaal geen veren plukken.

Als een vervoerder uit een bepaald land 1 euro per km nodig heeft om uit de kosten te komen terwijl men in een ander land 2 euro nodig heeft kan er nooit een gelijk speelveld zijn. Ook vinden wij het belangrijk dat we niet afhankelijk worden van externe vervoerders en dat elk land zijn eigen vervoersbedrijven draaiend moet kunnen houden. Er zijn in de wereld genoeg voorbeelden waar de negatieve effecten op langere termijn zichtbaar zijn en die zijn vaak desastreus voor een land.

Meer artikelen? Klik hier

Reactie plaatsen

Reacties (1)

Patrick Donk
27 september 2022 - 06:26

Dat is een waarheid als een koe 🐄 en iedereen kijkt maar toe , en laat t maar gebeuren en steken gauw de kop weer in t zand !!! struisvogel techniek noemen we dat !!! oh is dat zo , ja en dat gaat Jan de chauffeur niet winnen 🥇 die mag rustig door ploeteren

Reageren

Reageer op Patrick Donk

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht