Maandag 23 oktober 2023

Al eerder hebben Vakvereniging HZC en Transporteffect |Chauffeursnieuws als belangenbehartigers voor chauffeurs extra aandacht gevraagd voor een campagne van ProRail, gericht op de veiligheid bij spoorwegovergangen!

Uit cijfers blijkt dat bij een kwart van de ongevallen op overwegen beroepschauffeurs zijn betrokken. Behalve om aandacht en bewustzijn vraagt ProRail beroepschauffeurs om extra alert te zijn en altijd ruim vooruit te kijken, ook over de overweg heen.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Dat is in de praktijk echter niet altijd zo gemakkelijk en vanzelfsprekend. Daarom hebben HZC en Transporteffect |Chauffeursnieuws ook van onze kant onderzoek gedaan om in kaart te brengen hoe een spoorwegovergang is ingericht.

Onder onze volgers/leden kwam naar voren dat verkeerssituaties ook een oorzaak kunnen zijn.

Beroepschauffeurs vinden het vreemd als er vlakbij een spoorwegovergang een zebrapad of een stoplicht is. Hierdoor is het lastig om te anticiperen wat de voorgangers doen en daarbij is er regelmatig weinig ruimte om de spoorwegovergang vrij te houden.

Vaak gaat het goed maar risicobeperking is een belangrijk punt en als wij de chauffeurs dit vragen dan is dit vaak een antwoord. “We weten we niet hoeveel kans er is dat een wagen stil kom te vallen precies op dat stukje dat er een spoorwegovergang is, we weten wel dat elke situatie anders is bij een spoorwegovergang”

Vrachtwagens en tractoren met aanhangers zijn lang en log. Daarentegen zijn auto’s wendbaar en snel, we vragen dan ook dat auto’s rekening houden met de lange voertuigen. Het hoeft namelijk niet altijd zo te zijn dat een vrachtwagen of landbouwvoertuig niet meer verplaatsbaar is. Ruimte creëren kan hierdoor al snel de oplossing zijn om een botsing te voorkomen.

Het toenemend aantal ongevallen bij spoorovergangen waar beroepsvervoer bij betrokken is, baart ons wel veel zorgen.

Daarom ondersteunen Vakvereniging HZC en Transporteffect | Chauffeursnieuws & HZC van hart de campagne van ProRail.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht