Zondag 10 oktober 2021

We kunnen er niet omheen; media en organisaties roepen het keer op keer dat er een tekort aan chauffeurs is.

Dat dit er aan zat te komen kon iedereen in het transport wel aanvoelen. Rond 2006 hebben veel transportbedrijven het loon voor chauffeurs naar beneden bijgesteld. Het zou een tijdelijke regeling zijn om een beroepschauffeur van een E-schaal naar een D-schaal te plaatsen. De consequenties voor een chauffeur waren enorm. Niet alleen ging het uurloon met enkele euro’s omlaag, maar het werkte ook door op ziektegeld, pensioen en natuurlijk overuren.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Propaganda?

Dat men dit kon doen kwam door het principe van vraag en aanbod. Economisch ging het in die tijd wat minder en onze collega’s van de Oost-Europese landen boden zich steeds vaker aan op de transportmarkt. Maar hoe staat het nu met vraag en aanbod? Er is veel vraag en weinig aanbod, dus je zou verwachten dat transportbedrijven de salarissen weer omhoog zouden gooen. Dit zien we in Europa dus nog niet gebeuren en dan rijst de vraag of het chauffeurstekort echt is of slechts propaganda.

Het Verenigd Koninkrijk heeft vooral het probleem dat werkvergunningen door de regels na de Brexit niet makkelijk worden afgegeven. Hierdoor zijn de chauffeurs die vanuit andere landen kwamen en die ook vaak goedkoper waren voor de transporteurs nu niet meer welkom. Wat we wel zien is dat bedrijven nu met startbonussen en zoete koekjes chauffeurs aan het lokken zijn om bij hen te komen werken. Dit is in onze ogen iets tijdelijks en we zien het meer als een reclamestunt waarmee men in het nieuws kan komen dan als een daadwerkelijke oplossing. Zulke acties zijn ook beperkt en men kan er makkelijk mee stoppen wanneer het zo uitkomt.

Geen vetpot

Het blijft een feit dat beloningen voor de werkzaamheden een belangrijk punt zijn. Een chauffeur werkt veelal 13-14 uur per dag en er blijft weinig ruimte over voor het gezinsleven, wat ook inhoudt dat de vrouw des huizes vaak niet kan meehelpen door ook te gaan werken. Dan is een uurloon van maximaal € 16,41 (D6) niet bepaald vetpot en kunnen chauffeurs maar met moeite het gezin draaiend houden. Vaak is de enige optie zo veel mogelijk uren draaien, en veel chauffeurs zijn hiervan afhankelijk geworden.

Transportbedrijven geven vaak als excuus dat men de chauffeurs gewoon niet meer kan betalen en dat de vrachtprijzen zo laag zijn dat er weinig overblijft om een bedrijf rendabel te houden. Toch komen er volgens de cijfers van de NIWO elk jaar transportondernemers bij en we zien ook dat bestaande bedrijven vaker groeien dan kleiner worden. Ook is het een kwalijke zaak dat de rekening van de jarenlange houding van de transportbedrijven om Oost-Europese chauffeurs en bedrijven te stimuleren uiteindelijk bij de werknemer wordt gelegd.

Voor jou tien anderen



We hebben het als chauffeur allemaal weleens voor de voeten gekregen: “Voor jou tien anderen, dus doe alles wat je wordt opgedragen”. Hoeveel transportbedrijven hebben de afgelopen jaren hun eigen vrachten door een bedrijf uit het Oosten van Europa laten wegbrengen, zodat het rendement voor het bedrijf hoger was? Eigen chauffeurs reden steeds minder kilometers, wat hun verdiensten in gevaar bracht.

Laten we eerlijk zijn: wie zou het chauffeursvak nog aanbevelen wanneer men amper een gezin kan onderhouden ondanks dat men dagelijks dubbele uren maakt? Gelukkig is er ook goed nieuws: wij zien de sector steeds meer openstaan voor positieve veranderingen en het wordt de mensen langzaamaan duidelijk hoe belangrijk transport is. Wij vinden ook dat we niet alleen naar de beloningen moeten kijken; het is misschien nog wel belangrijker dat het respect voor en het imago van een chauffeur moeten worden opgevijzeld.

Met z’n allen kunnen we strijden voor een betere toekomst, een toekomst waar men een leven lang op kan bouwen. Daarbij zal de brug tussen politiek, werkgevers en werknemers ook moeten worden bewandeld. Alleen dan kunnen we in heel Europa een goede, mooie en sterke transportsector hebben.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht