Zondag 5 juni 2022

Sommige buitenlandse collega's staan al vanaf vrijdagmiddag stil en zullen door pinksteren op zijn vroegst pas dinsdag kunnen gaan rijden. Dit houdt in dat je bijna 96 uur in je wagen moet verblijven zonder dat je deze zelfs maar een meter kunt verplaatsen. Omdat de parkeerplaatsen vele kilometers buiten de bewoonde wereld liggen is even boodschappen doen of ergens naar toe gaan er vaak niet bij, waardoor de chauffeurs zijn aangewezen op de parkeerplaatsen en de voorzieningen daar.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Oorlog

In het begin van de oorlog hebben wij de belofte gedaan om onze collega's namens de Nederlandse chauffeurs bij te staan en dat doen we nog steeds. We rijden nog elke dag met kleine teams in Nederland rond om chauffeurs uit Oekraïne te begeleiden en steun te bieden. Er zitten erg veel Oekraïense chauffeurs op vrachtwagens met Poolse en Litouwse kentekens, waardoor iemand die niet in het transport zit al snel aanneemt dat er maar weinig Oekraïense chauffeurs zijn. Alleen in Polen zelf reden er in 2021 al 103.766 Oekraïense chauffeurs op een Pools kenteken. Het is dus een ernstige misvatting wanneer organisaties beweren dat er nauwelijks chauffeurs uit derdewereldlanden op onze wegen rijden.

Geld

Door de tijd is de situatie voor de Oekraïense chauffeurs wel verbeterd en zorgen bedrijven waarvoor ze rijden vaak dat ze bij hun salaris kunnen. Maar wat heb je hier aan geld als je gezin zich in een conflictsituatie bevindt en elke cent daar nodig is? Veel gezinnen hebben alle bezittingen verloren en het leven dat ze hadden is er niet meer. Wij kunnen ons niet indenken hoe het moet zijn als je vrouw en kinderen in onzekerheid leven en je nooit weet of je hun stem bij het volgende telefoongesprek nog zult horen.

Giro 555

Onlangs is er weer eens groots uitgepakt om het volk geld uit de zak te kloppen, deze keer voor de in nood verkerende Oekraïense bevolking. We hebben meermaals geprobeerd contact op te nemen met giro 555, maar deze zogenaamde goededoelenorganisatie blijft op geen enkele manier thuis geven. Er is ook nergens terug te vinden waaraan ze hun donaties besteden, wat bij ons sterk de indruk geeft dat al die miljoenen die daar zijn binnengekomen niet voor de mensen in nood waren. Daarom zijn we nog elke dag bezig om financiële hulp te krijgen, zodat we door kunnen gaan met onze actie. Transparantie is een van onze huisregels en wij willen giro 555 laten zien hoe het hoort door elke cent te verantwoorden, zoals je hier kunt zien:

 Er is tot nu ongeveer 168 miljoen euro ingezameld. Dit geld wordt besteed door de SHO, Samenwerkende Hulporganisaties. Dit zijn 11 grote organisaties, zoals het Rode Kruis, Oxfam Novib en Stichting Vluchteling. Daarnaast heeft de SHO nog 7 kleine partnerorganisaties. Particuliere hulporganisaties(maar ook wij als stichting) hebben geen toegang tot de pot van 168 miljoen euro. 

Vrijwilligers

Ons team is nu tijdens de pinksterdagen wederom hun tijd aan het opofferen om namens Nederland de chauffeurs respect te bieden en te zorgen voor een schouder om op te steunen. We blijven voedsel en hygiëneproducten uitdelen zolang we het kunnen bekostigen.

Wij maken een diepe buiging voor alle vrijwilligers en we zijn er trots op dat we ons als Nederlanders kunnen verplaatsen in de situaties van onze medemensen.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht