Woensdag 16 augustus 2023

Transporteffect – Chauffeursnieuws zet zich al sinds 2021 volop in om aandacht te vragen voor het feit rijbewijzen uit derde landen niet voldoen aan de eisen zoals deze zijn gelden binnen Europa.

Volgens ons is het erg belangrijk dat er binnen Europa geldende afspraken worden nagekomen.
Het kan niet zo zijn dat een Europese beroepschauffeur zich aan allerlei strenge regels moet houden en een chauffeur daartegen uit een derde land in Europa gewoon kan rondrijden zonder te moeten voldoen aan enige proef van vakbekwaamheid of een medische toets.
We zagen helaas ook dat sommige transportbedrijven gebruik maakten van deze derde landen chauffeurs en daarbij minder beloning voor het werk gaven aan chauffeurs die wel aan alle Europese regelgeving voldeden.
Dit werkt oneerlijke concurrentie in de hand, dat op zijn beurt er weer voor zorgt dat vrachtprijzen onder druk komen te staan. Zeer kwalijke ontwikkelingen!

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Het medisch geschikt zijn als beroepschauffeur om te rijden op een groot voertuig is eveneens een zeer Belangrijk punt. Verder is het zeker niet wenselijk dat beroepschauffeurs onder invloed van medicatie (medicijnen) of in andere vorm van medische/ gezondheidsproblemen de wegen onveilig kunnen maken.

Vandaar dat wij ons enorm ingezet hebben om hiervoor bewustwording te creëren bij degenen "die aan de touwtjes trekken". Wij doen dit zowel op landelijk niveau als op Europees niveau.

De kogel is door de kerk

Sinds kort is te lezen op de website van de Rijksoverheid dat Oekraïense rijbewijzen niet geldig zijn in Europa voor chauffeurs die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer. Met andere woorden wanneer een Europese beroepschauffeur in Nederland of Europa code 95 op het rijbewijs moet hebben, dan moet dit ook het geval zijn bij een chauffeur uit een ander niet Europees land (derde landen).

De 185 dagen regel geldt dus niet voor de code 95!

Onduidelijk en verwarring

Verwarring is vooral ontstaan over de 185 dagen regel dat een buitenlandse chauffeur de tijd had om zijn rijbewijs om te wisselen naar een Nederlands (Europees) rijbewijs. Nu is daar ook duidelijkheid over gekomen: het rijbewijs is niet altijd omwisselbaar (b.v. Oekraïense rijbewijs) en er zal dan ook na 185 dagen een Nederlands rijbewijs behaald moeten worden in alle klassen die wenselijk zijn. Rijbewijzen uit de EU-landen, EER-landen of Zwitserland kunnen wel omgewisseld worden zonder opnieuw rijexamen te moeten doen.

Consequentie

Beroepschauffeurs die uit derde landen komen én niet in het bezit zijn van een Europees rijbewijs met code 95, zijn derhalve in overtreding en tengevolge niet verzekerd! Zelfs het voorbeeld van een chauffeur die afkomstig is uit een derde land met een rijbewijs uit dat land die moet lossen in Europa, is niet geoorloofd en dus in overtreding.

Transportbedrijven let op! En wees hiervan bewust.


Wordt vervolgd.

-------------------

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht