Dinsdag 1 november 2022

De ene transporteenheid is niet de andere; als je bijvoorbeeld met een bulkwagen rijdt of in het autotransport zit heb je minder snel hinder van de harde wind dan wanneer je in het containervervoer zit of met een huifwagen rondrijdt. Het is ook voor elke chauffeur anders; als internationaal rijder kun je vaker te maken krijgen met harde wind dan wanneer je alleen maar in Nederland rond de kerk rijdt. Het voordeel van deze verschillende transporten is dat we elkaar kunnen helpen met tips over hoe je kunt omgaan met harde wind als je op de weg zit.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
transporteffect tips storm

Geladen

Geladen ben je al snel zwaar genoeg en zul je minder risico lopen van de weg te worden geblazen, maar daarbij is de lading wel erg belangrijk. Als je in het stukgoed zit en meerdere adressen aandoet moet je goed opletten hoe je de lading verdeelt, want je moet niet willen dat je op de aandrijfassen weinig en achterop veel gewicht hebt.
Je moet zorgen dat je druk op de aandrijfassen blijft houden om de wagen onder de controle te kunnen houden. Dit is trouwens niet alleen belangrijk bij harde wind, maar ook met rijden in de sneeuw.
Het kost vaak extra inspanning om de lading zo in te delen dat het risico laag blijft, waardoor je wanneer je meerdere laad- en losadressen aandoet de lading bij die adressen soms moet verplaatsen.
Een huiftrailer is een windvanger en je moet er zeker rekening mee houden dat het dak los kan waaien. Daarom is het geen overbodige luxe om 3 spanbanden over het dak heen te spannen, zodat het zeil van het dak niet los kan komen.
Wat opvalt tijdens een storm is dat maar weinig chauffeurs die moeite nemen, maar hoe vaak hoor je niet dat het dak eraf waait met alle gevolgen vandien voor de overige weggebruikers.

Leeg rijden

Als je leeg rijdt moet je echt oppassen, en vooral als je nog een kooiaap achterop hebt ben je een windvanger met weinig druk op de assen.
Een standaard vrachtwagen met huif weegt leeg dan wel zo'n 17 ton, maar je bent wel lang en 4 meter hoog.
Zelfs met een lege container ben je een enorme windvanger, wat zeker gevaren met zich meebrengt.
Bij een huiftrailer zou je de schuifgordijnen nog open kunnen doen en met een spanband vastmaken zodat de wind erdoorheen kan, maar bij een container of koelwagen (vaste opbouw) is dit niet mogelijk.
Binnendoor rijden is vaak een goede optie, waarbij je gebruik kunt maken van de beschuttingen die het landschap geeft.
Ook is de snelheid zeker belangrijk op de snelweg, maar vooral bij het rijden over bruggen en viaducten.

Hou te allen tijde de windrichting in de gaten.

Planners en werkgevers

Als chauffeur moet je niet vergeten dat rijden met harde wind zeer intensief is.
Je bent constant alert en daardoor is het belangrijk dat je ook vaker dan je gewend bent een pauze pakt.
Dit zullen sommige planners en werkgevers niet toejuichen, maar je eigen veiligheid en verantwoordelijkheid gaan voor alles.
Wij vinden dat een chauffeur niet zomaar op goed geluk de weg op moet gaan, maar echt meer tijd en maatregelen moet nemen om het risico voor zichzelf en andere weggebruikers zo laag mogelijk te houden.
Rij bij onstuimig weer altijd met de verlichting aan en zorg dat je bandenspanning in orde is.
Juist de kleine dingen kunnen een groot verschil maken en daardoor moet een chauffeur het serieus nemen als hij de weg opgaat.
Als je eenmaal op de weg zit kun je onverwacht met rukwinden te maken krijgen en daarom moet je op voorhand je maatregelen getroffen hebben.

Als jullie meer tips hebben kun je die hieronder invullen, zodat wij ze erbij kunnen zetten.

Opmerkingen


Vraag via kanaal 19 of je naast een autotransporter mag rijden. Deze kan de wind voor je breken! Als autotransportchauffeur hoef je de auto's alleen maar extra te zekeren zodat de auto's er niet afwaaien!


Ik rij met een vaste box, leeg en ook vol, het beste is je snelheid op 80/82 te houden en bij rukwinden tegen te sturen, haal niet in en blijf zoveel mogelijk rechts rijden, dat helpt het beste, het enige wat je ervan krijgt is flinke spierpijn in je schouder en armen


Bij ons op de zaak hebben we gisteravond al een bericht gehad wbt spanbanden over het dak en mocht je het niet meer vertrouwen ding aan de kant. Vandaag hebben ze tegen 12uur een mail gestuurd dat er na 14uur in principe niet veel meer gedaan werd zodat de meesten bij tijds terug konden komen. Ook rijden de nachtautos op t binnenland vanacht niet. Zouden ze bij alle bedrijven moeten doen in deze omstandigheden.


Tsja makkelijk beschreven. Probleem is het moet allemaal ...... even....... gebeuren. In je uppie. En gaat het alsnog mis al is het niet door jouw toedoen. Dan is het je bent chauffeur en je bent dom . Schuldig aan alles wat misgaat. Code 95 helpt op die momenten ook niet meer. Tsja het mag wat kosten


Dit bericht zouden ze zo kunnen opnemen in de code 95 opleiding, word er ook eens een keer wat gedaan aan praktijk opleiding i.p.v. theoretisch gezever.


ik ben moeten stoppen met bulk te lossen begon al na 2 cilinders hevig te schudden direct laten zakken


Een aantal jaar was er ook een fikse storm en toen werd er gesproken over of het voortaan niet beter zou zijn om ook het vrachtverkeer bij een bepaalde windkracht ook stil te zetten maar daar is denk ik niks van terecht gekomen


Ik rijd zelf nu oa distributie naar supermarkten. Als je geen volle vracht hebt kan het soms best uit om wat zwaar fust op de heenreis mee te nemen zoals wat balen karton. Op de terugweg ben je dan niet leeg maar heb je in ieder geval die balen erin.

-----------------------

Mijn zoon heeft een goede baas hij heeft ze naar binnen geroepen voor het ergste begon dank jos

---------------------

Zet je 27mc op 19 en vraag om hulp als je het nodig hebt. Ik zelf zet hem vaak op 19 op zulk soort dagen om naast een lege truck te rijden aangezien de leeg gewicht van mijn truck al 20.680kg is


wij gaan als (zware )bergers altijd door.storm,wind.,sneeuw, regen, ijzel, en gladheid wij moeten onze verantwoording dragen dan zijn wij er om onze mede chauffeurs te helpen.Voor ons bestaat er geen nee... gestrande chauffeurs wij helpen jullie altijd en zullen daar altijd voor uit rukken

--------------------------------

Voor je eigen veiligheid zorgen nr tijdens je rit, rijd met beleid( doen ze ook nie allemaal wind of géén wind, storm) , komt het spul later aan dan sorry, liever heelhuids thuis dan in de vangrail,koppie erbij, beide handen aan het stuur , want die ruk winden liegen er nie om, en blijf rustig ontspannen, al met al toi toi toi allemaal, dit kunnen wij??-------

--------------------

Ik ben zelf taxi chauffeuse en ik rij lange afstand ritten. Morgen ook van Arnhem naar Groningen. Ik snap niet dat de treinen niet rijden..! Zal best een goede rede voor zijn.. maar vind het vreemd. Ik wens al mijn collega chauffeurs heel veel sterkte morgen. En mijn tip is.. kalm aan.. dan maar wat later thuis!

--------------------------

zag in engeland vaak bij storm deden de jongens de zeilen van een lege tautliner gewoon open naar achteren en ee spanband erom zodat de wind door de bak kon ipv die grote lappen zeil die heel veel wind pakken . is dat een idee ?

-----------------------

Heb respect voor alle vrachtwagenchauffeurs
Jullie zorgen dat de winkels bevoorrading krijgen zoals bouwmarkten supermarkten en de bouw enz enz
Echt een dikke ?? mensen moeten meer respect hebben voor deze mensen

--------------------------------

Je bent zelf verantwoordelijk en neem geen onnodig risico zou ik zeggen. Als de goederen er morgen niet komen dan overmorgen……. Heel thuiskomen bij je gezin is veel belangrijker toch

-------------------------------

Ik herinner me een soortgelijke periode ik denk een jaar of 20 geleden, reed toen met een huif. Toen werd er zelfs niet aangeraden om thuis te blijven dat kwam niet eens ter sprake. Ook sociale media bestond nog niet. Wat ik me nog herinner is dat ik s'avonds hoorde dat er hier en daar 1 in de gracht was gewaaid

.---------------------

Dit bericht zouden ze zo kunnen opnemen in de code 95 opleiding, word er ook eens een keer wat gedaan aan praktijk opleiding i.p.v. theoretisch gezever.

--------------------------

Volgens onze planners valt het allemaal wel mee, toen ze hun kantoor raam dicht deden hadden ze helemaal geen last meer van de wind!

-----------------------

Mijn man zit ook nog op de weg.hoop voor hem en alle anderen dat het gaat.heel veel kunnen eerder naar huis of thuiswerken chauffeurs kunnen dat niet.word vaak te makkelijk over gedacht.succes allemaal

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht