Uit onze enquête die door ruim 3850 chauffeurs is ingevuld blijkt dat vermoeidheid onder de chauffeurs zeker een punt is dat aandacht verdient. Nu horen we mensen al vanaf de zijlijn roepen dat minder uren maken het medicijn is. Ook de politiek zal op deze stelling snel reageren met: strenger controleren en meer regels. Wij durven te zeggen dat men de plank dan misslaat en dat men veel breder zal moeten kijken omdat regels, controles en minder uren maken hier niet de medicijnen zijn. Wij zien vooral dat werkdruk en het continu achter de vodden aanzitten door planners flink bijdragen aan dit probleem.
Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.
Word lid. Jullie welzijn is onze missie.Burn-out
Uit een vorig jaar gehouden groot onderzoek bleek ruim 37% van de beroepschauffeurs weleens burn-outklachten te hebben.
Stress door dagelijkse werkdruk, constant rekening moeten houden met de wettelijke regels en het steeds drukker wordende verkeer trekken een grote wissel op een chauffeur.
Ook heerst steeds sterker het gevoel dat de ruimte op de weg alsmaar kleiner wordt, waardoor je met veel meer factoren rekening moet houden om van A naar B te komen.
In ons artikel "Verantwoordelijkheid van de beroepschauffeur wordt vaak onderschat" hebben we hierover al punten belicht.
Wij blijven erbij dat vermoeidheid van de beroepschauffeurs vooral komt door de druk die de werkgevers hen opleggen, want die willen altijd het hoogst mogelijke rendement uit de wagens halen. Dat ze je in real time kunnen volgen en opdrachten kunnen aanpassen die je dan à la minute moet opvolgen, maakt het hen lekker makkelijk om vanuit hun luxe bureaustoel de druk op jou op te voeren.
Werkgever
Ook kan je werkgever jou op elk moment ter verantwoording roepen, met bv de gegevens uit de boordcomputers als stok achter de deur. Zo word je alsmaar meer onder druk gezet doordat jouw rustpunten steeds vaker door je werkgever worden afgedwongen en niet wanneer jij ze nodig hebt. Eerder kon je na een nacht slecht slapen zelf bepalen de volgende nacht 11 in plaats van 9 uur rust te nemen, maar door de steeds strakkere planning is die keuze er niet meer en kun je onderhand niet meer zelf bepalen wanneer er een tandje lager moet worden gewerkt om je energie te kunnen behouden.
Dit vinden wij een kwalijke zaak. Het is juist uitermate belangrijk is dat je goed uitgerust en fris in je hoofd achter het stuur zit, wat vrijwel onmogelijk is wanneer je iedere keer je planner in je nek voelt hijgen.
Reactie plaatsen
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties.