Maandag 7 juni 2021

Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk, want de mensen die aan de touwtjes trekken hebben waarschijnlijk nog nooit met een vrachtwagen (mee)gereden. Daarbij zijn er ook steeds meer mensen die in een personenwagen rijden en die klagen wanneer een vrachtwagen een andere vrachtwagen inhaalt. Naar onze mening neemt door een inhaalverbod de veiligheid af en ontstaan er juist gemakkelijker files. De veiligheid voor personenwagens is vaak in het geding, maar ook voor de vrachtwagenchauffeur brengt het een groter risico op ongevallen met zich mee.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Afstand houdenZelfs als iedereen de wettelijk gestelde afstand zou aanhouden blijft het effect nagenoeg hetzelfde, omdat de reactietijd en het blindstaren op de voorganger in acht moeten worden genomen. De reactietijd neemt toe wanneer de voorganger enkel het gas loslaat. Men ziet dit niet als remmen, omdat de remlichten niet aangaan. Ook wordt de reactietijd langer als meerdere voertuigen achter elkaar rijden. Dan zijn er nog de situaties waarbij een of meerdere personenwagens ertussen kruipen om in- of uit te voegen. Om de wettelijke afstand te behouden zal men dan het gas moeten loslaten of moeten remmen, waardoor men achter in de colonne sterk moet afremmen.

Rijstroken enkel voor vrachtwagens

Transporteffect vraagt zich af of er een ander effect zal zijn wanneer er rijstroken voor enkel vrachtwagens zouden komen. Personenwagens zullen toch moeten blijven in- en uitvoegen over die rijstroken. Het voordeel zal zichtbaar zijn wanneer een andere rijstrook is versperd of als er afritten zijn.

Beperken van inhaalverboden vrachtwagens

Beperking in plaats van uitbreiding van inhaalverboden zal in onze ogen leiden tot een verbetering van de verkeersveiligheid voor vrachtwagenchauffeurs, maar ook voor overige bestuurders. Personenwagens hebben er veel last van als men lange tijd moet inhalen, vooral bij regen.

Door het inhalen zo vaak mogelijk toe te blijven staan zullen de lange colonnes verdwijnen en zal er een betere verdeling op de weg zijn. Daarbij is het gevaar van blindstaren op de voorganger ook geweken, omdat op natuurlijke wijze vaker grotere afstanden tussen vrachtwagens zullen ontstaan. Het is dan minder vaak nodig de snelheid aan te passen en er is dan ook ruimte voor in- en uitvoegen. Het verkeer kan zich zo gestroomlijnder bewegen.

Wij zien driestrookswegen met de linkerstrook voor alleen personenwagens en de middelste en rechterstrook voor personen- en vrachtwagens als de ideale wegindeling.

Uiteraard ontbreekt het weleens aan ruimte, in welke gevallen een dubbeldeks wegdek ook een oplossing zou kunnen zijn.

Wij blijven hoe dan ook van mening dat met een beleid van veel inhaalverboden de verkeersveiligheid onnodig nog meer in gevaar wordt gebracht, zeker voor de beroepschauffeur.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht