We horen het vaak: je mag maximaal 4 meter hoog zijn, dus als je te hoog bent is het altijd de fout van het materieel of van jou, de chauffeur. Met deze theoretische redenering zal men bij het overgrote deel van het volk een punt hebben omdat het gros van de mensen niet weet wat er allemaal bij transport komt kijken. Dit kunnen wij hen niet kwalijk nemen; zij gaan ook maar uit van wat de zogenaamde 'expert' - die ook vaak weinig benul heeft - roept. Daarom is het zuur dat in de media alsmaar wordt gesteld dat elke vrachtwagen hoger dan 4 meter zwaar in overtreding is. Nog triester is het als een minister of iemand die zich voordoet als 'expert in het transport' dit roept.
Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.
Word lid. Jullie welzijn is onze missie.Verantwoording
Als het zo kort door de bocht wordt genomen is er een groot probleem. Hoe kun je dan (graaf)machines of andere grote materialen vervoeren? Ook zijn de regels niet in elk (EU-)land hetzelfde en kan een buitenlandse vrachtwagen dus best wat hoger zijn. In het VK geldt zelfs helemaal geen maximale hoogte. De firma en de chauffeur weten wel dat er in Nederland pas een waarschuwingsbord wordt geplaatst wanneer de doorgang lager dan 4 meter is.
Bij het laden van los gestorte vracht of machines en andere niet-deelbare goederen is voor een chauffeur moeilijk in te schatten hoe hoog het hoogste punt is en kan hij daar ook niet altijd op een veilige manier bij.
Tijdens het rijden kan de lading ook verschuiven, waardoor de hoogte kan veranderen.
Een viaduct geeft natuurlijk niet mee en we zien regelmatig in de krant welke grote gevolgen dit kan hebben.
Overzicht
Dat een chauffeur geen overzicht van alle doorrijhoogten van viaducten enz. paraat heeft maakt het er niet bepaald makkelijker op.
We hebben Rijkswaterstaat hierover bevraagd en kregen enkel de standaard riedel dat je max 4 meter hoog mag zijn (en anders ontheffing moet aanvragen) en dat je routeonderzoek moet doen.
Dit vinden wij treurig, omdat Rijkswaterstaat hiermee aangeeft geen rekening te houden met internationale wagens en daarbij ook vergeet dat elk twijfelgeval in de praktijk veel tijd en energie kost.
Stel je het volgende voor.
Je gaat los gestort schroot rijden en je meet 4 meter. Je doet er een net overheen en gaat rijden. Onderweg wappert het net en dit wordt opgemerkt door de signalisatie.
Meteen wordt breeduit in het nieuws gebracht dat jij met een te hoge vrachtwagen rijdt en dat jij daardoor een file hebt veroorzaakt.
Of je meet 4 meter en je gaat rijden. Er komt onderweg wat meer lucht in de balgen waardoor je opeens 4.02 bent. Dat wordt gesignaleerd, met alle genoemde gevolgen vandien.
Zo zijn er tal van voorbeelden dat niet altijd alles te voorkomen is.
Het is wel treurig dat de chauffeur altijd de kwaaie pier is, de stouterik die meteen voor van alles en nog wat wordt uitgemaakt.
Ontheffing
Zoals gezegd moet je een ontheffing aanvragen voor vrachten hoger dan 4 meter en tot 4,25 m kan een jaarlijkse ontheffing worden aangevraagd. Dus wanneer de media roepen: "Alweer vrachtwagen te hoog!" betekent dit nog niet dat de chauffeur in overtreding is. Dan is het ook nog de chauffeur die bij elke millimeter hoger dan 4 meter een tijdrovend routeonderzoek moet doen, en dat kan niet altijd. https://dwo.rdw.nl/ConsultRestrictions/ViewRestrictions
Het lastige hierbij is dat ervan wordt uitgegaan dat elke chauffeur - dus ook een buitenlandse - mobiel internet heeft en digitaal vaardig is, maar bijvoorbeeld een chauffeur uit het Oostblok kan vaak weinig met het internet of heeft een te kleine databundel.
Wij vinden het op zijn plaats dat Rijkswaterstaat de database met de doorrijhoogtes gewoon via een PDF beschikbaar maakt en ervoor zorgt dat dit bij de in Nederland opererende internationale vervoerders bekend wordt gemaakt. Je mag toch verwachten dat hier ook een flink stuk verantwoordelijkheid ligt. Wat blijft is de vraag: waarom moet elke chauffeur zich automatisch verantwoorden?
Gezien de traagheid van de gevestigde instanties door de jaren heen zijn wij alvast bezig onze eigen database in te richten, die we zo snel mogelijk kenbaar zullen maken.
Opmerkingen:
De chauffeur wordt verantwoordelijk gehouden, en dat is ook deels zijn taak. Een spanband trekken is ook een optie, maar gemakzucht is meestal de boosdoener. Er zijn bedrijven die altijd te hoog rijden. Aangezien er met standaard maten word gereden, is er normaal gesproken ook geen probleem, maar als er met open containers of open trailers gereden word, zul je altijd een nameting moeten doen. Dit wordt niet gedaan, dus ligt de verantwoordelijk bij de chauffeur. Aangezien de regels in alle EU landen 4mtr hoog max zijn. Is het voorbeeld Engeland een hele slechte, dat weten jullie ook. Aangezien de oost Europese chauffeur geen tot slechte rijopleidingen hebben gehad, weten zij niet eens hoe hoog,breed of lang ze zijn of mag zijn. Nu zal er weer worden geschreven/gezegd dat ik er geen tot weinig verstand van heb. Bij deze 25 jaar rijervaring internationaal, en ook gewoon een oude kaart lezer, daar komt het grootste probleem vandaan, die domme chauffeurs die alleen op Dom Dom kunnen rijden.
Met vriendelijke groet Mark
Reactie plaatsen
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties.