Terugkeerplicht vrachtwagens afgeschaft, wat betekent dit nu echt?
De Europese regel die vrachtwagens verplichtte om regelmatig terug te keren naar hun thuisland is geschrapt. Maar wat betekent dit nu voor jou. Is het nu goed nieuws, of juist een nieuwe uitdaging waar we rekening mee moeten houden?
Oneerlijke concurrentie blijft bestaan
De transportsector kan een harde wereld zijn. Vervoerders uit landen als Litouwen, Polen, en Bulgarije rijden vaak ver buiten hun eigen grenzen, omdat er simpelweg niet genoeg werk is in hun thuisland. Dit zorgt ervoor dat ze voor langere periodes in West-Europa blijven rondrijden, soms wel weken of zelfs maanden achter elkaar. En jij ervaart vast dagelijks hoe lastig het kan zijn om een parkeerplaats te vinden die niet vol staat met vrachtwagens uit deze landen. Nu de terugkeerplicht is afgeschaft, wordt dit probleem alleen maar groter.
Doordat deze chauffeurs voor veel lagere tarieven kunnen rijden ontstaat er oneerlijke concurrentie. Omdat de loonkosten een stuk lager zijn, kunnen zij transport ook tegen bodemprijzen aanbieden. Dat betekent dat de tarieven onder druk komen te staan, de concurrentie steeds schever wordt en dat het steeds moeilijker wordt om een eerlijke prijs te krijgen voor ritten.
Wat kan Europa hier aan doen?
Het schrappen van de terugkeerplicht is misschien een feit, maar er zijn nog steeds oplossingen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Slimme terugkeermogelijkheden, waarbij je niet langer met een lege vrachtwagen terug hoeft te rijden, maar gebruik kunt maken van speciale treinen die vrachtwagens terugbrengen naar hun thuisland. Of Strengere handhaving van rijbewijzen, veel chauffeurs rijden nog steeds zonder de juiste papieren of met een rijbewijs uit een niet-Europees land. Als er beter wordt gehandhaafd op chauffeurs die met de juiste vergunningen op de weg zijn, zou dit een eerlijker speelveld creëren en de veiligheid op de weg verbeteren. En Eerlijke tariefstructuren, als iedere chauffeur een eerlijke kans krijgt om goedbetaalde ritten te vinden, zonder dat de markt wordt overspoeld door bodemprijzen, zou dat de hele sector een boost kunnen geven.
Jouw mening vinden wij belangrijk. Wat vind jij?
We willen graag weten wat jij denkt over deze ontwikkeling. Is het afschaffen van de terugkeerplicht een verbetering voor jou, of juist een stap achteruit? Deel jouw ervaringen met ons. We horen graag van de mensen op de weg, de echte experts die elke dag het verschil maken. Samen staan we sterker
"Jij maakt het verschil op de weg. Laten we samenwerken aan een eerlijke toekomst voor alle chauffeurs in Europa!"
Artikel in samenwerking met Vereniging Transportbedrijven Nederland - VTBN en de Vakvereniging HZC
Onderaan reacties
Binnengekomen reacties één op één
Minder werk voor Nederlandse chauffeurs of tot geen werk voor de Nederlandse chauffeurs meer leiden tot WW
Mijn gedachten is zeer complex. Ik heb een eigen transportbedrijf. Ik sta voor een enorme kostenpost om de tachograven te vervangen. Als terugkeerplicht door zou gaan wordt mijn visie hierop anders. Maar voor nu denk ik waarom doe ik dit eigenlijk. En als je dan ook nog hoort in de media dat ILT aangeeft dat controle moeilijk is dan wordt ik enorm gefrustreerd. We graven ons eigen graf laten we als branche organisatie hier wat mee gaan doen en niet als een kudde schapen achter elkaar aanlopen.
Dit betekent een grote overwinning voor de oost Europese transport bedrijven.
Niet te geloven dat er niemand tegen in gaat.
Het is uitbuiting van de bovenste plank, om van de verkeersveiligheid nog maar te zwijgen.
Weken in een auto leven beïnvloed ook je mentale gesteldheid.
En de controlerende instanties doen er niks aan.
Zo helpen we allemaal de west Europese transport bedrijven naar de kloten.
Erg jammer.
Want chauffeur zijn is en blijft een pracht beroep.
Zelfs na 33 jaar stap ik elke dag nog fluitend in de auto.
Er werd al nauwelijks gecontroleerd op ongeldige rijbewijzen of cabbotage en dat zie ik de komende tig jaren ook niet gebeuren
Bull shit ! Ze gingen toch al niet terug . Dus er veranderd weinig . Maar verdwijnt nu die regel 56 dagen controleren ook weer ? Of worden we daar wel genaaid !
Als terugkeerplicht word afgeschaft, wat gebeurd er dan met de NLse transport bedrijven als internationale chauffeurs vol continu op de weg mogen blijven, het is al zwaar te concureren met de huidige prijzen, maar dat word dan toch veel zwaarder.
Denk dat er niks veranderd, controle en handhaving, was toch al niet van toepassing. Dus iedereen drinkt een glas, doet een plas en laat t zoals t was
Ze proberen er alles aan te doen om het chauffeursvak onaantrekkelijk te maken.
Net als in de tuunbouw, landbouw bouw en op en overslag zal ook het chauffeursvak kapot gaan in NL. Nu zijn er al niet veel jongeren die chauffeur willen worden en dat wordt alleen maar minder. En ook ouderen zullen stoppen omdat de lol er af gaat op deze manier.
En dat is wat de hoge heren willen.
Ikzelf zit 36 jaar op de weg maar het wordt er niet leuker op.
Is natuurlijk een zeer slechte zaak voor de West-Europese vervoerders. Hebben we net alle auto's van een nieuwe tachograaf voorzien met de gedachte dat die investering misschien komend jaar terugverdiend gaat worden omdat de oneerlijke concurrentie uit Oost Europa met de terugkeerplicht ook wat meer onkosten zou gaan krijgen. Blazen ze alles weer af, ongelooflijk dat die Oost-Europese landen dit er door krijgen.
Mijn indruk is dat er wel gezegd word dat men iets aan de moderne slavernij wil doen maar dit in de praktijk niet gedaan wordt omdat men als de dood is dat de vrachttarieven omhoog gaan en zo de concurrentiepositie tov china verslechterd voor de fabrikanten.
Dat de grootere bedrijven die al hebben uitgevlagd door kunnen gaan met hun ondermijnings activiteiten, kijk naar een ewals wolter koops vos
Dit zijn ook de bedrijven die chauffeurs niet conform de regels in hun cabine laten leven.
Wel een vreemde
Vraagstelling betreffende de tarieven van de transporten sinds wanneer maken de chauffeurs die ?
Keten aansprakelijkheid word ook niet echt op doorgezocht opdrachtgevers zouden er op aangesproken moeten worden indien er onder kostprijs gereden word wat in enige gevallen zeker gebeurt willens en wetens, dit betreft dan nl bedrijven met buitelands personeel via wazigge constructies, maar zolang we de pakketjes gratis thuis bezorgt willen hebben zal er niet veel veranderen