Maandag 30 mei 2022

Het lijkt wel of alle organisaties die moeten opkomen voor bedrijven op hetzelfde schip zitten, of hebben ze eindelijk weer eens een onderwerp om over te schrijven? Er is op papier uitgewerkt dat de transportsector de CO2-uitstoot binnen 7,5 jaar moet halveren. We zeggen bewust 'op papier' omdat we nu organisaties zien die zeggen graag te willen helpen, maar wij vinden hun visie niet realistisch en totaal voorbijgaand aan de praktijk.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
electric

147.000

Begin 2022 stonden er bijna 147.000 zware vrachtvoertuigen in Nederland geregistreerd, waarvan zo'n 73.500 vrachtwagens (de helft) dus over 7,5 jaar geen uitstoot mag hebben.
Is dit realistisch? Wij vinden van niet en we vinden het onzin dat alle organisaties de druk zo opvoeren in plaats van degenen die aan de touwtjes trekken van goede informatie te voorzien, wat tenslotte hun taak is.
Natuurlijk vinden ook wij duurzaamheid en een schoner milieu erg belangrijk, maar dan moet er wel een realistisch plan worden gemaakt en niet een waarvan eigen rijders, werkgevers en bedrijfsleiders 's nachts wakker liggen.

De helft minder kilometers

Er is wel een oplossing: de nu in Nederland geregistreerde vrachtwagens gaan gewoon de helft minder kilometers maken en de andere helft zal dan door buitenlandse vrachtwagens worden weggereden.
Dan kunnen we ons trots op de borst gaan kloppen dat we de helft minder uitstoot dan voorheen hebben, maar is dit de manier?
Electrische vrachtwagens met accu’s hebben op het moment zo veel nadelen dat er niet veel over wordt geschreven, maar iedereen die er vijf minuten over denkt weet dat een goede oplossing voor zware vrachtwagens nog heel ver weg ligt.
Het valt ons vooral op dat men tegen beter weten in de druk op transportbedrijven toch erg aan het opvoeren is.
Organisaties zouden in het belang van de bedrijven moeten denken en daarom bevreemdt het ons dat ze de kant van de politiek lijken te kiezen.

Duurzaamheid bevorderen

Grote transportbedrijven hebben misschien iets meer armslag en als er eens een elektrische vrachtwagen wordt aangeschaft zal men dit wellicht eerder doen voor goede reclame dan dat men het echt wil. Ondernemers die maar een klein aantal wagens hebben, en dit zijn de meeste, kunnen voor 2030 maar moeilijk aan de eis voldoen. Wij kunnen ons niet onttrekken aan de gedachte dat dit weer prachtig past in het al eerder vermelde plan om het aantal geregistreerde vrachtwagens te halveren.

Waterstof

Naar ons idee blijft waterstof een goede manier om duurzaamheid te bevorderen en daarbij zullen zeer veel nadelen wegvallen die wel tellen als men met accu’s en oplaadstations gaat werken. Maar ook dit lijkt een politiek spel; er valt voor overheden veel minder geld te verdienen wanneer enkel op waterstof wordt ingezet. Dat is jammer, omdat het tenslotte om het milieu zou moeten gaan.

We worden om de oren geslagen met propaganda en werkelijk iedereen moet diep in de buidel tasten 'voor het milieu', maar wanneer er minder valt te incasseren blijkt de overheid datzelfde bedreigde milieu opeens niet zo belangrijk te vinden.

Hoeveel zware vrachtvoertuigen zijn er in Nederland?

TLN wil per 2030 halvering CO2-uitstoot voor transportsector

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht