Zaterdag 3 december 2022

De beroepschauffeur staat de afgelopen tijd bijna centraal in alle media.
Chauffeurstekorten en lege schappen worden veel genoemd, maar er wordt ook meer en meer geroepen dat een beroepschauffeur zijn verantwoordelijkheid moet nemen.
Voor ons een reden om eens uiteen te zetten dat het vak van beroepschauffeur niet zomaar een beroep is en dat het sowieso al veel verantwoordelijkheden met zich brengt.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Onder het volk wordt al snel gedacht: "een beetje rijden en af en toe een levering doen en dat is het", maar dit is natuurlijk niet het enige waarmee een beroepschauffeur zich moet bezighouden. Het begint al daags voor de werkdag. Mensen staan er vaak niet bij stil, maar alcohol op bijvoorbeeld een feestje kan gewoon niet. Het kan de uiterst noodzakelijke nachtrust beïnvloeden, maar de restwaarde van de avond ervoor kan ook grote gevolgen hebben. Een chauffeur werkt gemiddeld 12-15 uur per dag, waardoor er maar weinig uren overblijven om te ontspannen en ook voldoende te slapen.
Vergeet niet dat een chauffeur die niet alert kan zijn een gevaar op de weg is, zowel voor zichzelf als voor alle medeweggebruikers. Veelal merken mensen pas als ze afstanden gaan rijden, zoals voor een vakantie naar het buitenland, wat rijden met de hersenen doet.
Het is van belang dat men scherp blijft in het verkeer, en er is genoeg geschreven over wat afleiding of vermoeidheid kan aanrichten.

Maar het vak bestaat natuurlijk niet alleen uit rijden; ook het tijdig beginnen zoals een planner dit wenst is een verantwoordelijkheid. Een bedrijf heeft vaak als enig belang een zo hoog mogelijk rendement uit wagen plus chauffeur te halen en daarom zijn de starttijden bijna altijd zeer vroeg in de ochtend. Dit kan een zware wissel trekken op de biologische klok van een chauffeur, en daar moet men op getraind zijn.
Wanneer men te laat start is het tijdverlies niet meer goed te maken en komt men al snel in de knel met de rit. Door de computers in de wagens kan men vanuit kantoor alles in real time zien en daarop anticiperen, dus als er tijd over zou zijn heeft een planner altijd de mogelijkheid een opdracht toe te voegen. Maar ook pauzes en eventuele tijd bij klanten worden scherp in de gaten gehouden. Zoals we al zeiden heeft een bedrijf vaak als enig doel het rendement zo hoog mogelijk te krijgen.

Een chauffeur is tevens een visitekaartje van een bedrijf, wat inhoudt dat van een chauffeur wordt verwacht dat hij er verzorgd uitziet, ook al moet men in weer en wind buiten werken om bijvoorbeeld de lading vast te zetten. Een van de hoofdtaken van een chauffeur is vastzetten van de lading en zorgen dat er geen gevaar ontstaat tijdens het rijden. Daarbij moet een chauffeur zeer vakbekwaam zijn doordat hij rijdt met verschillende producten, waarbij verschillende protocollen moeten worden gevolgd. Los- en laadbedrijven eisen ook steeds meer van een chauffeur en regels op terreinen worden continu aangescherpt of veranderd. Eenmaal van de locatie weggereden ligt de verantwoordelijkheid geheel bij de chauffeur, en wanneer deze fouten maakt zijn de boetes vaak zo hoog dat ze een maandsalaris aantikken.
Met het oog op de grote verantwoordelijkheid vond men het nodig de chauffeurs opfriscursussen te laten volgen, waarvoor Code 95 in het leven is geroepen.

Dit alles geeft aan dat er niet te licht over het vak moet worden gedacht, waarbij we dan ook in twijfel trekken of de beloningen wel in verhouding staan tot deze verantwoordelijkheid.

Het mooiste vak van de wereld

Toch horen we maar zelden dat men niet trots op het vak is wanneer men het eenmaal uitoefent. Het is natuurlijk een nobel vak, waarmee we met ons allen de economie in stand houden. Het volk kan niet leven zonder transport; het is er altijd geweest en het zal ook altijd blijven. Tijdens de coronapandemie werd maar weer eens duidelijk dat supermarkten bevoorraad moesten blijven, maar dat ook medicijnen en dergelijke moesten worden afgeleverd zodat iedereen zijn werk kon blijven doen.

Ook vindt een chauffeur het nog altijd belangrijk dat hij niet tussen 4 muren zit en overal komt met de wagen. Het is een zwaar vak, het imago laat weleens te wensen over en de beloningen kunnen beter, maar al met al is een beroepschauffeur er voor het volk.
Enkel is het in onze ogen nu zaak te waken voor onderbetaling en slechte secundaire arbeidsvoorwaarden.

Meer Artikelen? Lees het hier

Opmerkingen

Jullie schrijven wel dat een bedrijf het hoogste rendement uit wagen en chauffeur willen halen .maar lees nergens dat veel bedrijven de chauffeur als onkostenpost zien gezien het basis loon en het schrappen van gemaakte uren .

------

precies,dat is bij veel bedrijven aan de orde vd dag. Van mij mogen ze het uurloon verdubbelen èn geen belasting heffen op overwerk !

----

Onderbetaling is al heel lang een feit.
En nu weer met 7.5% het riet in gestuurd!

----

Nee, je wordt pas op je verantwoordelijkheid aangesproken als er iets gebeurd.

-----

Veel mensen denken dat verantwoordelijke arbeid alleen maar van toepassing is op arbeid wat complex is, en waar je zodoende jaren voor gestudeerd moet hebben. Dat is een grote misvatting. Hoe lang je in de schoolbanken hebt gezeten zegt iets over de hoeveelheid kennis waarvan je geacht wordt te moeten hebben. Dat betekent niet automatisch dat het daarmee ook persé veel verantwoordelijker is.

----

Nu nog dr werknemers het besef er van krijgen dan kunnen de lonen nog meer omhoog.
Meer verantwoordelijkheid meer loon

----

Dat heeft altijd een grote verantwoordelijkheid geweest als vrachtwagenchauffeurs . Heb in mijn loopbaan distributie werk gedaan . heel wat taken onder meer in de tijd dat einde van je dag met een bom geld op zak had van rembrousmenten dat moest ontvangen van de klanten dat je geleverd had . Een frank te kort je kont het bijpassen . Vrachtwagenchauffeurs in de tijd hadden alleen maar verplichtingen . Als je op rechten stond . Dan was je een syndicalist . En syndikalisten die moeten buiten blijven in de transport sector . Bv Dat men de chauffeurs verplichte om de blanco dagdagelijks prestatie blad af te teken . zo dat heel wat uren niet betaald zijn geweest . Je kont als chauffeurs geen kanten meer op . Dat noemt ik diefstal .

----

Dat was al een verantwoordelijk job vanaf de tijd dat er vrachtwagens gingen rijden. Al die tijd waren wij de klootzakken en nu het krap is op de chauffeursmarkt en ze later de handel krijgen zijn we ineens belangrijk.

-----



Reactie plaatsen

Reacties (2)

D.Borst
12 september 2022 - 07:28

Goedemorgen. In dit artikel wordt zeer goed weer gegeven wat het leven van een chauffeur inhoudt, Helaas staat er niet bij vermeldt, dat een chauffeur bij een klant zeer regelmatig als uitschot behandeld wordt. Een bakkie koffie of naar een goed hygiënisch toilet gaan is er vaak niet meer bij, en onderweg hoef je dat ook niet te doen want de koffie is vaak niet lekker of niet te betalen. Overnachten onderweg, omdat je in tijdnood bent gekomen. De meeste chauffeurs hebben een magnetron en koffieapparaat in hun auto, omdat onderweg weinig meer is te vinden om goed te overnachten. Denk aan een goed betaalbaar restaurant, gemiddeld ben je rond de 20 a 25 euro kwijt voor een simpele maaltijd met een glaasje drinken. En dan nog de vraag of het eten lekker of gezond is. Douchen onderweg is alleen mogelijk bij de weinige wegrestaurants die Nederland kent, en bij een aantal zou ik mijn hond niet eens in bad doen. Daarnaast mag je blij zijn dat je al een parking vinden kan. Want meestal zijn deze al bezet begin van de avond. Ook vind ik het op de weg steeds grimmiger worden. Je wordt met regelmaat afgesneden omdat een automobilist nog even snel de afslag wilt halen, en dan krijg je een middelvinger toe als je een seintje geeft. Op de weg is het alleen nog maar ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Uiteraard ben ik als chauffeur voor een goede loonsverhoging. Alles stijgt en soms onbetaalbaar geworden. Als je ongeveer 60 uur per week werkt, wil je in je vrije uren genieten van je gezin. Helaas gaat dat niet altijd omdat het allemaal duurder is geworden. En ten opzichte van het salaris wat niet mee stijgt, valt t vies tegen. Voorbeeld. De inflatie is 10 a 20 procent gestegen afgelopen paar maanden, en nu willen ze ons wel 5 procent meer loon geven. Maar wie gaat die andere 15 procent dan vergoeden. Kortom, we leggen er fiks op toe. Maar goed, de klant roept voor het bakkie zwarte goud, en dan vlug weer door.

Reageren

Reageer op D.Borst


Peter Roest
11 december 2022 - 13:33

Ik ben het hier helemaal mee eens. Het word tijd voor verandering. Je mag de hele corona tijd door werken om er voor te zorgen dat alles optijd op de schappen ligt en iedereen zijn boodschappen kan doen, maar je moet als een hond overal buiten blijven. Zelf bij de restarants mag je nog niet naar binnen. Dat vindt iedereen normaal, maar een beetje waardering voor al die chauffeurs die dit de hele coronaperiode hebben is er niet. We zijn weer terug bij af. De mensen hebben niet in de gaten dat alles wat ze eten if waar ze op zitten of naar kijken met een vrachtwagen vervoerd is. Mensen kunnen met hun auto's rijden omdat vrachtwagens ervoor zorgen dat er brandstof bij de tankstations is, en dat vaak s'nachts terwijl lekker op bed ligt. Mensen zonder tansport ligt echt alles stil. Denk daar maar eens over na.

Reageren

Reageer op Peter Roest

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht