Zondag 25 juni 2023

Allereerst: wat is ADHD?
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een stoornis waarbij je vaak erg druk en snel afgeleid bent. Dat kan op verschillende manieren voor problemen zorgen.
Deze stoornis kent verschillende vormen;
ADHD-I (Inattentive), dit heette vroeger ADD: je hebt vooral moeite om je aandacht bij dingen te houden. Je zit vaak in je eigen wereld en voor anderen lijkt het alsof je aan het dagdromen bent
ADHD-H (Hyperactive/Impulsive):je bent erg druk, je beweegt veel en kunt moeilijk stilzitten. Ook doe en zeg je vaak dingen zonder er eerst over na te denken.
ADHD-C (Combined):je hebt kenmerken van allebei de soorten. Je bent dus druk én je hebt moeite met aandacht. Deze vorm van ADHD komt het meest voor.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Het leven met zo'n stoornis kan voor een chauffeur moeilijk zijn omdat je toch het grootste deel van de tijd alleen zit. Het is natuurlijk zeer belangrijk om je aandacht bij het verkeer te houden en daarom zou je je genoodzaakt kunnen voelen je toevlucht te nemen tot medicatie om jezelf onder controle te houden.
Helaas weegt de effectiviteit van de medicijnen nauwelijks op tegen de vele nadelen.

De risico’s voor rijden met ADHD zijn voor iedereen anders. Als je de symptomen niet kunt verminderen met bijvoorbeeld medicijnen of therapie, kan dit voor onveilige situaties zorgen. Ook wanneer je start met medicijnen, de dosis verandert of je andere medicijnen krijgt, is het verstandig om niet te rijden tot je gewend bent aan de medicijnen.
Daarnaast komt misbruik van alcohol en/of drugs vaker voor, waardoor mensen met ADHD meer risico lopen als zij de weg op gaan.
Chauffeurs met ADHD kunnen meestal prima veilig deelnemen aan het verkeer. Het is wel van belang welke medicijnen je gebruikt. Wanneer mensen met ADHD ook andere gezondheidsproblemen hebben of verschillende medicijnen slikken, kan dit gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Daarom ziet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) er tijdens de medische keuring voor het rijbewijs er ook op toe dat de medicijnen je rijgedrag niet zullen beïnvloeden.

Iedereen die beroepschauffeur wil worden of het bus- of vrachtwagenrijbewijs wil verlengen vult een Gezondheidsverklaring in.
Als je ADHD hebt vul je dit in op de Gezondheidsverklaring. Hierna ontvang je een verwijzing naar een onafhankelijk psychiater en naar aanleiding van diens bevindingen moet je mogelijk ook een rijtest doen. Met deze informatie bepaalt het CBR of je geschikt bent om als beroepschauffeur te rijden.

Zijn er chauffeurs onder jullie die met deze of andere situaties te maken hebben (gehad)?
Dan zouden wij graag jullie ervaringen ontvangen.



Reactie plaatsen

Reacties (1)

Jeroen Schouw
27 juni 2023 - 17:59

Ik heb ADHD en slik medicatie. Ik heb geen last hiervan, sterker nog, doordat ik snel ben afgeleid, ben ik meestal veel alerter op wat er om mij heen gebeurt..

Reageren

Reageer op Jeroen Schouw

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht