“Vrachtwagenchauffeur staat terecht na dodelijk ongeval”, is een zin die we met enige regelmaat zien. Zo berichtten ook afgelopen week de media dat een Waalse vrachtwagenchauffeur zich voor de politierechtbank te Kortrijk moest verdedigen. Jammerlijk genoeg zijn er bij een dodelijk ongeval enkel verliezers. Vooral voor de nabestaanden is het een hel, maar het voorval zal ook de betreffende chauffeur nooit meer loslaten en deze moet met de gedachte verder leven.
Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.
Word lid. Jullie welzijn is onze missie.Bij een dodelijk ongeval zijn er enkel verliezers
Media
Door veelvuldig de kop “Vrachtwagenchauffeur staat terecht” te gebruiken en dan in het artikel te stellen dat de chauffeur iemand doodreed, suggereren de media dat de chauffeur dit bewust heeft gedaan en een crimineel zou zijn. Wat ons ook opvalt is het volgende. Bij een dodelijk ongeval met bijvoorbeeld een auto en een fietser spreekt men over een noodlottig ongeval, tenzij andere factoren meespelen, zoals onder invloed zijn van drugs of alcohol. Maar wanneer een vrachtwagenbestuurder bij een dodelijk ongeval betrokken is, krijgen we heel andere teksten te zien. Zolang een rechter zich nog niet over de schuldvraag heeft uitgesproken, mag geen partij schuldig worden verklaard. Het is dan ook bedroevend te noemen dat men met bepaald taalgebruik de publieke opinie manipuleert.
Zwarte kruispunt nog altijd niet aangepakt!
Wat opmerkelijk is en waarover vaak heel summier wordt gecommuniceerd, is het gegeven dat de dodelijke ongevallen die op eenzelfde plaats gebeuren vaak geen op zich staande feiten zijn. Zowel in Nederland, bijvoorbeeld in Rotterdam, als in België kennen we gevaarlijke verkeerspunten of, zoals ze het in België noemen, zwarte punten. Wij willen ons daarmee niet uitlaten over de schuldvraag, maar we kunnen er toch ook niet omheen dat de chauffeur die bij het ongeval in Gullegem/Kortrijk betrokken raakte niet de enige was die in een nachtmerrie belandde. Een jaar eerder vond op diezelfde plaats ook een soortgelijk ongeval plaats.
Helaas zijn er meer van dit soort situaties te noemen. Als we bijvoorbeeld het ongeval in Oostakker nabij Gent nemen, waarbij een meisje dat van school kwam werd aangereden door een vrachtwagen, zien we dat ook op dit punt al meerdere dodelijke ongevallen en ongevallen met ernstig letsel zijn gebeurd. Tot op de dag van vandaag moeten we dan ook vaststellen dat dit beruchte zwarte kruispunt na zoveel jaren nog steeds niet definitief is aangepakt.
Verkeersexpert van uit de boeken
Volgens de verkeersexpert die het ongeval bij Mullegem onderzocht had de betrokken vrachtwagenchauffeur de fietsster moeten zien. Het is uiteraard niet meer dan normaal dat onderzoek wordt gedaan, waarbij ook wordt gekeken naar wie schuld heeft. Rechters oordelen op basis van de informatie uit onder meer door politie en verkeersexperts uitgevoerd onderzoek. In dit geval heeft de expert dus bepaald dat de chauffeur de fietsster had moeten zien. Wij vragen ons wel af hoe een verkeersexpert dit kan bepalen, waarbij we ons ook de vraag stellen of een verkeersexpert voldoende praktische ervaring met het besturen van een vrachtwagen heeft.
Theoretische onderbouwing
Onderbouwing van een verkeersexpert is erg belangrijk en men moet met alle factoren rekening houden. Het is zeer kort door de bocht als men van de ideale omstandigheden uitgaat en enkel maar theoretische onderbouwing naar voren brengt.
Ogen tekort
Een vrachtwagenchauffeur heeft vaak ogen tekort en moet op zo veel punten letten. Je kunt uiteindelijk maar op één punt tegelijk kijken, en vaak spelen nog andere factoren mee waardoor je iets net even niet hebt gezien. Laten we eerlijk zijn: met welk voertuig je ook rijdt, iedereen heeft ooit weleens iets over het hoofd gezien. Zelfs in het dagelijks leven zien mensen weleens iets over het hoofd; we zijn tenslotte geen robots. De vraag blijft dan ook: hoe kan een expert bepalen dat een chauffeur, voorzover deze niet onder invloed was en verder alle regels heeft nageleefd, in een bepaalde splitseconde iets had moeten zien?
Tot slot
Reactie plaatsen
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties.