Zondag 18 juli 2021

Afgelopen week was het erg leuk te zien dat koningin Máxima met haar blonde haren achter het stuur kroop. Het was gelijk aan haar gezichtsuitdrukking te zien dat zij tot dan een andere indruk van een vrachtwagen had. Wat we wel begrepen was dat ze het machtig mooi vond, en dit is nu precies vaak het gevoel van de chauffeurs die dagelijks op de weg zitten.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
vrouwen achter het stuur

Waarom niet?

Vrouwen achter het stuur, waarom niet? Wij zijn er van overtuigd dat vrouwen dit prima kunnen en het een mooi beroep zullen vinden. Daarom stimuleren wij ideeën om hiervoor meer aandacht te vragen. Toch willen wij als enigen wel wat kanttekeningen aangeven. We moeten realistisch zijn en ook durven spreken, zodat de randzaken niet worden vergeten en praktische problemen niet worden onderschat.

Raar maar waar, anno 2021 zijn veel bedrijven waar men laadt of lost er niet op ingericht. Zo is er vaak geen degelijk toilet voor vrouwen of zijn er weinig veilige overnachtingsplaatsen. Een man kan als dat nodig is nog een plasje in een fles doen, maar dat is voor vrouwen toch een stuk lastiger.

Waar moet men aan denken?

Het is een zwaar beroep voor mannen, zou het dan licht zijn voor vrouwen? Natuurlijk zijn er steeds meer moderne technieken die het makkelijker maken, maar dit is niet altijd zo en je kunt er niet van uitgaan dat elk bedrijf in Europa die in huis heeft.

Maar niet alleen aan deze punten moet worden gedacht. Veel vrouwen zullen vroeg of laat een kinderwens krijgen. Hoe kan een werkgever hier op inspelen? Men neemt een chauffeur aan in vaste dienst, en de werkgever moet er dan rekening mee houden dat bij een chauffeuse een jaar of enkele jaren later een kinderwens kan ontstaan. Wanneer een chauffeuse zwanger is zal zij niet alle werkzaamheden meer kunnen doen. Daarbij komt nog het zwangerschapsverlof en na die tijd de verzorging van het kind. Wij kunnen ons voorstellen dat een werkgever daar toch rekening mee houdt wanneer hij een chauffeuse aanstelt.

De vraag?

Natuurlijk willen wij absoluut niet zeggen dat vrouwen in het vak onwenselijk zijn, maar er moet goed worden gekeken waar een vrouw de werkzaamheden goed kan uitvoeren. Zo heeft een werkgever de taak chauffeuses die in hun enthousiasme denken dat ze de hele wereld aankunnen enigszins tegen zichzelf in bescherming te nemen; er zijn immers plekken die zelfs voor een man al levensgevaarlijk zijn en waar vrouwen dus nog kwetsbaarder zijn.

Als men distributiecentra rijdt, enkel dagritten uitvoert of voor een brandstofdistributeur rijdt is dat heel iets anders dan wanneer men de hele week van huis is, maar dit werk wordt ook graag gedaan door oudere mannelijke chauffeurs die het wegens hun leeftijd wat kalmer aan moeten doen. Wij vermoeden dat met de vergrijzing in zicht hiervoor genoeg personeel te krijgen zal zijn.

Het is dus zeker de vraag of er niet te makkelijk over wordt gedacht. We moeten nog zien dat de organisaties die nu hoog van de toren blazen ook werkelijk gaan zorgen voor voldoende werk voor chauffeuses en dat goede werkomstandigheden en het voorkomen van (seksuele) intimidatie feiten worden.

Wij zijn zeer benieuwd naar uw mening en in het bijzonder naar die van de vrouwelijke chauffeurs. U kunt uw gedachten doorgeven via het formulier, waarbij wij benadrukken dat al uw berichten met volledige discretie zullen worden behandeld.

Ingezonden opmerkingen (altijd zeer welkom )

Ik ben in 1997 begonnen als chauffeur en bij hetzelfde bedrijf ook zwanger geraakt na 12jaar gereden te hebben.. na mn bevallig van onze tweeling was er geen plek meer voor me en ben destijds wegens recessie ontslaan(2009)het was me helaas niet gegund om te blijven rijden .. het is een mooi beroep maar als je moeder word en een man hebt die ook op de wagen zit.. dan is het haast onmogelijk om de kinderen op te voeden.. in zelf heb er voor gekozen om wat anders te gaan doen. (In de tussentijd nog 2.5jaar.op de auto gezeten in het weekend snacht ). Het programma van die meiden zet een heel ander ding neer hoe als ik het destijds ervaren heb.. maar dat is waarschijnlijk door de tijd zo gekomen.

Ik rij zelf op de bakwagen wou trailer gaan doen maar misschien komt dat nog .
Ja wij lopen tegen het probleem wc aan soms is het zwaar werk maar ik probeer het altijd voor elkaar te krijgen. ik ben zelf op latere leeftijd begonnen met rijden 46 was ik maar zou het niet meer willen missen en ja 4 lange dagen kunnen je op breken maar ik doe het met plezier in en met me werk

Vrouwen kunnen even goed rijden zoals mannen, iedereen moet de tijd hebben om die mooie job te leren.

Een beetje ouderwetse opvatting. Een kinderwens heeft een vrouw namelijk niet alleen, die heeft zij samen met haar partner (man of vrouw). Ook een mannelijke chauffeur kan een kinderwens krijgen samen met zijn partner (man of vrouw).
Bedrijven moeten sowieso rekening houden met een veranderde maatschappij die ervan uitgaat dat iedereen economisch zelfstandig is. In de praktijk betekent het echter dat je pas met 2 salarissen een woning kan kopen. Ook is het niet meer vanzelfsprekend dat vrouwen de zorgtaken alleen op zich nemen. Aangezien zij ook een vak hebben geleerd en daar een baan in hebben. Dus dat wordt verdeeld tussen partners en opvang. Dat een vrouw inderdaad degene is die de zwangerschap draagt en daarna ook een herstelperiode nodig heeft is dankzij de natuur. Gelukkig heeft de wetgever inmiddels het verlof rondom deze periodes aangepast ook richting partners.

Verder deel ik de mening dat niet overal het sanitair is aangepast voor vrouwen; en dat het langs de weg ook niet prettig toeven is. (Overigens is dat een klacht die ook mannen hebben).

Dat de fysieke belasting behoorlijk pittig is in bepaalde takken van sport is ook zeker waar en idd niet overal zijn voldoende hulpmiddelen aanwezig. Toch zijn er genoeg vrouwen te vinden die deze uitdaging willen aangaan.

Werkgevers zouden naar mijn mening meer amoeten kijken naar een meer flexibele invulling van hun personeelsbestand met parttimers en oproepkrachten naast de fulltimers.

Hoi,
Ik heb als vrouw internationaal gereden, het klopt dat er gevaarlijke plekken zijn en het voor vrouwen gevaarlijker kan zijn, vind ook dat ze daar in de media niet altijd even eerlijk over zijn. Ook qua wc’s douches enzo! Vind het een verademing om eindelijk een keer dit soort artikelen te lezen. Ookal ben ik wel van mening dat internationaal rijden het mooiste is wat er is. Maar je moet er wel echt voor geknipt zijn en niet bang aangelegd!

Ik denk dat er een grote taboe rust op vrouwelijke chauffeurs. Ik merk wanneer ik bij een bedrijf vol mannen kom altijd aangekeken wordt. Het is oké, ze zijn het niet gewend. Maar anno 2021 kunnen we met zijn alle toch wel iets meer! Vanaf september 2021 ga ik buitenland rijden en ik maak mij niet zo druk. Het zal wel goed komen anders kies je dit beroep niet maar de mensen om mij heen vinden het spannend en toch wel een ding, een klein vrouwtje alleen op een parkeerplaats. Zelf heb ik dit niet maar het idee dat mensen die gedachten hebben geeft wel aan dat een vrouw alleen onderweg met de vrachtwagen een uitzondering is. Zij moeten zich veilig voelen. Ook wanneer het warm weer is en wij een korte broek aan hebben! Alles is gebaseerd op een mannelijke chauffeur, er hangen zelf briefjes op de los deuren met ; heren chauffeurs graag hier melden… dit zegt wel genoeg over hoe ver we zijn denk ik!

Er wordt gemiddeld 60 uur gewerkt in 5 dagen. Veel ongeregelmatige werktijden.
Een dame zonder kinderen zal dit zeker kunnen. Maar wat ik zie dat zodra er kinderen zijnkomen zij in de problemen ook bij jongens met een jong gezin levert dit stress en irritatie op

Ik rijd ruim 9jaar op een bulkauto. Ik vervoer koeienbrok en blaas dit in silo's. Hiervoor moet ik slangen sjouwen en aansluiten. Vaak 1 maar vaak ook 2 of 3. Door de modder, poep en in weer en wind.
Nergens problemen mee! Dus vind dit artikel een beetje onzin. Vrouwen kunnen ook gewoon sjouwen! Sommige meiden van dat tv programma hebben net gedaan alsof wij alleen met nagellak en lief kijken worden geholpen. Ik doe alles zelf! 

Ik reageer alleen kort hier : ik rijd al vanaf 1996 en vanaf 1998 int. Alles wel mee gemaakt van plus en minpunten. Trailers waren nog ok school werk, dus zwaar. Heb gevochten voor mijn plek en waardering in de haven. En toen......kwamen er andere vrouwen langzaam er bij. Wat een ellende. De 1 zorgde voor ontslag van een jonge man die haar blijkbaar seksueel intimideerde (logisch bijna in dat wereldje) en daar had ze boven moeten staan! En de ander kwam om stoer en mooi te zijn en kreeg verdorie achterdeurwerk.....ik vuil en vies en zij.....en dan ook nog de madam uithangen. Andere mannen kregen dus het werk wat zij niet deed. Ik ben er geen voorstander van. Maak een afweging waar de vrouwen goed in zijn. Een enkeling wil het echte werk, de meeste zakken na jaren af en willen makkelijker en korter werken. En bij het ouder worden, blijft een man naar mijn mening sterker. Ik ben er 1 die haar mondje bij zich heeft en echt wel wat heb mee gemaakt; van overvallen tot met helemaal niks meer hebben en een weekend in het niks overstaan in Noorwegen. Op een handvol vrouwen na, zal ik de rest van de vrouwen een makkelijke chauffeursbaan geven, zodat de logistiek niet elkaar dondert en er zo tekorten blijven bestaan. Mijn gedachten hoor.....teveel gezien. Idd is een hoop niet ingericht op vrouwen. Ik deal en erger mij ook daaraan, maar meestal los ik dit op bij klanten. Behalve in coronatijd grrr. Misschien klink ik stekelig :), maar na 25 jaar chauffeuse en 21 jaar voor mezelf, merk ik echt wel wat zwaar werk met zich mee brengt en ook ik ga het nu proberen anders te doen. Het verdiend weinig, krijgt geen respect en altijd van huis met veel stress.
S6 er mee!

Ik rijd met slachtafval en in dit werk zijn er meer vrouwen . Er word wel degelijk rekening met ons gehouden . Zo heb ik 2 kinderen van 10 en 11 en ik heb eigenlijk een vaste rit . Mocht dit anders verlopen dan word mij dit heel netjes gevraagd . We kunnen op de laad als los bestemming gewoon naar een vrouwen wc en de mannelijke collega's gaan ook normaal met ons om . Het is maar net hoe je jezelf gedraagt

Wat een bullshit, iedereen, zowel mannen als vrouwen, kiezen het soort transport wat bij hen past...dat heeft niks met sekse te maken. Ik heb van mn 19e tot mn 33e internationaal gereden. En ben nu op mn 47e weer heringetreden.
Dat van dat zwanger zijn is ook onzin. Waarom zou een transportfirma daar meer problemen door hebben dan een andere soort bedrijf? Mijn toenmalige werkgever heeft mij gewoon de ziektewet ingestuurd toen hij vond dat het niet meer verantwoord was. Zwangerschapgerelateerd werd toen nog 100% vergoed door het uwv. Weet niet hoe dat nu is. Maar op die manier heeft de werkgever geen "last" van de zwangerschap.
Jullie zoeken echt spijkers op laag water.

"Voorkomen van (seksuele) intimidatie"

Jullie hele artikel is een en al seksuele intimidatie.
De meningen en briljante ideeën die jullie hier profileren zijn ronduit middeleeuws te noemen.
Waarom zou een man wel op een "levensgevaarlijke locatie" kunnen staan en een vrouw niet? Dan is het opeens nog levensgevaarlijker?
Sanitaire voorzieningen bij bedrijven, een herentoilet zit net hetzelfde als de pot op de dames afdeling, en echt, je zult je verbazen hoe creatief een vrouw kan zijn met een plas in een fles......al doen wij het liever buiten de auto, hygiëne dingetje en we rijden niet met witte platen.
En hoe om te gaan met een kinderwens? Hoe gaat een werkgever om met een man die minder wil werken omdat ie papa is geworden? Na 16 weken (door het UWV betaalde/gesubsidieerde) zwangerschapsverlof ga je gewoon weer werken, net als Annie de typmiep.
En als de vrouw zwanger is? Eeeeh.......ze is zwanger, niet terminaal ofzo. Ik heb tot 39 weken en 2 dagen zwangerschap achter het stuur gezeten.....met 39 weken en 4 dagen bevallen en toen mijn kind 3 weken oud was, reed ik weer.......nogmaals, zwangerschap en terminaal zijn 2 verschillende dingen.......
Hoe houdt een werkgever rekening met een mannelijke chauffeur die onder de lading komt en invalide raakt?
Hoe houdt een werkgever rekening met een mannelijke chauffeur die door laaghangende zon een fietser doodrijdt en zwaar depressief thuis beland?
Hoe houdt een werkgever rekening met een mannelijke chauffeur die opeens liever op een callcenter wil werken?
Zelfde onnozele vragen. Dat heet het leven, shit happens, als er geneukt wordt komen er baby's en die zijn niet alleen van de vrouw hoor! Die heeft er alleen 9 maanden lol van in plaats van 1,5 minuut.
En seksuele intimidatie? Nou, als je je dáár als vrouw druk om gaat lopen maken dan moet je lekker op de wallen gaan werken....tussen de andere vrouwen......
Want van crematorium tot partyservice en van politiek tot putjesschepper.......waar mannen en vrouwen samen werken krijg je geheid een keer een opmerking.

Vergeet niet de faciliteiten voor douchen onderweg. Maar vaak genoeg moet je of tussen de mannen douchen of in een ruimte waar ook de mannen toiletten zijn. En ook de manier waarop een vrouw zich staande moet houden. Praat je niet dan ben je arrogant, praat je wel en doe je gezellig mee dan ben je een slet die t met iedereen doet, en kom je voor jezelf of dan heb je een grote muil maar echt goed doe je t maar zelden. Zeker in de containerwereld vind ik dit echt een ding. T is niet perse t stukje fysiek dat t beroep zwaar maakt maar wel de opmerkingen, vooroordelen en t mentale stukje. Ook voor je relatie is t niet altijd makkelijk want door t geroddel moet je samen echt heel sterk in je schoenen staan

Beetje belachelijk vind ik jullie artikel wel! Ik rij zelf op de wagen maar zoals jullie het voorspiegelen is het net alsof wij als poppetjes behandeld moeten worden. Seksuele intimidatie heb ik geen last van maar ik loop dan ook gewoon in m'n werkkleding wat eerder te groot is dan te klein.
Voor het plassen heb ik mijn eigen emmer bij me zodat ik ook gewoon overal en altijd kan plassen.
Alle door jullie genoemde evt. belemmeringen kunnen net zo goed voor mannen gelden en niet direct op vrouwen.
En kinderen...... lekker in hokjes plaatsen. Alsof iedere vrouw kinderen wil

Na ruim 33 jaar gereden te hebben en hoofdzakelijk internationaal heb ik nu toch besloten om daarmee te stoppen waarom ? Idd het is gevaarlijker geworden onderweg (poging tot gas in mijn cabine) het blijft je partner spelen en als je dan alleen in je cabine zit denk je hier vaak aan "te vaak" het is voor een vrouw dus nog gevaarlijker en dit is iets wat velen dus onderschatten tot het moment dat er wat gebeurt .
.op steun van de politie rekenen nou vergeet het maar je staat alleen en je bent voor hun vaak een tweederangsburger en hoe komt dit ? Kijk om je heen op de parking wat daar rondrijd een aanzicht wat totaal niet voldoet aan het mooie werk en de collega's van vroeger met dank aan de EU ....maar dit probleem kent iedereen inmiddels ...een vrouw op de auto mooi maar op het buitenland niet echt verstandig lijkt mij .

Dat kan zeker maar parkeerplaatsen moeten beter bewaakt worden zodat het veiliger wordt voor vrouwen meer camera bewaking en openbare zelfreinigende toilet plaatsen en openbare sanitaire ruimtes daar bij parkeer plaats zolang er maar goede beveiliging is

Wel leuk , ik rij met mij vrouw internationaal.
Maar ik denk wel is ,dat ze soms ook simpelweg kracht tekort komen...
Wij rijden met een koeler maar soms krijg ze gewoon de deur van de trailer niet open ?‍♂️ of dicht .
En ze echt geen slapjanus of zo ...
Of het koelschot krijg ze niet open omdat als je die open wil doen dan trek dat eerst een beetje vacuüm...
Dus je moet er eerst best wel aan trekken ?

En toevallig verleden week kregen we een klapband midden in de nacht ! (In frankrijk)
Nu heb je natuurlijk pech diensten ect... maar wij rijden verse vis , dus dat betekend tijds druk !
Als je in frankrijk midden in de nacht een pechdienst gaat bellen Dan weet je 1 ding zeker voordat ze bij je zijn is het alweer licht !

Dus in dit geval wij aan de kant s'nachts om 3.00h en hebben we het zelf gedaan we reden precies weer naar 35min en de vis was op tijd bij de klant!

Maar je begrijp, mijn vrouw krijg nooit van d'r leven dat gedaan ?‍♂️
Ten eerste dat reserve wiel uit de kist pakken , en dan het wisselen ervan ... ?

Een toilet is heus geen probleem hoor...iedere vrouwelijke chauffeur heeft een emmer voor de zekerheid bij d'r ...ook zij , want wat doe je als vrouw als je midden in nacht ergens staat? Bijvoorbeeld bij de klant of op een parkeerplaats in het buitenland ?!
Dan ga je niet s'nachts lopen struinen over een parkeerplaats!
Dat is vragen om ellende ? .

Maar je heb wel meer praktische dingen waar een beetje kracht bij nodig is , bijvoorbeeld een deur open van een container dat gaat vaak ook moeilijk.

Maar ook hebben wij wel is ...
Dat we s'nachts lossen en dat er 2pallets naast elkaar staan , en dat die een beetje strak tegen elkaar zitten.
En wij hebben geen electrische pompwagen dus af en toe met de handpompwagen maar daar hebben wel een beetje ? voor nodig!
Een klant heeft ook niet altijd een elektrische pompkar.

Het klopt dat het voor vrouwen soms lastig is.maar ikzelf zie vaak dat we toch wel een streepje voor hebben. Wij mogen bijv ook in het kantoor naar de toilet ipv de toilet die voor de chauffeurs is. Ook helpen ze je vaak met laden en lossen. En verder zorgen dat je laat zien dat je van wanten weet, en maak grapjes en met een lach op je gezicht kom je ver. Ik rijd zelf Benelux en ben iedere avond mooi op tijd thuis. En de woensdag ben ik thuis. Met 3 kinderen van 19 , 16 en 10 is het wel zaak dat je goed alles regelt ivm naschoolse opvang, en dat er eten klaar staat voor ze. Dus dan kunnen ze op tijd eten. En ik eet dan als ik thuis kom wel weer.

Hallo,

Ik ben al ruim 20 jaar werkzaam als chauffeur binnenland, heb mijn rijbewijzen en chauffeursdiploma gehaald toen mijn kinderen 2 en 3 waren. Ik ben begonnen op een busje en zo steeds groter, en kon ook onder schooltijden werken. Het is en blijft een mannenwereld maar ik heb nog nooit negatieve ervaringen ervaren. Maar je moet natuurlijk wel je mannetje staan.
Tegenwoordig werk ik de ene week 4 dagen en de andere week 5 met hele diverse werkzaamheden en dat bevalt prima.

Is dit een artikel uit 1892??? Wat een onzin, ik ben al jaren chauffeuse met veel plezier en zonder aanpassingen. Ik doe hetzelfde werk als mijn mannelijke collega’s en behoor tot een van de beste binnen ons bedrijf. En wat het sanitair betreft, gewoon zelf niet te moeilijk zijn er is altijd wel een oplossing, ik kan misschien niet tegen een boom, maar wel erachter

U ziet problemen waar ze niet zo door ons gevoeld worden. Ooit van een emmer gehoord? Met deksel natuurlijk. Veel mannen hebben dezelfde problemen maar dat zien jullie niet.mooiste beroep ter wereld, ook of vooral voor vrouwen

Ik was jullie stukje aan het lezen en wou toch even mijn ervaring/reactie met jullie delen. Ik ben zelf 25 jaar, 6 jaar chauffeurse en transportondernemer, ik heb nu zelf 3 eigen autos rijden.
Toen ik aan het lezen was vond ik het vrij bijzonder dat jullie begonnen over dat vrouwen een kinderwens krijgen, ik bedoel maar waarom zou het in de transportwereld een probleem zijn als een vrouw aan kinderen begint en in de supermarktbranch niet? De transportsector is vrij groot en ik denk juist dat het daarin juist makkelijker is om passend werk/ een passende oplossing te vinden dan wanneer iemand bijv in een supermarkt werkt.
In dit artikel komt het chauffeursvak naar boven als gevaarlijk en zwaar terwijl dit zeker niet het geval is.
Tuurlijk is het goed om ook stil te staan bij in jullie ogen de ‘nadelen’ maar het moet wel realistisch blijven. ;)

De intimidatie heb ik persoonlijk geen last mee. Ik sta m’n mannetje en heb m’n vocabulaire klaar.
Diverse vrachten (zéker winkeldistributie) kán voor het vrouwelijk lichaam op termijn idd sneller voor slijtage en uitval zorgen.
In het begin merk je dat nog niet zo snel. We kunnen er alleen niet omheen dat ons lichaam idd anders gebouwd is.
Zwangerschap zou geen issue moeten zijn omdat dat binnen elk vak geldt. Daar zijn al prima regelingen voor, of zouden er moeten zijn.
Wel heb ik gemerkt dat vrouwen minder snel een vaste aanstelling krijgen en een loonschaal lager aangeboden dan mannnelijke collega’s met dezelfde ervaring. Daar mogen ze van mij wel wat aan doen.

Wat een aanname dat je voor een brandstofmaatschappij wel normaal behandeld wordt. Daar wordt ook van je verwacht 12 uur te rijden per shift. En kan je ook niet altijd naar het toilet. Misschien dat het basis salaris eens omhoog moet, zodat overuren niet nodig zijn.

Overal is een oplossing voor.
En vrouwen die hier voor kiezen vind ik geef hun een kans ongeacht de leeftijd wel of niet uit de transport wereld. Een werkgever kiest voor zijn eigen personeel en ook vrouwen hebben het recht ooit zwanger te raken en kinderen te krijgen, goede afspraken maken met elkaar en kets haar hier niet op af dat zou niet leuk zijn.
Intimidatie, direct actie ondernemen en beide aanhoren, géén partij kiezen of vooroordelen plaatsen, van je wist waar je aan begon bla bla bla. Nee blijf van elkaar af punt. Mannen wereld, ja moet je Mannen staan maar niet elke vrouw is gebekt, vergeet dat niet. Vrouwen en transport geweldig maar behandel ze ook hoe je de Mannen behandeld, waardering en respect.

Totaal oneens op het moederschap na, want dan is het lastig combineren.
Zelf 23 jaar geleden als internationaal chauffeuse begonnen. Ik heb gereden tussen Noorwegen en Griekenland en alles wat er tussen in zit. Nooit geen enkel probleem ervaren. Evengoed net als mijn mannelijke collega’s moet je na denken waar je wel of niet veilig kunt staan en daar waar geen sanitair is en een man in een fles zijn behoefte doet deed ik dat op een teiltje.
Sommige werkzaamheden zijn misschien wat pittiger maar ook daar nooit problemen gehad.
Ik ben van mening dat de dames zelf weten waar ze aan beginnen en geen voorkeursbehandeling moeten verwachten.
Vrachtwagen rijden is meer dan alleen aan dat stuur draaien.

Ik ben altijd gek geweest van vrachtwagens als kind al en ben 10 jaar beroepsmilitair geweest waar ik chauffeur was. Helaas geen vrachtwagen daar gehaald dus wel zelf betaald. Eerst de bakwagen en in 2004 de trekker oplegger. Sindsdien ook aan het werk als chauffeur. Alle soorten werk gedaan van distributie tot staal tot pakketten. Nu 8 jaar een eigen transportbedrijf met mijn man. Begonnen met 1 wagen samen Spanje op en af en sinds dit jaar de 3e trekker erbij. Ik kan me geen ander werk voorstellen. Trucker zijn en worden is iets wat toch een beetje in je bloed moet zitten dan kun je alles en iedereen aan en ook alle werkzaamheden.

Wat een onzin als je luxe wil moet je een ander vak gaan doen. Rij ook de hele week van huis heb nergens last van. Gewoon zelf inventief worden en oplossingen bedenken ipv in problemen denken.

Ik ben een vrouw en ben de hele week van huis.. een fles voor een man als optie om te plassen.. als vrouw even gordijnen toe en een emmertje.. voor alles is een oplossing en gelukkig heeft niet elke vrouw een kinderwens! Denk dat veel vrouwen net beter zijn in t vak op sommige vlakken dan een man!

Ik wil niet katten maar ik denk dat menige Vrouw beter rijd dan die vele mannen die met 4,00 meter hoogte onder een brug van 2,60 meter proberen door te komen ik kan er nog wel meer over vertellen die zich zelf chauffeur noemen waar ik me dan voor schaam 

Bij ons werken een paar dames op de truck,en er geen enkel probleem, vooral om de reden dat ze wat ouder zijn en geen kinderwens meer hebben, of al kinderen hebben.
Het enige probleem wat ik vaak mee maak is waneer je borsten hebt er vaak eerder wordt geholpen dan waneer ik in een sexie shirtje sta te ploeteren

Als je over nacht op bij een restaurant is het redelijk veilig. Bij de meeste plaatsen kan je in de nachts naar de wc.
In de bulk wereld ken ik meerdere vrouwen die dit werk doen. Prima werk bij de klanten tja niet altijd een wc zo wel voor de man als vrouw. Kwestie van geluk of je kan en of schoon is. Op de fabrieken perfect geregeld ( NL )
Vrouwen.

Momenteel uitgeschakeld door Long covid, maar normaal gesproken rijd ik dagritten op een bulkwagen, 3 dgn per week. Het klopt dat weinig bedrijven waar je laad of lost ingericht zijn op dames, maar dit miet je ook niet overdrijven. Vaak is er op t kantoor wel een dames wc, waar t nog schoner is ook. Gewoon kwestie van vragen, en anders naar de wc die er wel is.
Er zijn in het transport heel veel verschillende soorten werk, en dus is de zwaarte van het beroep ook "uit te zoeken" tenslotte kan ook niet iedere man hetzelfde werk aan.
Ik rijd niet met overnachtingen dus daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.
En wat kinderwensen betreft: willen mannen die pas vader worden ook niet minder gaan werken? Moet daar ook geen rekening mee worden gehouden? Als het beroep ook voor mannen beter in balans is met thuis/prive gaan er minder mensen scheiden, krijg je minder omgangsregelingen waar de werkgever ineens voor komt te staan....
En niet iedere vrouw heeft een kinderwens, en dit is een prive kwestie....je kunt als werkgever daar samen met je chauffeur best op inspelen. Als de relatie goed is komen ze daar samen best wel uit.

Wat een hypocriet, vrouwonvriendelijk stuk.
Hoe stigmatiseer je een bevolkings groep....

Ik ben internationaal chauffeuse en vertik het het “makkelijke” “dagelijks thuis” distributie werk te doen. Internationaal gereden met zeil, walking floor, containers in de bossen (dat is pas als vent en vrouw mens onterend als je naar wc moet. En zelfs daar hoor je ons niet over), en vooral bulk (in de bouw).

Nergens, maar dan ook nergens, op geen een bedrijf, bos of werf ben ik onheus behandeld, noch voorgetrokken. Ook ik als vrouw kan in een flesje pissen. Ook ik als vrouw kan zeilen, riemen en containers dicht kloppen. Ook ik als vrouw kan tussen alle mannen op een werf met mijn bulk mijn mannetje staan.

Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Maar die verbeterpunten zijn er voor chauffeurs in het algemeen. Vluchtelingen kijken niet of je man of vrouw bent, op homo parkings (wat er verdomd veel zijn) of hoertjes parkings, loop je als man meer risico als vrouw... Want ook ik kan me verdedigen...

En kinderwens? Dus omdat wij ooit, misschien kinderen willen moeten we al maar distributie gaan rijden? Wat notabene zwaarder is als afstanden??
Wat ben ik blij dat mijn werkgever niet zo bekrompen denkt als jullie. En genoeg vrouwen (ook MET kinderen) internationaal de baan op laat gaan...

Als vrouw ben ik gestopt omdat veel mannen een verkeerde oordeel hadden of hun frustratie uitte. Veel dames zich erg naast hun schoenen lopen omdat ze in de mannen wereld werken en goed kunnen manipuleren en mannen slap zijn om hen te helpen ik reed altijd zonder make up en deed alles zelf genoeg directe collega.s die je uitkafferde...ik was géén haastige chauffeur en dan val je gau buiten de boot.

Jullie geven me een dubbel gevoel bij dit artikel, ondertussen na 18 jaar achter het stuur nog altijd even ENTHOUSIAST over het werk dat ik doe, hetzelfde werk als mannelijke collega's, waar ik zelf moet laden en lossen met een handkar, soms pallets van 1000kg ´s nachts in LONDEN UK of mest laden bij de boer in tankwagen, waar ik ook zelf mijn slangen moet van mijn trailer halen en aankoppelen , rijden in de kleine weggetjes,... en zoveel meer, ik denk dat ik goed mijn vrouwtje sta in deze wereld samen met nog vele vrouwelijke collega's, en PS ik heb een emmertje mee om te plassen want ze hebben niet overal toilet toch zeker niet aan een akkerland

Als vrouwelijke chauffeur moet het denk ik toch een soort van droom/roeping zijn om op de vrachtwagen te gaan. Het is een zwaar beroep, door de lange dagen, maar ook praktische dingen zoals een deur van een oplegger die scheef is, toch dicht krijgen en lading laden/lossen met een handpompwagen.
Er zijn genoeg vrouwen die het aan kunnen en willen kunnen, maar er zijn ook vrouwen die het rijden en de aandacht die ze onderweg krijgen leuk vinden. Die laatste groep gaat het meestal niet lang volhouden. Ik heb zelf vanalles vervoert en was vaak ook de hele week van huis. Nu werk ik nog parttime (wel op de vrachtwagen), omdat ik moeder ben en er voor mijn dochter wil zijn, maar soms mis ik het chauffeursleven wel.
Zoals wij altijd zeggen, chauffeur zijn is geen werk, het is "a way of life"

Dat jullie zoveel onzin kunnen verkopen in zo weinig tekst, ik vind dat knap. Ik ben een kleine 20jr internationaal chauffeuse en kom door heel Europa maar ook erbuiten. Ik rij met koeler huif en vee. Ik heb gereden met een bulk, afzetcontainere en zee containers. Ik denk dat ik het meeste werk wel gedaan heb in die 20jr. Hebben jullie zelf ook die ervaring door Europa of zit er nu een mannetje op kantoor die vind dat het niet geschikt is voor vrouwen? Misschien toch eens gaan informeren bij de dames die het werk werkelijk in de praktijk doen

Vrouwen kunnen zeker dit werk doen.
Waar ik bang voor ben persoonlijk door alle leuke tv programma. S, dat er veel dames zich ergens instorten wat een totale chaos wordt Want het is echt niet alleen leuk en stoer en groot.
Ik ben chauffeuse maar is wel al met paplepel ingegoten. Mn vader was en is nog steeds internationaal chauffeur. Ben getrouwd met een chauffeur. Ik weet dat je sociale leven 0 is. Ik weet dat je als vrouw echt wel je mannetje moet staan, niet bij de eerste rot opmerking onzeker mag tonen.
En verder heb ik ook echt gewacht met gaan rijden tot mijn kinderen groot zijn. Anders zou ik me geen raad geweten hebben. Je kunt niet plannen als met een kantoorbaan. Bent van zoveel andere afhankelijk. Files, weer. Ongelukken. Tijdig laden lossen. Staat je kindje daar te wachten.
Met kinderen heb je echt andere mensen achter je nodig die in kunnen springen.
Verder wil ik meiden meegeven. Doe toch normaal. Er zijn erbij die opeens denken dat ze wel heel erg veel meer zijn.
Hou er niet van.
Chauffeur zijn is mn beroep. En dat voelt voor mij als vrijheid.
Verder alle dames die eruit zijn en het gaan doen. Succes! Toi toi

Internationaal chauffeur, hele week van huis. Emmerje mee, voor het plasje onderweg en 's-nachts. Extra sloten op de deur voor 's-nachts. Geen probleem!

Goedemorgen,
Naar aanleiding van jullie artikel.
Reageer ik hier op.
Ik rij al sinds 1990.(INTERNATIONAAL)
Waarvan +- 10 jaar voor mij zelf.
bijna nooit geen problemen gehad onderweg.
Gewoon een kwestie van uitkijken waar je gaat overnachten. (Dit geld hetzelfde voor mannen tegenwoordig)
Douchen onderweg is wel een s een dingetje.
Maar tegenwoordig toch al een stuk beter geregeld dan 30 jaar terug.
Ik heb heel Europa rond gereden.
Toen onze jongens zijn geboren heb ik een poos ander werk gedaan.
Maar toen zij oud genoeg waren weer gaan rijden .
Met nog steeds erg veel plezier.
Ik heb erg leuke collega's die gelukkig een vrouw accepteren.
En doe precies hetzelfde werk ik zou zelf ook niet willen dat hierin onderscheid zou worden gemaakt.
Wc,s onderweg zou inderdaad een stuk beter geregeld moeten worden.
Maar dat zelfde geld ook weer voor de mannen.
Kortom de voor zieningen onderweg voor zowel man als vrouw zijn soms ronduit schandalig te noemen.

Nu 4 jaar achter het stuur en vind het geweldig, maar 55 jaar en kan zeker niet alles meer aan daar word niet altijd rekening mee gehouden

Jezussss, wat een achterlijk stukkie schrijfwerk. Ik ben chauffeur en ja, ik ben de hele week van huis. Ik doe precies hetzelfde als m'n mannelijke collega's. Dus ook de zware dingen. En aangepast werk heb ik nog nooit gehad. Is niet nodig ook.

ik rij al 22 jaar op de vrachtwagen en na 11 jaar kwam daar inderdaad die kinderwens, ben een tijdje springer geweest. nu rijd ik al 20 jaar bij dezelfde firma en deel ik de vrachtwagen met een andere moeder met jonge kinderen.
ik doe de woensdag en donderdag en de andere dame de andere 3 dagen, zo rijdt de auto toch de hele week.
wij blij dat we kunnen blijven rijden en de firma blij met ons. er wordt wel een rit gemaakt vanaf een uur of 7 om eerst kids weg te kunnen brengen.

Wat een onzin.

Een chauffeur is een chaufeur.
De gevaren het zware werk dat maakt niet uit. Het zijn geen poppetjes. Een chauffeur is een slag mens. Die staat wel voor zichzelf in.

Ik ben zelf werkzaam als chauffeusse,en er zijn idd hindernissen te nemen.
Maar waar een wil is is een weg

Wat een vreemd geschreven artikel, en dan zeg ik het netjes.

Gatverdarrie, al die vooroordelen.

Nationaal of internationaal, ik heb beide gedaan GAAT BEST.

Ben al jaren chauffeur maar je kunt ook zelf creatief zijn met oplossingen. En wij willen toch zelf dit beroep uitoefenen fan moet je ook geen verschil maken.

Hoi ,ik ben sinds 3 jaar chauffeur rijbewijs c en rij dagritten centrum gent voor een badkamerbedrijf uit Antwerpen .Ik ben wel in dienst bij xwift Nazareth die vooral gespecialiseerd zijn in expresritten.Ik kom uit de catering in de zorg (Nederland).Maar geen haar dat er nog aan denkt om ook maar terug te keren .Heb het heel goed naar mijn zin en hou van mijn werk ,collega’s en klanten .Ben 44 en het is idd zwaar werk maar doe het met plezier .Heb al meerdere mannen weten passen voor mijn job .
Ik weet 1 ding :de dames met een goede mentaliteit kunnen dit even goed als een man .

Inmiddels al 19 jaar vrachtwagenchauffeuse bij dezelfde werkgever, ook moeder van 2 kinderen ( 12 en 14 jaar). Ik werk nu 2 dagen in de week met veel plezier. Er werd niet moeilijk gedaan over mijn zwangerschappen en t verlof daarna. Helaas inmiddels wel reuma patient. Ook nu nog geen problemen. Wordt geholpen waar nodig. Rij meest met de combi en vervoer over het algemeen rolcontainers met een gewicht tot 300 kg.

Nou deze vrouw van 51 heeft een kans aangeboden gekregen en heeft haar vast contract opgegeven en laat zich nu omscholen. Beste zet ooit. Ik zeg doen!

Ik vind dit artikel wel erg negatief. Ik rijd nu zelf 5 jaar, ben in de distributie begonnen en rijd sinds kort zeecontainers. Ik overnacht nu ook en daarin voel ik me niet anders dan mannelijke collega's. Ik merk wel,dat veel klanten het toch wel leuker vinden om een vrolijke (aanwezige) chauffeuse binnen te krijgen, dan een mannelijke chauffeur. Ik moet wel toegeven, dat je in dit vak sterk in je schoenen moet staan om hiernaast een man en kinderen thuis te hebben. Ik ben wat ouder, mijn kids zijn de deur uit en een man hoef ik niet meer. Ik heb nu voor mezelf gekozen en jaag mijn dromen na. Wat sanitair betreft, heb ik nog weinig negatiefs meegemaakt. En anders heb ik me emmertje mee...zak er in, met luier op de bodem en...niks geen probleem! Knoop in de zak en een afvalbak is er overal wel. Probleem opgelost! Neehoor, dit werk is prima geschikt voor vrouwen en soms zijn die misschien nog beter dan sommige mannelijke chauffeurs...

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht