Maandag 24 april 2023

Vrije parkeerplaatsen voor vrachtwagens worden steeds schaarser in Europa. Industriegebieden zijn vaak voorzien van slagbomen of verbodsborden, zodat je daar je verplichte lange of korte rust niet kunt houden.
Gemeenten zijn verplicht om plekken in de omgeving aan te wijzen waar vrachtwagens wel een langere tijd mogen staan, maar in de praktijk zijn deze plaatsen vaak bezet door personenwagens of er kunnen maar 1 of 2 vrachtwagens staan.
Voor een chauffeur wordt het vinden van een plek om te overnachten dus een steeds grotere uitdaging. Omdat je maar zoveel minuten mag rijden in de 24 uur zoek je altijd aan het einde van de beschikbare rijtijd naar een parkeerplaats, en hier wringt ook de schoen.
Iedereen kan zich wel voorstellen dat het dan erg moeilijk wordt om een legale parkeerplaats te vinden en daarbij kan het elders parkeren van de wagen ook grote gevolgen hebben.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Een chauffeur die door heel Europa rijdt is vaak niet bekend met de omgeving.
Nog niet zo lang geleden waren industriegebieden en bedrijventerreinen
24 uur per dag toegankelijk voor vrachtwagens en kon je altijd wel een plek vinden om je rust te kunnen houden.
Met het nieuwe beleid om vrachtwagens te weren begint het er echter verdacht veel op te lijken dat gemeenten wel de lusten maar niet de lasten willen.
Hierdoor kom je als chauffeur in de problemen, want aan de ene kant ben je in overtreding als je meer dan de toegestane rijtijd nodig hebt en aan de andere kant kun je de vrachtwagen binnen de rijtijd niet veilig stilzetten.
Overschrijding van de rijtijd is bij een controle tot 28 dagen terug zichtbaar en na 31 december 2024 wordt die termijn verdubbeld. Vanaf die datum moeten vrachtwagenchauffeurs bij een controle dus alle gegevens kunnen laten zien die inzicht geven in de rij- en rusttijden van de lopende dag en van de daaraan voorafgaande 56 dagen.

Wanneer je moet kiezen tussen twee overtredingen zul je vaak gaan voor die met de minste pakkans en/of de laagste boete, maar dat is niet altijd het verstandigst.
Steeds vaker horen we dat er ongelukken gebeuren met geparkeerde vrachtwagens en er zijn zelfs al doden te betreuren.
Dit is een gevolg van het beleid om de wagens te weren van bedrijventerreinen, die doorgaans goed verlicht zijn en waar je ook vrachtwagens kunt verwachten.
Nu worden vrachtwagens geparkeerd op landweggetjes en andere donkere plekken waar men ze niet verwacht.
Daarnaast worden steeds minder wagens uitgerust met parkeerlichten, wat zichtbaar parkeren nog lastiger maakt.
Het blijft uiteraard wel de verantwoordelijkheid van de bestuurder waar hij zijn voertuig parkeert; we willen alleen aangeven dat het er niet makkelijker op wordt.

Betaald parkeren

Het mag geen verrassing zijn dat het meest gehoorde argument vanuit de politiek is dat een vrachtwagen op een betaalde parkeerplaats moet staan.
Leuk geprobeerd, maar zij weten net zo goed als wij dat deze nog schaars zijn en niet altijd haalbaar binnen je rijtijd.
Daar komt nog bij dat er veel buitenlandse chauffeurs in Nederland rijden en die krijgen de kosten zelden vergoed door hun baas.

Gevolgen

Wanneer je de vrachtwagen parkeert en iemand klapt erop kan dat desastreuze gevolgen hebben.
Een bestuurder is verplicht er alles aan te doen om ongelukken te voorkomen, dus als er iemand op de stilstaande vrachtwagen klapt zul je al snel verantwoordelijk gesteld worden. Bij overlijden kan dit zelfs resulteren in een aanklacht wegens dood door schuld, waarvoor je een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar en een geldboete van de vierde categorie (€19.500,-) kunt oplopen.

Het belangrijkst om te onthouden blijft dat je als chauffeur beter over je rijtijd heen kunt gaan dan te parkeren op een onveilige plek. Als het echt niet anders kan, zorg dan dat je op afstand goed zichtbaar bent om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te houden.


Meer artikelen? Klik hier


Een paar opmerkingen:

Der worden ook veel plekken weggehaald voor de elektrische auto's voor oplaadpunten. Terwijl men deze plekken ook kunnen plaatsen op de plekken waar de parkeerplaatsen voor auto's zijn ( de huidige plekken dus ) . De zonnepanelen kunnen ook op het dak van het pompstation of op palen ( zoals in Frankrijk ) waar men de personenauto's onder een afdak hebben staan . Voor de schaduw of op een wijze waar het vrachtverkeer ook baat bij heeft van de schaduw.

Ik heb de vrachtwagen aan de kant gezet … voor mij hoeft dat niet meer ! De laatste 10 jaar zetten ze overal betonblokken zodat vrachtwagens nergens kunnen parkeren ! Iedereeen wil de lusten , maar niet de lasten…

Elke avond. Dat begin in de middag al als je een half uur moet maken

Kwam. Zaterdag bij hazeldonk het land binnen, parking bij de shell helemaal vol, A27 t/'m afslag Utrecht kom je 3 tankstations met parking tegen, alles vol en allemaal witte platen, word er schijtziek van

In Nederland overnacht je met wat geluk bij een van de weinige Truckstops. Langs de snelweg is het niet te doen en te gevaarlijk. België helemaal drama. In Zweden heb je ten allen tijde bij Truckstops prive sanitair. Gewoon €4,- betalen met de pinpas en je hebt comfortabel sanitair.

Het probleem van de Nederlandse overheid is dat ze nog steeds in kantoortijden denken en dat ze ervan uitgaat dat iedereen thuis slaapt. Ik heb het zelfs zwart op wit op papier staan van iemand van het UWV dat ik vooral op zoek moet naar een job als vrachtwagenchauffeur, waarbij ik om 8:00 uur begin en om 17:00 uur weer naar huis kan 😃

Zoals het momenteel gaat is gevaarlijk voor de chauffeurs die moeten overnachten maar ook gevaarlijk voor het overige verkeer. Trucks die aan N wegen geparkeerd staan, zonder voorzieningen. Of hele groepen chauffeurs die samen aan het kamperen zijn, eten aan het maken op een gaspitje in de winter... We kunnen trucks volhangen met veiligheidssystemen maar het begint bij een uitgeruste en gemotiveerde bestuurder.

Naast het gebrek aan parkeerplaatsen hebben we ook te maken met veel te weinig voorzieningen voor de chauffeurs om zich fatsoenlijk te kunnen verzorgen en ook het aantal chauffeursrestaurants neemt drastisch af. Chauffeurs willen met hun fantastische beroep bezig zijn en niet met zorgen over parkeren, eten en een lekkere douche.

Bas

Misschien wordt het is tijd dat er een week in Nederland niet gereden wordt met vrachtwagens. Grenzen ook Ff dicht gooien. Zo dat de buitenlandse chauffeurs ons werk niet over kunnen nemen. En dan even kijken wat de lasten zijn. Kijken of ze ons dan nog als last zien. Soms snap ik niet waarom we dit blijven doen. Je wordt soms behandeld als een crimineel, vuil, last op de weg of wat dan ook. Mensen lijken niet te begrijpen hoe belangrijk wij zijn voor hun leventje. Om ze te voeren. En van gemakken te voorzien. Of ze zelfs in leven te houden. Misschien gewoon een week ze de tering laten krijgen. Kijken hoe ze dan piepen.

Jan: 2 weken terug. Op de 3. Geparkeerd achter 2 Roemenen. Politie kwam langs. U mag hier niet staan. Roemenen werden weggestuurd. Ik ook. Na het betalen van €135. De Roemenen konden zo weg. Geen discussie mogelijk.

Michel
Als je echt aan de uren zit en niet meer verder kunt omdat je anders een inbreuk pleegt op de Europese verordening (EG)561/2006, (economisch delict) dan kun je je hierop beroepen. Geen enkele ambtenaar kan van jou vorderen dat dat je een economisch delict gaat plegen. (je moet natuurlijk niet voor een brandweerkazerne gaan staan)

Patrick 
Van de week veel parkeerplaatsen in Duitsland voorbij gereden. Extreem vol. Maar dan ook echt vol. Niet normaal. Ik hoefde alleen maar mn 3 kwartier te maken maar ik moest op de vullocatie gaan staan omdat er geen plek was

Patrick 
De praktijk heeft mij geleerd als je niemand in de weg staat en niet met een brullende koeler naast een woonwijk staat dat je zelden tot nooit eord weggestuurd van industrieterreinen met een parkeerverbod. Als je om 21u aan komt een om 6u weer vertrekt heeft ook zowat niemand last van je.

Vincent
Zet hem eigenlijk vrijwel altijd op een industrieterrein. Of het nou mag of niet.
Nog nooit problemen gehad. Zelfs naast een politiebureau gestaan op een industrieterrein waar het niet mocht, geen bekeuring niks.
Zolang je geen gevaar bent en niemand in de weg staat… ze hebben wel betere dingen te doen.
Als dat niet gaat, dan bij een tankstation… ook om 22:00 ‘s avonds nog, oké geen officieel parkeervak meer beschikbaar, maar altijd wel ergens een klein plaatsje waar je hem kan zetten… maar nooit op de op- of afrit, dan maar wat verder doorrijden over m’n tijd

Eelco 
Ik wil ook wel eens weten wanneer je mag weigeren een bevel van politie op te volgen?
Als je over je 15u zit, of aan je rijtijd, en je staat op een kompleet leeg industrie terrein, mogen ze je dan weg sturen?
Zo ja mag het ook weigeren als je al wat gedronken hebt.
Ze zouden je boete kunnen geven voor parkeren bij parkeerverbod.
Maar gok dat die boete lager is dan een eventuele boete 3wk later in Frankrijk of belgie.
Bovendien waar moet je heen?

Frank 
Ga maar is proberen na 22.00 nog een plekje ergens te vinden .. daar hebben we als koel/vriescombinaties veel last aangezien we altijd later starten en dus later klaar zijn

Mart 

In 2015 ben ik na 30 jaar gestopt met buitenland rijden. In 2018 noodgedwongen helemaal gestopt met rijden. Het laatste jaar was ik nog wel 4 nachten per week van huis. Ik sliep altijd op de Maasvlakte. Eerst bij de routier en later verplicht op de betaalde parkeerplaats. Door mijn werkzaamheden stond ik daar altijd alleen met mijn trekker. Regelmatig was de parkeerplaats gesloten, want vol. Ik stond dan op een personenautoparkeerplaats. Andere jongens stonden langs de weg. Ik heb verschillende jongens gesproken die ‘s nachts uit bed gehaald werden door de handhaving, want er was een plekje vrijgekomen op de P, of ze maar even de nachtrust wilde onderbreken en op de P gaan slapen. Toen was het al niet leuk meer, maar ik denk dat de lol er nu helemaal af is.

Jan

Is best wel een dilemma. Van de ene kant mag je nergens meer staan, van de andere kant ben je vaak verplicht (vervoersopdracht) om bewaakt te parkeren op plaatsen die er niet zijn. Tekort aan van alles. Gelukkig zijn er de nodige initiatieven om te zorgen voor meer (bewaakte) parkeerplaatsen voor vrachtwagens maar dat zal niet 1,2,3. gerealiseerd zijn. Tot die tijd…. zorgvuldig plannen met de ruimte die er nog wel is.

marco 
Ja alleen jammer dat je met uitzonderlijk vervoer helemaal nergens naartoe kan .. vaak leeg al veel te groot en geladen is het al helemaal niet te doen … 45 min pauze maken we op vluchtstrooken ( naast op en afritten ) hopend dat rijkswaterstaat niet langs komt om je weg te sturen …


Nederland en België zijn echt een drama op dit gebied,enkel Duitsland kunnen we vaak parkeren. Helaas dan weer niet zonder dat we andere chauffeurs van het speciaal transport strook moeten wegsturen met soms heel wat agressie onze kant op

Gijsbert 
Toch wel vreemd dat er op zo'n moment altijd eerst gedacht wordt aan betaald parkeren....

Ad

Dit is de waarheid en zal echt iets aan gedaan moeten worden


Reactie plaatsen

Reacties (3)

Roland Roskam
26 april 2023 - 19:24

Gda zou men de bedrijven ,die genoeg parkeerruimte hebben ,niet kunnen verplichten om diegene die moet laden/lossen bij een bedrijf om daar ook te mogen overnachten, denk dat dat toch wat ppl scheelt langs de openbare weg

Reageren

Reageer op Roland Roskam


Roland Roskam
26 april 2023 - 19:24

Gda zou men de bedrijven ,die genoeg parkeerruimte hebben ,niet kunnen verplichten om diegene die moet laden/lossen bij een bedrijf om daar ook te mogen overnachten, denk dat dat toch wat ppl scheelt langs de openbare weg

Reageren

Reageer op Roland Roskam


Bob lankhout
14 juni 2023 - 01:10

Struisvogel politiek en bv rijkswatetstaat mbt parkeerplaatsen en dat wordt vooral onveilig door regelgeving in het uitzonderlijk vervoer waarbij je niet van de route af mag wijken en overnemen begeleiding aan de grens. De wet spreekt zichzelf tegen.

Reageren

Reageer op Bob lankhout

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht