Maandag 1 februari 2021

Het woord waterstof is het laatste jaar veel geroepen als DE energiebron voor vele energieverslindende toepassingen. In het transport willen overheden vooral inzetten op elektrisch rijden en niet zozeer op waterstof.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Economie waarin veel geld rondgaat

Een reden die we kunnen bedenken is natuurlijk het ontwikkelen van een nieuwe economie waarin veel geld rondgaat. Dit is niet te onderschatten en er wordt nu veel geïnvesteerd, maar de rekening zal uiteindelijk bij de gebruiker terechtkomen. Voorlopig kan de gebruiker nog genieten van financiële voordelen, tot de overgang van verbrandings- naar elektromotor een feit is. Het zal een reële voorspelling zijn dat men dan geen andere keus meer heeft dan mee te gaan met alle verhogingen en financieel gewin die zullen worden opgelegd. transporteffect waterstof Energieopslag Het nadeel van geheel elektrisch rijden zijn ook de accu’s die voor energieopslag zorgen. De batterijen kunnen niet zonder de grondstof lithium en dat kan alleen in een klein aantal gebieden worden gewonnen De prijs van lithium heeft enkel een sterk stijgende lijn gekend en deze zal alleen maar verder stijgen wanneer de vraag blijft toenemen. Iedereen weet dat het Midden-Oosten zeer rijk en machtig is geworden van de olie. Nu zal een verschuiving plaatsvinden naar de gebieden waarin lithium onder mensonterende omstandigheden wordt gewonnen. Moeten we dit willen?

Laadstations

Daarbij komt dat er duizenden laadstations moeten komen, waarmee men al druk bezig is. Een laadstation moet worden ontwikkeld en er moet ook stroom naartoe. Accu’s bestaan niet uit milieuvriendelijke materialen; daarbij gaan ze relatief kort mee. Als we allemaal echt gaan opsommen wat er allemaal nodig is voor de nieuwe economie die de wereldpolitiek zo graag wil, zijn er veel punten op te noemen die haaks staan op het doel de voertuigen schoner te maken.

Rendement

Waterstof daarentegen zal volgens ons veel meer rendement opleveren, al is het alleen maar omdat het in veel verschillende industrieën kan worden gebruikt. Waar men elektrisch verbindt met de voertuigen, kan men bij waterstof denken aan voertuigen, warmtepompen, lucht- en scheepvaart, maar ook als grondstof voor de chemie of industriële processen waar veel hitte en energie voor nodig is. Waterstof is het meest voorkomende element in het universum en is daarmee dus niet te vergelijken met lithium. Landen actief Landen als Noorwegen, Australië, Marokko, Chili, Saoedi-Arabië, China en Japan zijn erg actief met groene waterstof, en eigenlijk is de vraag waarom de andere landen niet. Zou het dan echt allemaal met geld te maken hebben? Natuurlijk kunnen ze eerst een economie maken en sturen waarbij men overgaat op elektrisch met batterijen als energieopslag.

Economisch zeer gunstig

Zo kunnen ze dan in een later stadium weer een omslag maken naar de waterstof. Dit is uiteraard economisch zeer gunstig, omdat er eerst miljarden in deze markt omgaan en dan opnieuw miljarden in de waterstofeconomie. Weer is de vraag: moeten we dit willen? Is het niet vijf voor twaalf en moeten we niet nu gelijk overschakelen op de schoonste vorm van energie? Waterstoffabrieken kunnen overal worden neergezet en men is gelijk af van enkel maar bepaalde locaties. Dit is natuurlijk ook fijn en zou ruzies tussen landen voorkomen. Helaas is het wel een beetje te mooi om waar te zijn; waterstof heeft ook nadelen. Waterstof is een erg licht gas, het is zeer licht ontvlambaar en wordt in de mobiliteit onder drukken tot 700 bar toegepast. Net als bij elk ander gas is het van belang om er bij productie, transport en gebruik voorzichtig mee om te gaan en dat uitsluitend aan professionele bedrijven over te laten.

Anno 2021

Maar laten we eerlijk zijn, dit is anno 2021 geen situatie waar we geen oplossingen voor kunnen vinden. Transport van waterstof moet toch zeker veilig kunnen als men hierover gaat denken. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) concludeert nu dat de overheid in Nederland hier ook actief een rol in moet gaan spelen. Belangrijk Ook adviseert de raad om tijdens de ontwikkeling van een waterstofmarkt geen enkele vorm van waterstofproductie uit te sluiten. Blauwe waterstof is bijvoorbeeld een belangrijke overgangstechnologie voor de komende vijftien tot twintig jaar. Transporteffect/Chauffeursnieuws vindt het ook erg belangrijk dat verduurzaming zo breed mogelijk kan worden toegepast. Daarom vinden wij dat men niet enkel moet focussen op het elektrisch krijgen van alle voertuigen met een opslag van energie in de vorm van batterijen, maar dat men verder in de toekomst moet kijken. Met vriendelijke groet

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht