Zondag 8 januari 2023

Een dashcam kan zeker een uitkomst zijn en dat is ook de reden waarom veel chauffeurs er een kopen. Op zich prima, bedenk alleen wel dat een dashcam bij een ongeval ook zwaar tegen je kan werken.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Maar wat als een bedrijf dashcams wil en er in elke vrachtwagen een installeert?
In eerste instantie kun je denken dat dit geen probleem is. Het is handig, en daarbij is het mooi dat je er niet zelf een hoeft te kopen.
Maar is het wel zo handig en mooi?
Dashcams nemen vaak ook geluid op en dat betekent dat alles wat in de cabine gebeurt kan worden gehoord.
Wanneer je zelf een dashcam koopt kan er niemand bij en blijft alles privé, maar bij een dashcam die je werkgever in de wagen installeert wordt het een ander verhaal. Dashcams kunnen via het internet live worden bekeken, waardoor jouw werkgever niet alleen alles wat je doet kan controleren, maar hij kan ook alles horen.
Ook je persoonlijke gesprekken kunnen dus worden afgeluisterd, en hier knelt dan ook de schoen.
Wij vinden dit absoluut niet kunnen, omdat respect voor de privacy van een werknemer nooit mag worden vergeten.

Een beroepschauffeur wordt telkens meer gecontroleerd en onder druk gezet. Zo hebben we al strakke wetten en een boordcomputer die je in real time volgt en waarin je elke minuut moet verantwoorden, maar dat gaat sommige werkgevers blijkbaar nog niet ver genoeg.
In hun nooit aflatende zoektocht naar manieren om de teugels nog strakker aan te halen hebben ze nu dus ook een manier gevonden om mee te luisteren in de wagen.
Zo wordt een chauffeur zelfs van het allerlaatste stukje vrijheid beroofd en volgens ons is hiermee het hek echt van de dam.

We horen steeds dat er een chauffeurstekort is en dat er veel chauffeurs nodig zijn, maar deze controle op het personeel maakt het vak er niet bepaald aantrekkelijker op.
Gelukkig horen we ook dat er veel goede bedrijven zijn die de privacy wel respecteren en waar werknemers tevreden zijn. Dit willen we ook graag zo houden en we moeten ervoor waken dat het bekende gezegde "als er een schaap over de dam is, volgen er meer" niet van kracht zal worden.

Op dit moment is van één groot bedrijf bekend dat er via de dashcam wordt meegeluisterd. We gaan dit bedrijf zeker om uitleg vragen en we zullen er ook op wijzen dat de privacy te allen tijde moet worden beschermd.
Heb je ook een vermoeden dat er wordt meegeluisterd? Geef het aan ons door, dan zullen wij de nodige vragen stellen.

Meer artikelen? klik hier


Reactie plaatsen

Reacties (1)

P Jonkman
8 januari 2023 - 18:41

.

Reageren

Reageer op P Jonkman

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht