Maandag 26 september 2022

We horen het wel vaker: de één heeft niets met een wit stuur of het aankleden van cabine en wagen en voor de ander is het een soort levenswerk. Zoveel mensen, zoveel wensen, maar is het nou zo erg wanneer iemand aandacht aan zijn vrachtwagen besteedt?

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

In de cabine van de vrachtwagen breng je vele uren door, vaak meer dan in je huis.
De cabine wordt dan ook vaak gezien als een huis. Je werkt er weliswaar, maar je brengt er ook veel tijd door wanneer je niet werkt en je slaapt er zelfs. We vinden het dan ook niet zo vreemd dat een chauffeur ervoor kiest zijn wagen uit te dossen en naar zijn wensen in te richten; dat doe je met je huis tenslotte ook.

Natuurlijk zijn er ook chauffeurs die de vrachtwagen echt als gereedschap zien, wat uiteraard ook prima is.Dan zijn er ook nog chauffeurs die niet hele dagen in de vrachtwagen hoeven door te brengen of die een vrachtwagen delen. Deze zullen ook minder snel aandacht besteden aan de cabine of de vrachtwagen zelf. Wij vinden het wel mooi wanneer een vrachtwagen fraai gespoten is en mooie verlichting heeft, en we zijn niet de enigen. Niet voor niets trekken vrachtwagens die niet standaard zijn en waarin zichtbaar tijd en geld is gestoken altijd veel aandacht op truckshows. Zeg nou zelf, het is toch ook machtig mooi?

De wet

Van tijd tot tijd zien we berichten in de kranten dat er weer een "rijdende kerstboom" is aangehouden. De media smullen hiervan en scheppen er genoegen in dit soort berichten maximaal op te blazen. Als reden voor een boete wegens te veel accessoires op de vrachtwagen wordt vaak opgegeven dat het de andere weggebruikers zou afleiden. Maar hoe kan dit een boete rechtvaardigen wanneer een flink aantal reclamevoertuigen wel mag rondrijden met allerhande verlichting om hun producten te laten opvallen? Waarom knijpt oom agent hiervoor wel een oogje toe en reppen de media er met geen woord over?

Het is dus blijkbaar enkel de persoonlijke conclusie van een ambtenaar, zonder enige feitelijk onderbouwing. Toch krijgen we eens in de zoveel tijd berichten binnen dat men een dikke boete mag aftikken.

In de wet wordt enkel gesproken over een verbod op lichten die te fel zijn, niet de juiste kleuren hebben of vanuit de cabine naar buiten schijnen. In Duitsland kan zelfs een wit stuur voor problemen zorgen. Dit is een vervanger van het origineel en moet dan ook een TÜV-certificaat hebben waarop staat dat het onderdeel geschikt is voor het voertuig.

De problemen die je onderweg kunt krijgen zijn niet mals.  Een agent kan er namelijk op staan dat je het ter plekke oplost voor je verder mag rijden. Toch vragen wij ons af of dit allemaal niet te ver gaat.  Als iemand zijn wagen wil inrichten en mooi wil maken moet dat toch kunnen?

Een chauffeur weet echt wel wat gevaarlijk is of niet.

Oké, als een chauffeur het echt te bont maakt met dingen als een blauw zwaailicht begrijpen we het nog, maar zoals gezegd is het vaak de persoonlijke mening van de agenten die het niet mooi vinden of er gewoon een hekel aan hebben en die dan als reden gebruiken dat het anderen in het verkeer zou afleiden.

Gelukkig zijn er ook veel agenten die er geen problemen mee hebben en die een chauffeur nooit aan de kant zullen zetten zolang de wet niet wordt overtreden.

Wat is uw mening hierover?

Meer artikelen? klik hier

Reactie plaatsen

Reacties (3)

Simon van Weerdsien
26 september 2022 - 13:43

Volgens mij staat er ook in de wet op welke hoogte de voor en achter verlichting bij personen auto's moet zijn. Hoe geplaatst ten opzichte van het voertuig. Wat er nu allemaal rond rijd met hele verlichtingstrippen voor en achter is volgens mij hier in Nederland verboden.

Reageren

Reageer op Simon van Weerdsien


Ron Meeteren van
26 september 2022 - 15:16

Heb mijn truck ook n persoonlijk tintje gegeven, wat meer chroom en ook n 6tal witte led lichtjes in de gril. Zo behoud ik de zelfde kleur naar voren uitstralend. Vele hebben ook geel/oranje verlichting naar voren, vind ik ook prachtig mits t geen rijdende schiettent word. Bijv 40 50 lampjes op de voorkant. Op t truckstar festival kan dat dan met weer wel maar dan sta je op n show. Zie je(en dat is persoonlijk) hoe mooi je met verlichting om kunt gaan. Complimenten voor allen op de showpleinen. "Het witte stuur." Dit vind ik ook mooi maar is veranderd naar ons moderne stuur om bij n zware botsing de druk per cm² op je borstkast beter te verdelen en zo je middenrif etc te sparen. Dat is de reden dat onze tüv buren er over vallen. Heb zelf n takelwagen uit 1952 met zo'n groot bakkeliet stuur, mooi, maar het tupperware stuur in mn fh4 oogd veiliger..

Reageren

Reageer op Ron Meeteren van


Marc van Hoek
26 september 2022 - 16:56

Het gaat allemaal om type goedkeuring, en zo een wit stuur hoort niet in de moderne vrachtauto thuis. Daarnaast zit er een airbag in en ook heel veel bedieningsknoppen voor diverse hulpmiddelen. Dat grote stuur zat er vroeger niet voor niks in, nu hebben we stuurbekrachtiging.

Reageren

Reageer op Marc van Hoek

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht